Palatka.bg

Най-важните неща в невероятния Истанбул, които не бива да пропускате

Истанбул е град-вселена, каквито съществуват едва няколко в целия свят. Един от центровете на световната цивилизация, който притежава толкова много изкушения, на които бихте искали да се отдадете. Градът, в който Азия и Европа се срещат, е едно от историческите чудеса, които успешно навлизат в модерната епоха, превръщайки се не само в град, който прегръщата богата си историческо наследство, но и се развива с пълна сила като световен мегаполис и финансов център. В този материал ще успеем да ви представим само малка част от всички необикновени забележителности, с които Истанбул ще се опита да ви изкуши. О, да, уверяваме ви, че ще успее.

Света София

Храмът Света София някога е бил най-голямата катедрала в света. Света София е била издигната през 537 г. като византийска базилика, преди да бъде превърната в османска джамия през 1453 г. – моментално след нахлуването на османците в града, които успяват да го завладеят след десетилетия опити, с което на практика слагат край на съществуването на Източната Римска Империя или, както впоследствие е наречена – Византия. Все още толкова зашеметяваща, както в деня, в който е била завършена, Света София днес е музей, който приветства любителите на архитектурата и културата през цялата година. Статусът ѝ на музей е даден от Мустафа Кемал Ататюрк, а действието му е една от най-ярките реформи на неговото управление.

Босфора

Със своята дължина от 31 километра Босфорът не само свързва Черно море със Средиземно море, но и разделя Истанбул на два континента – Европа и Азия. Вероятно един от най-важните проливи в света, тази величествена граница между двата района на града, между двата континента, между две култури съдържа множество византийски и османски укрепления, както и смесица от жилищни домове, което го прави идеален за разходка с лодка или спокойно самостоятелно проучване пеша.

Йеребатан сарнъджъ

Имайки предвид колко много забележителности могат да бъдат открити над земята, не трябва да е изненада, че Истанбул има и изключително интригуващи места под повърхността на града. Йеребатан сарнъджъ или и Цистерна на базиликата е подземно водохранилище точно под базиликата/ църквата/ музеят „Света София“. До него се достига, посредством стълбище с 52 стъпала, а пространството от 9 800 квадратни метра съдържа 336 колони и има потенциал за капацитет да съхранява 100 000 тона вода.

Едно от имената, с което цистерните се назовават е „Потъналият палат“.

Тук се съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.

Синята джамия

Получила световна слава като Синята джамия поради ръчно рисуваните сини плочки, с които е облицована, джамията Султан Ахмед все още е функциониращ храм, в който на поклонение пристигат стотици хиляди мюсюлмани. Популярна туристическа атракция поради феноменалния си архитектурен дизайн, който включва както византийски, така и ислямски елементи, джамията е една от едва трите в Турция, които имат шест минарета – очевидно архитектът е разчел погрешно изискването за altın (златни минарета) като altı minare (шест минарета).

Котките на Истанбул

Ако сте човек, който обича котките, тогава Истанбул е градът за вас. В най-големия турски град е на практика невъзможно да вървиш дори две крачки, без да срещнеш някоя от многото улични котки в града. Независимо дали спят на мотоциклетна седалка или са се излегнали, скривайки се от слънцето пред вратата на някоя сграда, котките са неофициалният символ на Истанбул.

Топкапъ сарай

Построен от султан Мехмед Завоевателя, величественият дворец Топкапъ е един от най-превъзходните образци на османската архитектура с разкошните си елементи, които красят стените и таваните. Огромният дворец е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Резиденцията непрекъснато се приспособявала, спрямо променящите се вкусове на всеки царуващ султан, правейки го наистина уникално парче от историята и място, което задължително трябва да посетите, докато сте в Истанбул.

Кулата Галата

Кулата Галата пробива силуета на Истанбул с конусообразната си шапка и изглежда като елемент изваден от приказка. Това е идеалното място, на което да получите ненадмината панорамна гледка към разпростиращия се град, което можете да направите в още по-приятна атмосфера, тъй като вече на горните етажи има ресторант и бар.

Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан. Първоначално е построена от дърво в квартала на генуезците, а през май 1433 г. – от камък. В миналото се е използвала за склад и мелница от генуезците. Височината ѝ достига 61 м. При реставрацията ѝ от 1964 – 1967 г. е достроен конусообразен покрив.

Сюлейман джамия

В град, който може да се похвали с над 3000 джамии, може да ви хрумне мисълта, че в даден момент има вероятност да ви омръзне да ги виждате навсякъде. Но при подобно разнообразие, то всяка джамия разказва история. С изглед към Златния рог, красивата джамия Сюлейман е втората по големина в града. Построен от известния османски архитект Мимар Синан, това е изключителен пример на османската архитектура от 16 век, където се намират и гробниците на Сюлейман и съпругата му Хасеки Хюррем.

Джамията следва стриктно общия план на с около 1000 години по-старата църква, като добавя само малки детайлни конструктивни подобрения и не превишава размера ѝ. Самият Синан я нарича работа на калфа, като майсторската му постройка е по-късната Селим джамия в Одрин, която носи много повече негови типични характеристики.

Българската църква Св.Стефан

Истанбул няма недостиг на храмовете за поклонение, определено те не са един или два, а българската църква „Св. Стефан“, разположена край брега на Златния рог, се смесва със своите свети братя от пръв поглед. При по-внимателно разглеждане обаче тази кръстовидна базилика е като много малко други в света. Известна като Желязната църква, е православна българска църква в Истанбул, Турция, направена от готови железни елементи. „Свети Стефан“ е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка. Църквата се състои от железни плочи, които са плавали на товарни кораби от Виена, по поречието на река Дунав, през Черно море, през Босфора, само за да бъдат сглобени на място в Истанбул.