Palatka.bg

7 убедителни причини да се посетите Мароко – една удивителна страна

Мароко е сред ключовите страни в район на Северна Африка и е популярна дестинация, която привлича любители на културата, обикновени туристи, нестандартни пътешественици, приключенци, двойки, семейства, любители на различната храна, с което страната доказва, че може да задоволи вкусовете на всеки. Днес ще ви разкажем за няколко основни причини, поради които Мароко е чудесно дестинация за всеки от вас.

Старите императорски градове с много история,забележителности и дух

В Мароко има четири имперски града: Маракеш, Фес, Мекнес и Рабат. Рабат е настоящата столица – град, който на пръв поглед изглежда сякаш е изграден изцяло в модерността той има няколко интересни исторически забележителности, като намиращ се в края на града забележителен дворец крепост (Kasbah, Касба) на Тауриртите, принадлежащи към рода Ел-Хаузи. Днес той е отворен за посетители и заедно с музея на киното, разположен срещу него, с колоритните ресторанти и магазини наоколо е неповторим и автентичен притегателен фокус за гостите на града;  старата медина ( традиционен арабски квартал (обкръжен със стени)) и невероятната кула Хасан, за която вече сме ви разказвали. Блестящият кралски мавзолей в Рабат заслужава да бъде посетен, а времето, прекарано там няма да ви оставани разочаровани.

Друг, който не бива да пропускате е Маракеш.

Известен като Червения град, Маракеш е популярен със старата си медина, многобройни суки (арабска дума, означаваща пазар, както и (в разширено значение) търговска част на града и (абстрактно, в икономическата теория) сферата на обмена в икономиката), древни дворци като двореца Бади и двореца Бая, поразителната джамия Кутубия, великолепната Джемаа ел-Фна и Саадианските гробници. Бившата столица На Мароко Фес пък може да се похвали със зашеметяваща архитектура, макар че може би най-известна с големите си кожени изделия и с това, че е дом на един от най-старите университети в света и най-голямата напълно пешеходна зона в целия свят. Мекнес от своя страна има една от най-впечатляващите монументални порти в цяло Мароко – Баб ел-Мансур. Съществуват множество любопитни забележителности, които да в разгледате очарователен и спокоен императорски град.

Разкошни плажове по протежение на крайбрежните брегове

Мароко има плажове както по Средиземно море, така и на Атлантическия океан. Списъкът с прекрасни плажове, на които да се отпуснете е огромен. Популярни места за почивка на много чуждестранни посетители включват Танжер и Агадир, докато Асила привлича предимно местни и испански курортисти. Макар и сравнително непосещавани от международни туристи, на места като Ел Джадида, Уалидия и Ел Джебха се наблюдават значителен брой марокански туристи през летните месеци. Най-популярните плажове обикновено разполагат с чудесни условия и лесен достъп до множество забавления, а някои дестинации, като Есаурия, са идеални за любителите на водните спортове.

Разнообразните планински вериги ще допаднат на планинарите  сред вас

Планинският масив Атласки планини в Мароко имат три отделни планинския дал: Високият Атлас, Средният Атлас и Антиатлас. Всеки от тях предлага разнообразие от туристически преживявания за гостите на страната, като имате възможност да избирате от множество маршрути, които да са съобразени с вашето ниво на опит, умения и физическо състояние. Връх Тубкал е най-високата точка от Атласките планини и съответно най-високият връх в страната. Лесен за достигане от покрайнините на Маракеш, високият гигант привлича много любители на открито през цялата година. Планините Риф, в северната част на страната, намиращия се близо до синия град Чефчауан (който също не бива да пропускате), също са чудесни за приключения на открито. Туризъм, планинско колоездене и конна езда са сред най-популярните атракции, на които бихте могли да се насладите в планините на Мароко, както и да посетите традиционни берберски села, в които да научите много за начина на живот на коренното население на страната.

Лесен достъп до зашеметяващата пустиня Сахара

Огромната и суха пустиня Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. В Мароко има няколко места, от които можете да започнете експедиции в пустинята, а и има много опитни оператори, които предлагат пътувания за спомен. Независимо дали искате да се движите пеша, да пътувате на гърба на издръжлива камила, да изследвате пустинята с кон или да „плавате“ по пясъците в удобството на превозно средство на четири колела, Мароко предлага различни начини да се насладите на впечатляващите пейзажи. Къмпинг пътуванията са популярни, тъй като ви дават възможност да се удивите се на изобилието от мигащи звезди в тъмното нощно небе, лишено от всякакво светлинно замърсяване, докато слушате омайните звуци на пустяната. Гледката на големи дюни и отдалечени оазиси ще се задържи за дълго време в съзнанието ви.

Мерзуга, Ерг Чеби, Чигага и Загора са едни от най-добрите места, от които да навлезете в мароканската Сахара. Варзазат (стара крепост и модерен град – столица на едноименната провинция в регион Сус-Маса-Драа (Souss-Маса-Draâ) в южната част на централно Мароко. Намира на надморска височина 1150 метра на плато в средата на Високите Атласки планини. Отстои на 442 км югоизточно от Казабланка, на 205 км от Маракеш, на 162 северно от Загора и на 260 км северно от Мхамид, където асфалтовото шосе се стеснява и свършва и започват керванските пътеки. На юг от Варзазат е пустинята.), наричан обикновено вратата към пустинята, е приказна дестинация както за любителите на културата, така и за филмите, с един от най-впечатляващите цитадели в страната, включени в много филми.

Смеселите се културни влияния от араби, бербери и други

Населението на Мароко е съставено от араби и бербери, като всяка група е допринесла за богатите традиции и културни практики, които могат да бъдат наблюдавани в страната днес. Ще можете също така да забележите влияния от Андалусия, от времето, когато андалуските мюсюлмани се преместват в Северна Африка. Има и наследства от колониалната епоха, с френски, португалски и испански влияния, наблюдавани в различни части на страната. Особено интересно за преобладаващо ислямска нация, е и осезаемото влияние на евреите в Мароко. Именно тук ще намерите и единствения еврейски музей в целия арабски свят, намиращ се в Казабланка.

Изискана архитектура в цялата страна

Културното многообразие на Мароко се отразява и в разнообразната архитектурна красота, която може да бъде открита в цялата страна. От величествените джамии до традиционните рияди и от блестящите дворци до изключителните центрове на религиозното изследване, Мароко има много приказни сгради, на които да се възхитите. Много сгради се отличават с традиционните керемиди, известни като зулаидж, както и декоративни дърворезби, прозорци и гипс. Някои от най-красивите сгради на Мароко включват джамията Хасан II в Казабланка, Саадските гробници в Маракеш, Голямата джамия в Танжер и Джамията и Университета на Ал Куарауийн във Фес.

Възможности за пазаруване

Всеки голям град и град в Мароко има поне един сук, като повечето по-големи селища имат повече от един. Сук е традиционен пазар, където местните жители отиват да си купят разнообразие от стоки. В някои райони тези пазари могат да се организират единствено в определени дни от седмицата, докато обикновените пазари се намират на други места из града. Суковете са се превърнали в нещо като магнит за любителите на пазаруването, привлечени от предизвикателните цветове и аромати и цялостното усещане на екзотиката. Не заравяйте, че пазаренето е неразделна част от преживяването да се пазарува на подобни пазари. Стоките, които да разгледате и евентуално да закупите включват подправки, дрехи, лампи, чаени комплекти, музикални инструменти, наргилета, както и редица сувенири в по-туристическите дестинации.

Вкусна кухня, способна да задоволи всеки вкус

Мароко е известен с вкусната си кухня. Подправките се намират в изобилие в типична мароканска кухня, придавайки богатства от вкусове на ястията. Хлябът е основна храна и има различни видове, като всеки от тях е невероятен.

Месото е често срещана съставка в мароканските ястия, като най-често се се използва агнешко, овнешко, говеждо и пилешко месо. Морските дарове и рибата са особено разпространени в крайбрежните райони. Сардините са сред специалитетите в Мароко. Най-известните марокански ястия включват кускус и тажин.

Широка гама от места за настаняване, отговаряща на всички вкусове и бюджети

От луксозни петзвездни хотели до палаткови лагери в планината, Мароко предлага места за отсядане, които да отговаря на всички бюджети, желани нива на комфорт и очаквания за приключения. Пътуващите могат да отседнат в традиционните марокански места за настаняване, известни като рияди, намиращи се в старите медини на много градове. Това е перфектен начин да преживеете живота като местен. С по-малки имоти понякога е възможно да се наеме цялата къща за себе си.

В много градове са лесно достъпни апартаменти за настаняване, които са идеални за по-големи семейства и групи приятели. Апартаментите също са чудесни, ако искате да имате възможността да приготвите някои ястие по време на вашето пътуване в допълнение към дегустацията на вкусната мароканска кухня.