Palatka.bg

Прага – градът, в който следите от Холокоста могат да се видят дори по паватета

Милиони хора, които минават всеки ден по красивите калдъръмени улици в чешката столица Прага не знаят, че стъпват върху стари надгробни паметници, заграбени от забравените еврейски гробища. Те изглеждат като нормални павета и са напълно неразличими от останалите, защото гладката, полирана страна на гранитния блок, тази, която носи може да бъде видян надписа с името или номера на починалия човек, винаги е поставена с лице надолу.

Подобно на останалата част от Европа, холокостът опустошава сериозен процент от еврейското население в Чехия

Преди Втората световна война еврейското население на Чехословакия е било 350 000. Систематичното изтребване и миграцията довеждат до население от само около 50 000 евреи, когато войната приключва. В следващите десетилетия на комунистическото управление антисемитизмът бил на също толкова високи нова, че по-голямата част от останалите доброволно емигрирали другаде – към Израел, Съединените американски щати или Западна Европа, а общността на чешките евреи достигнала най-ниските си нива, които историята някога е виждала – едва около 8000 евреи останали да живеят и работят в комунистическа Чехия.

Когато еврейските села се превърнали в изоставени призраци, стотици еврейски гробища лежали без надзор и били напълно забравени. Комунистическите власти и изненадващо много от служителите в еврейската общност също видели тези гробища като ценни източници на строителен материал. В цяла Чехия хората демонтирали еврейски гробове и използвали камъните, за да павират задните си дворове и пътеките.

Prague street

Историята се появява на бял свят едва след падането на комунизма, но бе съобщена в медиите съвсем наскоро

Вестник Pražký Deník пише статия за това през 2013 г., а доклад за АФП се появява през 2018 г. Местното еврейско население изглежда знае за това и от време на време изразява възмущение от ситуацията, но темата никога не се превръща в широк обществен дебат.

Лео Павлат, директор на Пражкия еврейски музей, смята, че би било невъзможно да се демонтират паветата от пражките улици и да се възстановят блоковете поради свързаните с тях разходи. Освен това блоковете били нарязани на толкова малки парчета, че така или иначе би било невъзможно да се съберат обратно. Павлат обаче каза, че би искал градът да постави информационна табела, напомняща на хората за произхода на блоковете и варварството на нацисткия и комунистически режим.