Palatka.bg

Знаем ли къде се срещат световните океани?

Човечеството е дефинирало пет океана на нашата планета, като всички те са свързани помежду си, за да образуват Световния океан. В исторически план в продължение на много векове само четири океана са били възприемани официално като океани, а именно Атлантическия, Тихия океан, Индийския и Арктическия. В началото на новото хилядолетие обаче – през 2000-ата г. Международната хидрографска организация реши да представи съществуването на „нов“ океан, заобикалящ най-слабо населения континент в дъното на земята – Антарктида, въз основа на доказателствата, че водите в тази част на света имат отчетлива и различна екосистема, както и уникално влияние върху глобалния климат. Антарктически океан, наричан още Южен океан, се превръща в петия океан на Земята и четвъртият по големина от петте океана в света – по-голям от Северния ледовит океан, макар и да е най-„младият“ член на океанското семейство.

Подобно на националните граници, границите на петте океана са ясно определени от Международната хидрографска организация, въпреки че не всички са съгласни с тези граници, като например сайтът на ЦРУ World Factbook..

Тихият океан, най-големият от океаните, се простира от Южния до Северния ледовит океан. Източната граница следва брега на Северна и Южна Америка, като в крайна сметка среща Атлантическия океан при нос Хорн по права линия, която се простира от Тиера дел Фуего до Антарктическия океан. Западната граница се определя от източноиндийския архипелаг, Филипинското море, Японското и Охотското море в северна посока, а бреговете на Австралия в южната. Тихият океан се среща с Индийския океан в най-южната точка на Тасмания, надолу по меридиана до Антарктическия океан.

Атлантическият океан, вторият по големина океан, се простира от Южния океан между Америките, Африка и Европа, до Северния ледовит океан. Среща Тихия океан при нос Хорн и Индийския океан при нос Агулхас, южно от Африка.

Индийският океан, третият по големина, се простира на север от Южния океан до Индия, Арабския полуостров и Югоизточна Азия. На запад следва африканското крайбрежие, докато не срещне Атлантическия океан при нос Агулхас. На изток океанът се съединява с Тихия океан близо до остров Тасмания.

Границите на Северния ледовит океан са по-сложни за дефиниране, защото сушата тук е разпокъсан

Като цяло Северният ледовит океан съвпада с границите на Северния полюс, докосващ Северна Америка в Западното полукълбо и Скандинавия и Сибир в Източното полукълбо. Океанът докосва границите на Атлантическия океан близо до Гренландия и Исландия, а връзкат с Тихия океан се осъществява при Беринговия пролив.

Cape horn

Южният океан има най-чистата граница – перфектен кръг, заобикалящ Антарктида след 60-ия паралел. Не всички страни обаче са съгласни с предложените граници, така че това тепърва трябва да бъде ратифицирано от членовете на Международната хидрографска организация.

Cape Agulhas

Къде може да видите едновременно Атлантическия и Тихия океани?

Най-подходящото място, на което имате възможност да се насладите на водите и на два океана, докосвайки границите между Атлантическия и Тихия океани в нос Хорн в южната част на Чили. Достигането дотам е известно предизвикателство, като трябва да вземете круизен кораб, който тръгва от Ушуая, в Аржентина, но и от Пунта Аренас, в Чили. Корабът обикаля около нос Хорн и ако времето позволява, пътуващите биха могли да получат шанса да стъпят на сушата и да се превърнат в едни от малкото щастливци, които са имали възможността да се разходят на това изолирано и интересно кътче земя.

Водите около носа са известни с трудностите при маневриране, със силните течения, мощни ветрове и непредсказуемо време, което може да се промени напълно само в рамките на няколко часа. Така че пътуването до нос Хорн не винаги може да доведе до стъпването ви на брега, тъй че е хубаво да се приготвите емоционално и за възможността да остане на кораба и единствено да зърнете сушата. Ако имате късмет, можете да посетите фара на „дъното на света“ и паметника на нос Рог, издигнат в памет на всички моряци, загинали при корабокрушения около легендарния нос.