Palatka.bg

Невероятното стълбище „Санта Мария дел Монте“ в италианския град Калтаджироне

Стълбището „Санта Мария дел Монте“ е монументално стълбище със 142 стъпала, което е изградена през далечната 1608 г. в старата част на град Калтаджироне, разположено на остров Сицилия, на около 70 км югозападно от Катания. Това спиращо дъха стълбище, което свързва високата част на града с ниската зона, е център на много културни събития в Калтаджироне. Особеността на стълбището е, че всяка стъпка е украсена с различни ръчно декорирани керамични плочки, като се използват стилове и фигури, получени от хилядолетната традиция в изработката на плочки и грънчарството. Два пъти в годината това стълбище се използва за фон, за който се илюстрират изображения на местни покровители и други значими от местно естество теми, като се използват хиляди цветя или свещи.

Калтаджироне е град, известен със занаятчийското производство на грънци и все още това е сфера, в която работят много местни занаятчии. Това древно изкуство, започнало през периода на силно арабско влияние, се е развило през вековете, но е поддържало практически същите декорации и цветове, които са толкова характерни за изкуството на керамиката. На практика всички сгради в стария град са украсени с керамични плочки – дворците, църквите, паметниците, градините и дори самите площади.

Всяка година между месеците май и юни градът празнува големият и важен за всички празник La Scala Infiorata, т.е Фестивалът на цветята на Калтаджироне

През този период стълбището Санта Мария дел Монте е украсено със стотици саксийни растения, които са подредени по строго определен начин, за да създадат красиви геометрични фигури, които се „движат“ нагоре по стълбището. Съвсем малко по-късно през годината – през месец юли се провежда фестивалът Luminaria, който от столетия се организира в чест на покровителя на града Сан Джакомо, а стъпките претърпяват друга трансформация. Стълбището е осветено с хиляди свещи с различни цветове, подредени с цел реконструкция на художествена рисунка на няколко десетки метра. По този начин гостите на града виждат стълбището в още една прекрасна светлина, която се различава от ежедневния му вид, който също е повече от любопитен.