Palatka.bg

Приказни дървета от монети – блян и кошмар за нумизматите

Старинните монети са истинско съкровище. Трудното им намиране оскъпява и без това високата им себестойност, а да ги зърнеш накуп си е направо рядко срещан късмет. Но има една съкровищница за монети в шотландската гора Пийк Дистрикт и тя е може би мястото, където се сбъдват мечтите на нумизматите из цял свят.

Плътно една до друга изпод дървесните кори в шотландската гора „растат” монети. Благодарение на вековна великобританска традиция, количеството им се увеличава непрекъснато. Повелята гласи, че трябва да се поднася дар на горските богове, за да се изпълни заветно желание на човек. От далечни времена идвали един след друг хора от всички краища и забивали своя паричка в стъблата на дърветата с молби за богатство или здраве. Някои дървета се оказали с монети толкова плътно забити една до друга, че кората им прилича на същинска рицарска броня от Средновековието.

Известно е, че в самото начало поклонниците на божествата от гората поднасяли украшения и сладки дарове

Когато сред народа на Британските острови се появила традицията на Рождество да се украсява елхово дръвче, хората сменили даровете, предназначени за горските божества. Започнали да се отправят натам с монети, наричайки ги „дърветата на желанията”.

Считало се, че жертвайки паричката, целият лош късмет напускал собственика й и по този начин всички болести, магии и бедност си отивали от него. И колкото по-голям бил дарът, толкова повече деца щели да се родят в семейството. Традицията е жива до наши дни и доказателство за това са датиращите от столетия безброй монети, намиращи се надълбоко в дървесните кори. За да може да влезне надълбоко паричката, трябва да се използва камък или чук при вклиняването й.

И тъй като всяка монета си има две страни, спазването на традицията също крие своята тънкост

В никакъв случай и за миг не трябва да се проявява алчност и да се взима обратно своя или чуждия дар. Именно това е причината дърветата с монетите да се наричат „най-голямата мечта и кошмар” за колекционерите на монети. Повелята гласи, че ако вземеш нечия пара, ще се сдобиеш с всички беди, от които той се е отървал. Затова петнадесетте дърветата, обсипани с монети, стоят непокътнати от няколко столетия. Просто до този моменти не се е появил храбрец, готов да навлече на гърба си хиляди нещастия.

И все пак специалистите, изследвали наличните монети по кората на дърветата, са установили, че най-старата монета е флорин от 1700 година

Била е изсечена от кралския монетен двор на Англия през XVI век. Кралица Виктория описала своето посещение на дърветата с монетите, растящи в гората в Уелс.

Удивително е как металът, пронизващ стъблата на дърветата бил погълнат от дървесината през изминалите времена. Непрекъснато растейки, дърветата скривали монетите, докато хората продължавали да прииждат и да добавят нови парички като спомени за отминали епохи. Днес до вълшебната нумизматична гора се стига чрез специалната туристическа пътека, а гората Пийк Дистрикт се намира под охрана на Обединеното кралство.