Palatka.bg

5 потайни места по света, в които ви е забранено да влизате!

Всички ние владеем света, ние сме част от него и имаме право да пътуваме, да му се радваме и да посещаваме най-интересните и вълнуващи места на планетата

Е, това звучи по-скоро като утопия, отколкото като съществуваща реалност. Списъкът с местата, на които ние забранено да влизаме е безкраен.

Хиляди граници и ограничения ни лишават от възможността да видим всяко кътче на света и да му се насладим. На някои места бихме могли да влезем след издаването на нужния документ, на други само със специално разрешение, а на трети никога няма да имаме достъп. Вижте някои от най-интересните места на света, които вероятно с интерес и любопитство бихте посетили, но няма да имате възможност скоро да ги разгледате отвътре.

Островът на змиите – Бразилия

Иля дъ Кемада Гранде е разположен на 30 километра от брега на Сао Паоло в Бразилия е най-смъртоносният остров в света. На територията на острова живее Златната змия, една от най-отровните змии на Земята, която е достатъчно отровна, за да се стопи човешката плът. Този вид има най-силната и бързодействаща отрова от всички видове змии в цяла Америка.

Бразилското правителство е забранило изследването на острова и посещението му, поради огромния брой змии, които живеят на него. Другата причина за забраната е постоянното присъствие на бракониери, които се опитват да хванат рядката и екзотична змия и впоследствие да я продадат на колекционери или любители на опасните и силно отровни животни.

Тайните архиви на Ватикана

Това е библиотека на Ватикана, а не древна библиотека! Само няколко свещени лица имат достъп до библиотеката с 84 километра рафтове и над 35 000 тома. Тези книги и документи са специално селектирани и изведени на преден план и са само малка част от цялостната библиотека на Светия престол.

Папата, като владетел на Ватикана и най-висшестоящ в йерархията на лицата, котио имат достъп до архивете, всъщност ги притежава докато умре или се откаже да заема длъжнсотта, колкото и рядко да се случва това. Когато това се случи, собствеността върху ценните документи ще премине към неговия приемник. Не се плашете, ако все пак имате нужда от литература, която се намира единствено там. Ако трябва да прочетете някоя от книгите, можете да получите ръкописа ѝ чрез имейл – администрацията на Ватикана е по-модерна, отколкото сме си представяли?

Имайте предвид, че, ако все пак отговарите на всички изисквания, необходими за всеки, който желае да има достъп до архива на Ватикана, съществуват строги ограничения за това какво може да проверите и какво не. Не съществува механизъм за пълен достъп.

Пещерата Ласко във Франция

Разположен в Югозападна Франция, Ласко е общо наименование на няколко пещери, известни със своите палеолитни пещерни картини, на приблизителна възраст над 17 500 години. В миналото тези праисторически пещери са били отворени за посещения, но поради големия риск за безценните рисунки по стените, комплексът е затворен и е абсолютно забранено да бъде посещаван, поради опасност да бъдат увредени артефактите по стените на пещерите.

Metro-2  в Москва
Непотвърдена карта на тайното държавно метро на Русия.

Метро-2 е предполагаема тайна подземна метро система, която работи успоредно с общественото метро  в руската столица Москва. Твърди се, че системата е била построена по време на управлението на Сталин и е с кодово име – D-6, дадено от руската разузнавателна организация – КГБ.

Непотвърден кадър от подземната част на железницата.

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) не потвърждава или отрича съществуването на тайната подземна железница, когато бъдат зададени официални въпроси на организацията. Говори се, че подземната система е по-дълга от обществената с 4 линии. Влаковете се движат между 50-200 метра дълбочина, което позволява на Кремъл да се свърже директно с щаба на Федералната служба за сигурност, правителственото летище и подземния град Раменки.

Църквата на Дева Мария в Етиопия

Църквата на Дева Мария от Сион се намира в Етиопия и е най-важната църква в страната. Достъпът до нея е невъзможен, тъй като се твърди, че съдържа един от най-важните библейски обекти – оригиналът Ковчег на Завета, който според легендата стига до Етиопия чрез Менелик I, след като той отива да види баща си цар Соломон.

Първата църква в страната се смята,че е построена по време на управлението на Езана, първият християнски император на Етиопия, който управлява през 4-ти век от н.е. и оттогава е сградата е възстановявана многократно след като е преживявала различни бедствия, нападения и разрушителни инциденти.