Palatka.bg

Най-грандиозните бягства от затворите в Мексико

Убийства, корупция и престъпления – има ги във всички затвори по света. Мексико не прави изключение. Претъпканите затвори на южноамериканската страна са известни с критичните санитарни условия и претъпканите килии. За разлика от този проблем, според доклада на мексиканската Комисия за спазването на човешките права случаите на извършени тежки престъпления зад решетките са намалели в последните две години. Не са редки случаите на бягства от затвора и Мексико може да се похвали с някои от най-незабравимите пробиви на системата.

Хоакин „Ел Чапо“ Гусман и първото му бягство


Бившият лидер на наркоимперията Синалоа, мощен криминален синдикат, основан в края на 80-те години на миналия век, Ел Чапо успява да се измъкне цели два пъти от два различни строго охранявани затвори.

Първото бягство се случило през 2001 година, след като мафиотът прекарал осем години зад решетките заради ръководството на огромна империя за разпространение на наркотици. След като бил заловен в Гватемала, Ел Чапо бил екстрадиран в Мексико и изпратен в затвора „Алтиплано“, след което бил преместен в град Гуадалахара в небезизвестния затвор Пуенте Гранде.

На 19 януари 2001 година служителите на охраната отварят вратата на килията и мафиотът скача в количката за пране. Така той е извозен необезпокоявано през целия затвор чак до заднята му врата. После кралят на наркотиците е транспортиран в града, където продължил пътя си пеша. Носят се слухове, че това бягство струвало на Гусман $2,5 милиона долара, повечето от които похарчил за подкупи на затворническия персонал и дори на полицията да си затвори очите.

Второто бягство на Ел Чапо

След случая през 2001 година, предвидливият Гусман прекарал години в укритие на различните отдалечени места в планините Сиера Мадре в северната част на Мексико. Той се обградил с поразителнo количество охрана – над 300 души. Можел да се избяга от всякакво преследване, тъй като бил оборудван с бронирани коли и самолети. Разполагал и с достъп до система от тайни тунели, свързани със сградите на своите имения.

Все пак в ранни зори на 22 февруари 2014 година, Гусман бил хванат и арестуван в хотел, намиращ се на крайбрежието на пристанищния град Масатлан. И отново бил изпратен в добрия стар затвор Алтиплано.

Престоят му там приключил с още по-драматично бягство. Ел Чапо бил забелязан на камерите последно в 20:52 ч. Не се появил в кадър цели 25 минути и това накарало гардовете да се втурнат към килията му. Осъзнали, че той отново бил изягал през тунел, минаващ под сектора с душовете и достигащ до строителна площадка, далече на 2 км от затвора. Тунелите били осветени, с монтирани отдушници и осигурен мотор за бързо измъкване.

Беглецът отново бил заловен при престрелка в град Лос Мочис на 8 януари 2016 година. През 2017 мафиотът бил предаден на властите в Ню Йорк, където се очаква да бъде гледано делото по обвинения за тежки престъпления, извършени от мексиканския наркокрал.

Хладнокръвният стратег Глен Стуюарт Годуин

Обвинен в убийство на дилът на наркотици и пилот през 1980 година, американският гражданин Глен Стюарт Годуин е един от малкото хора, изягали от щатския затвор „Фолсъм“, Калифорния. Той проникнал в Мексико и влял в нелегалната търговия на наркотици. Две години след бягството му, Годуин бил арестуван отново в крайбрежно имение в Пуерто Валарта. Бил осъден на седем години заради трафик на наркотици и изпратен в затвора в Пуенте Гранде.

Веднага щом научили за залавянето му, американските власти поискали да го върнат обратно в САЩ. Без да чака дълго, Годуин убил своя съкилийник, свързан с мексикански наркокартел. По този начин се подсигурил с отлагане на екстрадицията в САЩ.

На 26 септември 1991 година, малко след убийството, Годуин успял да се измъкне от Пуенте Гранде, но и до днес се разполага с твърде оскъдна информация за бягството му.

Легендите, които се носят за Годуин, разказват, че се е споразумял с определени кръгове в наркобизнеса да убие ключов играч извън затвора, като му бъде предварително уредено бягството. Това, което се знае наистина е, че е бил достъчно ловък при пресичането на границата, при това фигурирайки и до този момент в топ листа на ФБР за най-издирваните мъже.

Джоел Дейвид Каплан и бягството като от филм

Още един американец, който пробива мексиканската затворническа система – бизнесменът Джоел Каплан. Излежавайки девет години за убийство на своя партньор Луис Вайдъл Джуниър, Каплан отричал да е убиец и мечтаел да избяга от затвора Санта Марта Акатитла. Като богат наследник, той все пак планирал да осигури бронирана кола за своето бягство. След като стратегията се провалила, Каплан издебнал момент, в който охранители гледали филм и не обърнали внимание, че в двора на затвора кацнал хеликоптер. Мислейки, че това е част от изненадващата проверка на официалните власти, охранители от смяната пропуснали грандиозното заминаване на Каплан, придружен от венецуелския му съкилийник.