Palatka.bg

7-те най-странни музеи в прекрасния Амстердам

Амстердам е град на музеите – в града има повече от 400 музея и художествени галерии. Според мнозина нито един друг град в света няма повече музеи от един от най-известните холандски градове. Очевидно музеите са сред основните туристически атракции. Rijksmuseum, музеят на Ван Гог, къщата на Анек Франк, музеят „Стеделийк“са най-популярни музеи за посещение, но има много интересни по-малки музеи, които не са придобили световна слава, но си заслужава да ги посетите,ако сте отседнали в града за няколко дни. В града могат да бъдат открити музей на кафето, зрелищата, пианото, диамантите, сиренето, бирата, чантите и портмонета, както и още много,много други. В този материал ще ви представим най-причудливите музеи.

Музей Вролик

Музеят Вролик съхранява огромна колекция от патологични образци, аномални ембриони, странни черепи и кости и други анатомични аномалии, събрани в едно от Джерардус Вролик (1755-1859), който е един от най-важните холандски учени на своето време. Вролик е бил пионер в областта на тератологията – наука за изучаването на деформациите, популярен предмет за анатомите през 18-и и 19-и век. Вролик публикува няколко монографии на тератологични теми и успява да събере хиляди екземпляри, които да представи в музея.

След смъртта на Вролик, колекцията е закупена от група холандски граждани, които предлагат на община Амстердам да бъде създадена институция, наречена Athenaeum Illustre, която по-късно се превръща в Университет на Амстердам. Днес Музеят Вролик включва екземпляри от други колекции, добавени през годините на съществуването му, които са вече повече от сто.

Музеят на изтезанията

Torture Museum Amsterdam

Музеят на изтезанията се стреми да документира историята на човешката жестокост. Артефактите в музея са разположени в лабиринт от малки, тъмни помещения, създаващи мрачна и притеснителна атмосфера. Музеят разполага с разнообразни интересни устройства – от добре познати предмети като гилотината до по-малко познати предмети като винтове за палец и флейтата на срам, която била използвана за публични унижения.

Torture Museum 4513

Други предмети, открили място в музея, включват Желязната девица (Железен уред, предназначен да измъчва или убива човек като пробива тялото му с остри предмети (като ножове, остриета или пирони), докато той е принуден да остане прав. Осъдения кърви обилно и се омаломощава бавно, след което накрая умира от загуба на кръв), трошачка за черепи, столът на Юда и юздата на Сколд. Някои от устройствата са оригинални и антични, но много от тях са съвременни реконструкции, базирани на стари текстове или рисунки. Някои от артефактите се намират зад стъкло, но по-голямата част от изложените предмети могат да се докосват и разглеждат без притеснение.

Музеят на секса

Sex Museum

Разположен в близост до централната гара на Амстердам, Музеят на секса привлича над 500 000 посетители всяка година. Музеят съхранява богата и интересна колекция от предмети, свързани с човешката сексуалност: изкуство, фотографии, китайски фигури, плочи и много други предмети, понякога представени по един малко старомоден начин. Ще видите гипсовата фигура на Венера на входа и пълните восъчни фигури на Мата Хари с мъжките ѝ партньори, както и фигура на Мерилин Монро. Скритите високоговорители излъчват различни заглушени шумове, включително повтарящи се звуци на парна машина, комбинирани с женски викове от удоволствие.

Музеят на Хашиша, Марихуаната и Конопа

Hash Marihuana & Hemp museum

Музеят на Хашиша, Марихуаната и Конопа е посветен на канабиса и многобройните му приложения, като предлага на посетителите информация за историческата и съвременната употреба на канабиса за медицински, религиозни и културни цели. Музеят се фокусира и върху това как конопът може да се използва за селскостопански и промишлени цели, дори да бъде използван за създаването на аксесоари и дрехи. Бихте могли да закупите и козметични продукти, изработени от конопени влакна в магазина им за подаръци.

Hash Marihuana Hemp Museum

Музеят включва градина с жив канабис в различни етапи на растеж, колекции от различни инструменти за пушене на трева, холандска Библия от 1836 г., изработена от коноп, и много други аксесоари, направени от индустриален коноп. Музеят съдържа и произведения на изкуството, включително картина на Дейвид Тениер Младши.

Hash Marihuana Hemp Museum

Музеят на татуировките

tattoo museum

Открит през ноември 2011 г., Амстердамският музей на татуировките е един от най-новите и атрактивни музеи в целия град. Музеят обхваща цялата история на изкуството да се рисува върху кожата ни и има артефакти от цял свят, включително игли, стари търговски табели, фотографии, различни дизайни на татуировки и стари плакати от известните преди столетия Freak show-та.

Amsterdam Tattoo Museum

Музеят има повече от 40 хиляди предмета в колекцията си, започнат първоначално от Хенк Шифмахер, който все още е основната движеща сила зад този интересен и различен проект. Музеят е разделен на географски принцип и на практика се старае да представи културата на татуиране на почти всеки континент. Към момента са представени колекции от Африка, Америка, Океания и Азия. Освен това музеят показва историята на татуирането и традициите за татуиране в различни социални субкултури – в затворите, в армията, сред моряците, сред сексуалните работници и др. Представени са и някои от най-известните татуисти в историята на това изкуство, които са се прочули със своите умения или креативни идеи. В рамките на самия музеи са реконструирани няколко интериора, важни за историята на татуировките, представящи как са изглеждали студията за татуировки във времето и как клубовете за татуировки са се развивали през вековете.

by Bobby C Alkabes

KattenKabinet

KattenKabinet или „Кабинетът на котките“ е музей, който е изцяло посветен на котките. Основан през 1990 г. от Уилям Майер, богат холандец, който по този начин искал да запази паметта на своята котка Том. Музейната колекция включва картини, рисунки, скулптури и други произведения на изкуството на Пабло Пикасо, Рембранд, Анри де Тулуз-Лотрек, Корней, Сал Мейер, Теофил Щайнлен и Йоже Цюха. За радост на посетители няколко изящни котки живеят в помещенията на музея, тъй, ако се насочите към „Кабинетът на котките“ по време на престоя си в прекрасния Амстердам, то едва ли ще съжалявате, особено, ако сте любители на котките.

Холандският погребален музей

Създаден през 2007 г., Холандският погребален музей се фокусира върху погребалната култура в Холандия, като почита починалите и процесиите в цялата история и в днешния мултикултурен климат. Колекцията включва разнообразни погребални истории и примерни предмети, включително церемониална карета от XIX век. Експонатите варират от катафалки до некролози, траурно облекло и примери за различни услуги. Те разглеждат и историческите обичаи, от кралските шествия до селските церемонии, които са останали непроменени от векове.