Palatka.bg

Призрачните останки на яхтата „Mar Sem Fim”

„Mar Sem Fim” („Безкрайно море“ в превод на български) е бразилска яхта, която е корабокруширала, потънала и впоследствие замръзнала в мощния дълбок лед в района на залива Максуел, Антарктида – на около 1200 километра южно от последния бряг на Южна Америка. На 7 април 2012 г. яхтата, която принадлежала на известния бразилски журналист и предприемач Жоао Лара Мескита, била управлявана от четири екипажа, които снимали документален филм край бреговете на Антарктида, когато лодката се преобърнала. Силният вятър, който духал със скорост над 100 километра в час блъскали лодката сякаш е малък хартиен кораб в огромния леден океан.

Изгубили контрол над яхтата, която скоро щял да изчезне от повърхността на водата, членовете на екипажа подават сигнали за помощ. Благодарение на късмета и щастлива случайност, те са спасени от кораб на чилийския флот и транспортирани в базата в Баия Филдес, в Антарктида. И четирите изследователи в крайна сметка са спасени.


„Тогава, със силни ветрове и високи вълни, лодката Фрей дойде при нас. Евакуацията ни беше епична. Вълни с височина от повече от 1,5 метра и ветрове над 40 възела накараха лодката да подскача. Когато се приближи чилийският кораб, всеки от нас се хвърли в обятията на тримата чилийски членове на спасителния екипажа. За щастие всички напуснахме яхтата безопасно.“
Самата „Mar Sem Fim” обаче не можело да бъде спасена
Ледената вода била новият господар на плавателния съд, който започнал с времето да се пропуква, поради силното напрежение, което ледът оказва върху корпуса на яхтата.
Лодката потънала на дълбочина от около 10 метра, като основаната част от нея била запазена. Поради чистите и кристални води в района на Антарктида яхтата видима от повърхността на водата в продължение на почти година, след което била спасена.
Собственикът Жоао Лара Мескита успял да се завърне на мястото на инцидента, планирайки детайлно посещението си, имайки предвид тежките метеорологични условия. Впоследствие той изпратил водолази, които завързали множество въжета, благодарение, на които бразилецът се надявал отново да види яхтата си на повърхността. Въжетата били закачени за специално подготвен кораб, който бавно повдигайки плавателния съд, който бил почти година под водата, започнал да изважда яхтата на повърхността за радост на Жоао Мескита.
.