Palatka.bg

Когато ветровете затанцуват: пеещите дюни на пустинята Бадаин Джаран

Очите на човека не притежават способността да виджат всички необикновени чудеса на земята. Незабележими остават скритите танци на пясъчните дюни – тези странни създания от пустините, които умеят да се движат с повея на ветровете. Но съществуват и застинали пясъчни дюни – тези в пустинята Бадаин Джаран, които са най-високите неподвижни планини от пясък в света. Но те имат скрита дарба, която можем да чуем – те могат да пеят.

Като всяка пустиня по света и тази тайнствена пусош крие неразгадани тайни. Пеещите пясъци, свистящите ветрове и странен тътен, долитащ от дюните, правят Бадаин Джаран изненадващо шумно необитаемо място. Намираща се в автономния район Вътрешна Монголия, по своя мащаб Бадаин Джаран е сред трите най-големи пустини на Китай с площ около 49 000 квадратни километра. Дюните са заобиколени от езера, напоявани от реки, които сякаш държат планините от пясък в свой вечен плен.

Въпреки че звуците, издавани от пясъчни дюни са присъщи на много от пустините в света, този звуков феномен все още не е напълно разгадан. Смята се, че пеещите пясъци се натрупват, когато ветровете започват да издърпват най-горния пясъчен слой. Звукът се образува поради натрупването на електростатичен заряд, породен от действията на вятъра. В малки количества, като тези на плажовете например, може да се долови  звук с висока честота. В по-големи мащаби дюните издават бучене или тътен, достигащ до шумните 105 децибела.

Звуковите вибрации от своя страна предизвикват нещо като лавина, спускаща се надолу под повея на вятъра

Резултатът е нискочестотна кънтяща мелодия, толкова силна, че наподобява бученето на ниско летящ самолет. Монотонната вибрация, издавана от дюните може да продължи до една минута след зараждането си, дори пясъкът на повърхността отдавна да е спрял да се движи. Ако погалим с ръка сухия пясък на пееща дюна, веднага се променя горният пласт и оттам пулсирането на честотата на звука, т.е. променя се мелодията.

Пеещите дюни притихват през зимата, когато пясъкът се напоява с влага

Кънтенето им зависи от състоянието на песъчинките, променящи мелодията на дюните. През лятото, когато по-големите от тях създават своята музика, малките пясъчни възвишения остават мълчаливи. Това показва, че структурата на дюните определя пеенето на пясъците в пустинята всяка изминала година. Учените са забелязали, че главната особеност при образуването на звук на пясъчните възвищения е наклонът на дюната –  30 градуса. Имено по него се стича пясъкът, откъдето идва мелодията, докато по същото време от другата страна на неподвижата дюна се запазва пълна тишина.