Palatka.bg

„Войната за яйца“ на островите Фаралон, която почти унищожила местен вид птици

Калифорнийската златна треска от 1850-те години има много последствия и предизвика манията не само по златото, но и по друи стоки, включително една, която, макар и да не е особена ценна на пръв поглед, се превърнала в толкова рядък и скъп лукс, че хората започнали буквално се убиват, заради нея. Тази стока били яйцата, а мястото били островите Фаралон.

Новините за забогатели златотърсачи бързо се разпространили из целия континент и предизвикат една от най-големите масови миграции в историята на Америка, която довежда около 300 000 души от целия свят, търсещи късмета си в тогавашната слабо населена бивша мексиканска територия наречена Калифорния. Безброй кораби акостирали в залива Сан Франциско всеки ден, а пътниците бързали да слязат, за да се насочат към местните реки и водоеми с надеждата, че ще бъдат късметлиите, чийто живот ще се промени с откриването на някое малко, но безценно парче „жълт метал“.

Farallons

Малкото тогава морско селище с население от около 100 жители се превръща в процъфтяващ град от 36 000 души само в рамките на 2-3 години

Бързото и неконтролируемо нарастване на населението в Сан Франциско довежда до осезаем недостиг на храна и след като всички пилета и яйца в района на залива били изядени, хората започнали да търсят другаде възможности, благодарение, на които да задоволят ежедневната си нужда от протеин.

Група мъже се снима заедно с огромния си улов на яйца.

Само на 50 километра от брега на Сан Франциско се намират група острови, наречени Фаралон, които са дом на най-голямата колония на морски птици в Съединените щати извън Аляска и Хаваи. Руските търговци били първите, които използвали този природен ресурс. Те ловувал морски слонове, заради подкожната им мас, както и морски котки, калифорнийски морски лъвове и сивуч. В тези години на острова имало и яйца, много, много яйца. Тънкоклюлите кайри – морска птица, не много по-голяма от пилешко, снасяли бели удължени яйца с черни петна, които били много по-големи от пилешките яйца, чиито черупки били по-силни и жилави от тези на класическите кокошки, което улеснявало лесното пренасяне на яйцата ( и нанасянето на минимални щети) от острова към континенталната част на Съединените американски щати.

Историята разказва, че предприемчив лекар на име Робинсън и зет му се сдобили с лодка, с която достигнали до островите Фаралон, където натоварили всички съдове, които носели със себе си с яйца на тънкоклюлите кайри. Въпреки че те изгубили по-голямата част от улова си в люлеещото ги море, лекарят все пак успял да реализира печалба от цели 3000 долара, продавайки яйцата на цена от 1 долар на брой, или около 30 долара днес, ако вземем предвид инфлацията – меко казано невъобразимо висока цена за един брой обикновено яйце.

Събирач с характерна за ловците на яйца риза. Облеклото им имало вградени торбички, за да улесни събирането на яйца.
Пържените яйца на тънкоклюлите кайри нямат най-хубавия възможен вид и вкус

Белтъкът на яйцето остава по-скоро течно и слизесто, дори когато е старателно изпържено, а жълтъкът е с огнено оранжев цвят. Още по-лоша черта на тези яйце е силният рибен послевкус. Яйцата на тънкоклюлите кайри обаче били единственият източник на протеин за множеството златотърсачи и те били склонни да изядат всичко, наподобяващо яйце, което сервирали местните кръчми.

Както може да си представите почти моментално островите Фаралон се превърнали в любимо място на много търговци, които всеки ден тръгвали със своите лодки към“новото злато“. Рискувайки живота си, тези търсещи добра печалба мъже се изкачвали над острите скали, катерелите се по-отвесни скали и се опитвали да се пазят от, логично, все по-агресивните птици, за да съберат възможно най-много яйца. Яйцата се снасяли обикновено между май и юли. Малко след това ще започне сезонът на мътенето. За да се уверят, че събраните яйца са пресни, когато мъжете преминавали през по-стара колония яйца, те унищожавали всяко едно яйце, което могат да намерят, така че когато се върнат на следващия ден, да бъдат сигурни, че яйцата са прясно снесени и биха им послужили в търговията.

Обикновен работен ден на събирачите на яйца
Докрая на сезона през август от острова били събрани около 500 000 яйца и невъзможно за изчисляване количество унищожени яйца

Логично, бизнесът бързо се разраснал и се обособили различни банди, в които няколко човека влизали в съдружие, надявайки се че по този начин ще се опитат да израдят монопол върху събирането на яйца и съответно да спечелят далеч повече пари, продавайки яйца, отколкото в търсене на злато из реките на на Калифорния, което в повечето случаи се изплъзва на огромния процент златотърсачи, които се оказват загубили времето си, откривайки толкова злато, колкото да си покрият нуждите и да изпият някое и друго питие в местната кръчма.

Създали се много подобни банди за яйца и съперничеството сред тях било повече от ожесточено. Битки и юмручни боеве се срещали често, а понякога ситуацията ескалирала и до пробождания и престрелки. Една вечер през юни 1863 г. армия от италиански рибари и друга въоръжена група на Тихоокеанската яйчена компания се срещнали в района на островите Фаралон. През цялата нощ страните обменяли заплахи и се подигравали една на друга. На разсъмване, когато италианците се опитали да акостират на брега, за да започнат да събират яйца, служители на местната Тихоокеанската яйчена компания открили огън по италианците последвала пълна бойна престрелка. Двама мъже от двете страни били убити, а няколко други човека били тежко ранени.

Farallon Islands

В този момент местното правителство решило да вземе нещата в свои ръце и предоставила на Тихоокеанската яйчена компания уникалното право върху експлоатацията на острова

За собствениците на компанията това било истинска златна мина, която щяла да ги направи повече от богати. Само за две десетилетия,Тихоокеанската яйчена компания опустошава някога напълно здравата колония морски птици, като намалява популацията на тънкоклюлите кайри от 500 000 двойки до едва 6 000, успявайки почти да заличи вида в района на островите Фаралон, където те живеели в продължение на поне стотици години. Осъзнавайки мащабността на проблема и постепенното възстановяване на бизнеса с кокошки в района на Сан Франциско, правителството окончателно забранено събирането на яйца от тънкоклюлите кайри на територията на островите Фаралон през 1881 г. Оттогава популацията на птиците се е възстановила и сега в района на островите могат да бъдат открити над 160 000 двойки.