Palatka.bg

Замръзналият във времето китайски град Фън Хуанг

Древният град Фън Хуанг, разположен в югозападния ъгъл на западната провинция Хунан в Китай, се намира в подножието на планина по бреговете на река Туо Цзян. Градът е изключително добре запазен, на практика останал извън модернизацията през последните столетия, недокоснат от външния свят и приютяващ уникални местни езици, обичаи, занаяти, изкуства, както и много характерни архитектурни останки от стилове Мин и Цин.

Red everywhere

Древният град в огромна степен поддържа и до днес архитектурния стил и оригиналните фасади, създадени от династията Мин през 14-и век и династията Цин през 17-и век

В зоната на древния град са запазени над 200 древни жилищни сгради, около 20 големи булеварди и малки улици, 10 древни алеи, както и древните градски стени, оригиналната градски порта, както и множество елементи от стария град – кладенци, мостове и храмове. Всичко е запазено е оригиналния си вид, какъвто е бил преди столетия.

Fenghuang

Районът на град Фън Хуанг в исторически план дълго време е бил извън границите на Китайската империя и едва по време на управлението на императрица У Зетан за първи път е създаден окръгът, в който днес се намира градът. Под управлението на династията Сун е построен за първи град, макар и с относително временен характер. Всичко се променя, когато дървените  сгради постепенно са заменени от тухлени постройки преди повече от 450 години, когато настоящият замръзнал във времето град започва да се оформя. Фън Хуанг започва да придобива завършен вид около 1715 г., когато по времето на император Канкси, всички каменни сгради в града са завършени.

Град Фън Хуанг е разположен в отдалечен планински район

Червена скална градска стена се вие по вълнообразния планински пейзаж, „яздейки“ над хребетите и долините, докато реките се вият сякаш по коридорите, преди да навлязат в града. Изградените в традиционен архитектурен стил градски кули са величествено разположени близо до четирите градски порти, а малки дворци, публични сгради, държавни и частни резиденции са разположени от двете страни на улицата на този запомнящ се град. Десетки алеи, изпъстрени с каменни плочи, се движат между къщите, всяка от които показва износване, причинено от стъпките на поколения местни хора, които са ги използвали в продължение на стотици години, за да вършат ежедневните си дейности в това скрито, тихо и сякаш забравено от света населено място.