Palatka.bg

Историята на японската лодка, чието участие в ядрен инцидент създаде мита за Годзила

Сгушенa в ъгъла на парка Юменошима в Токио, на десет минути пеша от гара Шин Киба, се намира висока сграда с формата на буквата А. Именно тук, поставена върху бетонния под и поддържана от метални подпори се намира риболовна лодка с дължина от около 28 метра. Днес лодката е до голяма степен забравена, но преди шестдесет и пет години тази невероятна 140-тонна лодка е била символът на протеста срещу ядрените оръжия и вдъхновение за много хора по света.

Лодката на име Дайго Фукурю Мару (или Lucky Dragon 5) е построена през 1947 г. в префектура Вакаяма като риболовна лодка, но по-късно е преустроена като риболовен кораб за дълбоководна риба тон. В онези дни на дървените кораби било позволено да излизат в дълбокото море и в своята история Дайго Фукурю Мару  има цели пет океански плавания, последното,  от които започнало на 22 януари 1954 г. Сутринта за лодката Lucky Dragon 5 екипажа започнала нормално – заминали от пристанището, на което били ситуирани – на Яизу, префектура Шизуока, под ръководството на младия и неопитен 22-годишен капитан на име Хисакичи Цуцуй. Лодката била малка и трудна за управление, с максимална скорост от само 5 възел, а екипажът бил от цели двадесет и трима човека.

На 9 февруари мъжете ловели риба на юг от остров Мидуей, когато мрежите им се оплели в коралови рифове и се наложило да отрежат въдиците

След като вече били изгубили повечето си мрежи в морето, капитанът взел решение да се насочи на юг, за да опита късмета си на по-богатите риболовни зони около Маршаловите острови.

Близо 18 месеца по-рано Държавният департамент на САЩ бил уведомил Японската агенция за морска безопасност японските кораби да избягват зоната, заради планираните ядрени тестове. Година по-късно и пет месеца преди теста, САЩ издали още едно известие, в което обявили, че опасната зона са разширявала на изток, включвайки териториални води около атола Бикини. Никой на борда на Дайго Фукурю Мару не знаел, че зоната, в която те не биват да навлизат е разширена. Капитан Хисакичи смятал, че докато стоят настрана от Маршаловите острови, екипажът му е в безопасност.

6.45 часа сутринта на 1 март 1954 г. Това трябвало да бъде последният риболовен ден за екипажа преди да се върне в Яизу

Риболовците все още се измъквали от леглата си, когато небето се озарило от широка цели 7 километра светкавица, както тогава я нарекли моряците. Castle Bravo била първата водородна бомба в САЩ и най-мощното ядрено устройство. Всъщност бомбата била твърде мощна. Инженерите на Castle Bravo бяха сгрешили при изчисляването на мощта на оръжието. Това, което трябвало да бъде експлозия от 6 мегатона се превърнало във взрив със сила от 15 мегатона TNT или хиляда пъти по-мощна от тази, която изравнила град Хирошима само девет години по-рано.

Екипажът на Лъки Дракон се втурнал към палубата, за да видят шокиращото светещо небе. Минути по-късно взривът от детонацията леко разклатил лодката им. Лодката Дайго Фукурю Мару се намирала на около 130 километра от хипоцентъра, т.е. екипажът бил в безопасност от непосредствените въздействия на взрива, но все още моряците били твърде близо, когато говорим за въздействията на радиацията.

Пет часа по-късно радиоактивен облак, извисил се до ръба на атмосферата, започнал пада върху съда под формата на пепел и фин прах от прахообразен корал, импрегниран с „токсичен коктейл от радиоактивни изотопи, включително стронций -90, цезий-137, селен-141 и уран-237.

Шест часа екипажът работел на палубата, вдишвайки токсичната смес

Белите частици попадали в очите, носа, ушите и устата на мъжете. Въздухът бил ужасяващ и възпалявал очите им. Екипажът нямал представа, че прахът, който по-късно ще стане известен като „пепел от смърт“ бил опасен. Те го събирали от палубата с голи ръце. Един рибар, Маташичи Ойши, дори го опитал, слагайки го в устата си – определил го като зърнест, но без вкус.

Същата вечер членовете на екипажа започнали да проявяват симптоми на остро излагане на радиация, като изгаряния по кожата, гадене, повръщане и кървене на вените. Симптоми, които само се влошавали по време на двуседмичното пътуване към дома.

Настигайки Яизу, екипажът е откаран директно в болница и е поставен под карантина. Главите им били обръснати, а облъченото им облекло и вещи били унищожени. Самият кораб бил задържан, но не преди заразеният улов да бъде разпродаден в цялата страна и да бъде консумиран от хиляди хора. Само шест месеца по-късно инцидентът взел първата си жертва – главният радиооператор Айкичи Кубояма починал едва на 40 години.

Daigo Fukuryu-maru @ Yume-no-Shima

Първоначално американското правителство отрекло информацията, че екипажът е бил изложен на радиоактивни отпадъци

Те отказали да разкрият състава на новото си оръжие, тъй като се страхували, че това бързо ще достигне до големия съперник – Съветския съюз. Съставът бил ключова информация, която би могло да разкрие много от структурата на новото ядрено устройство. Когато най-накрая правителството на САЩ признало, че тестът Castle Bravo се е оказал плашещо различен от плануваното, засягайки много по-голяма площ било разкрито, че не само екипажът на Lucky Dragon 5 е станал жертва на експеримента, но до известна степен са засегнати и стотици други риболовни кораби. Цената на рибата тон се сринала, поради страховете от радиация, а тонове риба, уловена от март до декември била обявена като негодна за консумация и била унищожена. Самата FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата е административна служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ) наложила строги ограничения върху вноса на риба тон в САЩ. Иронично.

Daigo Fukuryu-maru @ Yume-no-Shima

Тестът Castle Bravo и трагедията на Lucky Dragon породили мощно антиядрено движение в Япония

Национална кампания за създаване на подписка срещу ядрени изпитания събрала над 32 милиона подписа, т.е. около една трета от населението на Япония по онова време. В крайна сметка правителството на САЩ се съгласи да изплати обезщетение на жертвите на теста Castle Bravo, прехвърляйки около 15 милиона долара на японците. Оцелелият екипаж на Lucky Dragon получи 2 милиона йени – около 52 000 долара, ако обезщетението е изплатено през 2019 г.

Само три месеца след инцидента с риболовната лодка, японският филмов режисьор Иширо Хонда създава първият в историята филм на Годзила Gojira. В откриващата сцена се вижда как група рибари си почиват на рибарска лодка, играейки игри и забавлявайки се с китари, когато внезапен гръмотевичен гръм раздира тишината. Мъжете хукват към парапетите на кораба, за да видят какво се е случило. Докато наблюдават издигащата се ядрена гъба, взривната вълна ги удря, преобръщайки лодката им. Корабът се спуска на дъното с екипажа на борда.

untitled

Годзила се превръща в алегория на ядрените оръжия – чудовище, въплътило агресията на човечеството и разрушителното му влияние върху природния свят чрез ядрените оръжия

Междувременно самата лодка Дайго Фукурю Мару беше почистена и закупена от Токийския университет по рибарство, който я използва за тренировъчен кораб. Корабът е спрян от служба през 1967 г. и е закупено от правителството на Токио. Лодката е реставрирана и през 1976 г. е поставена в изложбената зала в парка Юменошима. В допълнение към реалния кораб, посетителите могат да видят различни артефакти от злополучното плаване, включително радиото и предмети, собственост на екипажа.