Palatka.bg

Джакарта – градът, в който хората живеят дори на покривите на сградите

Покривите могат да бъдат перфектните локации за страхотни градини, особено в гъстата градска среда, където всяко свободно пространство е било използвано за живеене и за търговски цели, а имотите са повече от скъпи, за да може някой да си позволи да купи имот, за да го превърне градинка. В много градове в Северна Америка, Азия и Европа, където пространството на открито е ограничено, архитектите и строителите превръщат покривите в детски площадки и зеленчукови градини. Но в Джакарта, Индонезия, един предприемач е превърнал покрива на търговски център в цяло предградие от къщи, павирани улици, тенис корт и буйна зеленина. На практика на покрива на търговския център може да бъде открит цял малък квартал.

Жителите на Cosmo Park смятат, че общността се намира в далеч по-безопасна среда от някое обикновеното предградие, бидейки разположено на върха на сграда, но все пак не е толкова изолирано и самостоятелно, колкото, ако живеете в обикновен апартамент и обикновен квартал.

„Толкова е хубаво. Има толкова много пространство наоколо, а синът ми може да кара колелото си наоколо съвсем спокойно.

Домът ни е на толкова централна локация, наистина е безопасен и има прекрасно усещане за квартал “ – отбелязва една жителка на име Фазила Капаси пред The Guardian. Капаси има още една причина да живее в парк Cosmo. Тя и съпругът ѝ са се преместили там преди шест години, за да избягат от честите наводнения в Джакарта.

„Това е прекрасен оазис“ – казва тя – „Не мога да го препоръчам достатъчно.“

Индри Лестари, друг жител на Cosmo Park споделя подобни чувства. „Тук е високо, със сигурност. Но така е и на много други места, а тук имаме много повече пространство и уединение, а и е по-добре за моето семейство. Синът ми може да играе навън, точно пред вратата.“

Cosmo Park не е единственият квартал в небето над Джакарта. Има още един луксозен жилищен комплекс, наречен The Villas, на върха на Mall of Indonesia, в Северна Джакарта.

С население от над 10 милиона само в официалните граници на града и над 30 милиона в цялата крайградска зона на Джакарта, градът може скоро да се наложи да изгради повече квартали върху вече съществуващите сгради. Животът на земята се е превърнал в непоносим за мнозина поради хроничните наводнения, което се случват всеки дъждовен сезон. Това се засилва от факта, че Джакарта потъва, тъй като все повече и повече подземни води се изпомпват за питейни, домакински и строителни цели. На всичкото отгоре морското равнище в залива Джакарта се повишава всяка година.

Населението на Джакарта се е увеличило от 1,2 млн. през 1960 г. до 8,8 млн. през 2004 г., броейки само законните жители. Имиграционният поток проваля всички програми за семейно планиране.

Според преброяването от 2010 г. Джакарта има население от 9,58 млн. души – доста повече от резултатите от предишните преброявания. Площта на Специален административен окръг Джакарта е 662,33 km2, а гъстотата на населението в града е 14 464 души/km2. През 2013 г. населението на Джакарта е 9 989 550 души.

Населението на Голяма Джакарта (Джабодетабек) е 27 067 133 души според преброяването от 2010 г., а в началото на 2015 г. е 30 539 000 души. Прогнозите предполагат, че през 2025 г. населението на самата Джакарта ще достигне около 25 млн., без да се броят милионите в околностите

Всички тези фактори превръщат ситуацията в Джакарта в перфектната буря и гарантира сериозни проблеми всяка година

Въпреки тежкото състояние на жилищния фонд, инфраструктурата и липсата на хоризонт за положителна промяна, голяма част от население е принудено да живее в подобни условия, поради невъзможността да се насочат към по-сигурни квартали, заради силно повишаващите се цени на имотите, които се превръщат в непосилни за мнозинството от жителите на Джакарта.

Други фактори, които допринасят за наводненията, са задръстената канализация, която трябва да обслужва нарастващо население, обезлесяването в бързо урбанизиращите се райони Богор и Депок във вътрешността на градската територия, както и сложните социално-икономически проблеми на града, които влияят непряко върху уязвимостта от наводнения. Едни от най-големите наводнения стават през 1996 г., когато е залята площ от около 5000 хектара и през 2007 г.

Те причиняват загуби на стойност над 5 трилиона рупии (около 835 млн. лева), загиват над 100 души и около 350 000 са принудени да напуснат домовете си. Поне 70 % от общата площ на Джакарта е залята, като на някои места дълбочината достига 4 метра.

Джакарта е сред най-гъстонаселените градове в целия свят, наравно с Токио, с около 14 000 жители на квадратен километър, което е седем пъти по-голяма гъстота на населението спрямо София

Но Токио и други мегаполиси в Азия растат вертикално. За разлика от тях, плътността на Джакарта се разпростира хоризонтално с еднофамилни къщи с ниска височина. Подобно развитие води до недостиг на земя, което оставя изключително малко свободно място за достъпни жилища и паркове. Градът е депресивно нисък в зелените насаждения – по-малко от 10 процента от площта на града е разпределена за открити паркове и градини.

Венди Харианто, изпълнителен директор на Института за недвижими имоти в Джакарта, вярва, че единственият начин да направи Джакарта възможна за комфортен живот е градът да започне, да се изгражда нагоре. Тя подчертава, че държавните предприятия притежават огромно количество земя в стратегически райони, но тези земи са с ниско усвояване на етажната площ, тъй като често се използват за единна и ограничена цел, като например за обслужване на пазар или автобусен терминал. Венди предлага те да вземат тези недостатъчно използвани сгради и да строят многоетажни апартаменти с ниски доходи върху тях, по същия начин, както направиха City Mall Thamrin и Mall of Indonesia.

„Това може да бъде печелившо решение за всички“ – отбелязва тя.

Благодарение на отдаването за строеж на недостатъчно функционални и оптимизирани сгради и райони, публичните компании биха могли да спечелят повече пари, с които да се инвестират още повече пари в развитието на града или да се решат дългогодишни проблеми, за които до момента не е имало финансиране да бъдат решени. Общинските жилища също така биха могли да бъдат отдавани или продавани на по-достъпни цени, което ще позволи на много граждани на Джакарта да се преместят от домовете си, в които са застрашени от природно бедствие в по-големи и високи кооперации.

Венди се надява, че „След като някои жители на жилища в сгради се преместят в близките вертикални апартаменти в TODs, Джакарта може да отдели повече земя за зелени площи. Това ще помогне на Джакарта да изпълни обещанието си да отдели 30 процента от земите си за зеленина. “