Palatka.bg

Золотурн – Швейцарският град, обсебен от числото 11

Золотурн е град, община и столица на кантона Золотурн в Швейцария. Разположен е в северозападната част на Швейцария на брега на река Ааре и в подножието на планината Вайсенщайн Юра.

Градът е единствената община на едноименния регион

Градът е получил името си от Золотурн, селище от римска епоха. От 1530 до 1792 г. е седалище на френския посланик в Швейцария. Старият град, до която днес достъп имат единствено пешеходци е построен между 1530 и 1792 г. и показва впечатляващ масив от барокова архитектура, съчетаващ италиански грандези, френски стил и швейцарски идеи. Градът има осемнадесет структури, посочени като обекти от особена културна и архитектурна важност за Швейцария.

Золотурн е живописно градче в северозападната част на Швейцария, известно преди всичко с особения си афинитет към числото 11. Изглежда, че всичко на това нетипично място е проектирано около това вълшебно число, имайки предвид факта, че има точно 11 църкви и параклиси, както и единадесет исторически чешми, единадесет музея и единадесет кули. Дори странният часовник на градския площад в Золотурн е свързан с тази мания – той има само 11 часа, а числото 12 липсва.

Въпреки че почти всички в Золотурн знаят за обсесията на града с числото 11, произхода на тази мания е обвита в мистерия

Някои казват, че е била вдъхновена от народна легенда за вълшебни елфи, слизащи от близката планина Вайсенщайн, за да окуражат жителите на Золотурн, които работили усилено, но никога не просперирали. Благодарните жители започнали да включват числото 11 или „елф“ на немски език като почит към оказаната помощ от магическите същества. Други жители и изследователи твърдят, че числото 11 има библейски конотации, а християните го смятат за свято и пророческо. Едно обаче е сигурно – манията на Солотурн по това число може да бъде проследена от векове и до днес не спира да бъде символ на градчето.

Първото споменаване на числото 11 в историята на Золотурн е през далечната 1252 г., когато гилдиите, които гласували за градски съветници избрали точно 11 членове. По-късно – през 1481 г. Золотурн става 11-и кантон на Конфедерация Швейцария, а век по-късно е разделен на 11 протектората. Фактът, че има 11 различни средновековни общества или гилдии, споменати в историята на това място, определено също не е случайно, а може да се обвърже с любовта на градчето към това магическото за местните жители число.

Друг чудесен пример за манията на Золотурн към числото 11 е великолепната катедрала „Св. Урс“

Проектиран от италианския архитект Гаетано Матео Писони, той е построен за 11 години, разполага с три комплекта стъпала, всяко, от които наброява 11 реда, 11 врати, 11 камбани и 11 олтара, единият, от които е направена от 11 различни вида мрамор. Интересното е, че олтарите могат да се разглеждат едновременно само от едно място в катедралата, 11-ия черен камък в кораба на църквата.

Колоните и тръбите на църковния орган са точно единадесет на брой. Фасадата наброява три отделни групи от по 11 елемента, а църквата е изградена от 6 единадесет метрови коли. Навсякъде. Абсолютно навсякъде може да бъде открито числото единадесет в най-известния храм на град Золотурн .

„Писони наистина подготвя истински взрив с манията на града по числото единадесет“ – разказва родената и живееща в Золотурн изследователка Тереза Стхлин. Тя разказва, че при строежа „архитектът получил категорично и изключително остро разпореждане“ от правителството да включи числото 11 в строежа на катедралата и да му обърне особено внимание. И той го направил. Навсякъде. Дори един от олтарите е направен от 11 вида мрамор.“ Като ще е гарга – да е рошава, както бихме казали ние българите.

Жителите от Золотурн също са включили очарователната мания с числото 11 в ежедневието си

Например, има специални тържества, които се провеждат на 11-ия рожден ден на всеки човек и многократни такива, а местните бизнеси, особено заведенията, се стараят да се възползват максимално от тази обсесия, създавайки множество промоции, менюта, продукти, коктейли, ястия и какво ли още не, вдъхновявайки се от най-известната история в Золотурн .

Загадъчната връзка между Золотурн и числото 11 се е превърнало в една от основните туристически атракции в града и дори има тематична обиколка, свързана с числото 11, на която гостите на града могат да разгледат множество, свързани с числото 11, местни забележителности.