Palatka.bg

Да, Раят съществува и се намира в Тихия океан. Казва се Бора Бора

Бора Бора е остров с размер от 31 квадратни километра в Тихия океан, като териториално е част от Френска Полинезия

Папеете, столицата на Френска Полинезия, се намира на около 230 километра, което не звучи особено впечатляващо, но имайки предвид идеята, че говорим за безбрежен океан между островите ситуацията до известна степен се променя. Впечатляващ и спиращ дъха бариерен риф и лагуна обграждат остров Бора Бора. Именно природните забележителности, екзотичната красота и разтуптяващите сърцето пейзажи привличат множество туристи от цял свят, които на практика изхранват скромното население на острова, което е приблизително 8 800 души. местните жители използват френски и местния таитянски като основни езици за комуникация.

Преди европейската колонизация и завоюване на острова, той е бил обитаван от полинезийски заселници, които са пристигнали тук около IV-и век сл.н.е. Основно два клана са били в постоянна борба за власт.

Изследователите и историците вярват, че именно Бора Бора е била основната военна сила в региона, доминирайки над всички Подветрени острови

През 1700 г. лидерът Пуни управлява острова, както и кланове на други острови, включително Тахаа, Раиатеа и Маупити. Европейският изследовател Джеймс Кук пристигнал на Тахаа и Раиатеа през 1769 г. и на Бора Бора през 1770 г. Около 50 години по-късно Лондонското мисионерско дружество започва да се опитва да въведе християнството на острова. През 1890 г. те създават местна протестантска църква. Бора Бора остава независима, докато френските колонизатори не принудили местната кралицата да напусне острова и районът да бъде обявен за колония през 1888 г.

Островът играе стратегическа роля по време на Втората световна война, когато САЩ я използват като военна база за доставки. През 1946 г. Бора Бора заедно с други френски островни селища се превръщат във френски отвъдморски територии и им се предоставя правото да гласуват. През 2004 г. Бора Бора и останалата част от Френска Полинезия спечелиха административна автономия и сега имат свой президент.

Бора Бора притежава тропически и влажен климат с относително стабилни температури целогодишно. Дъждовният сезон обикновено започва през ноември и приключва през април. Островът се характеризира с вулканични скални планини и повдигнати коралови легла. Кокосови палми, пандануси и хлебни дървета покриват пейзажа. Подобно на повечето острови, животинският свят не се среща в изобилие, въпреки че диви прасета, плъхове и гущери могат да бъдат видени от време на време. Океанските води, обграждащи острова, са място, където живее значително биоразнообразие. Кораловият риф осигурява подслон на голям брой риби, гъби и гигантски видове Манти или, както са още известни Морски дяволи.

Огромната част от местното население работи като елемент от туристическия бранш или близък до него отрасъл и в сферата на услугите

Все пак съществува и друг тип икономическа активност на острова, макар и относително скромна. Един от бзинесите е дълбоководния риболов, като износът се извършва предимно в Япония, както и производството на перли. Умерено развито е и земеделието като масово се произвеждат захар, ванилия, ром. Въпреки тези дейности, туризмът е отрасълът с водещ икономически принос. Островът има множество хотели, които да обслужват туристите, както и достатъчно магазини и ресторанти.

Считан за един от най-забележителните тропически острови в света, Бора Бора е изключително популярна туристическа дестинация. Островът се характеризира със своите тучни зелени вулканични планини, които се издигат над белите пясъчни плажове. Водите около острова са светло тюркоазени, зелени и сини. Неговият отдалечен достъп изисква полет от Таити до малък остров, който се намира в близост до Бора Бора. Оттам, пътуващите до главния остров трябва да вземат ферибот до Вайтапе – най-големият град. Много хотели обаче се намират на по-малките острови и често са разположени над океана върху дървени подпори и са покрити с трева и украшения от естествена растителност.

Посетителите могат да се насладят на много дейности на Бора Бора, включително плуване, гмуркане с шнорхел, разглеждане на кораловия риф, посещение на артефакти от Втората световна война, парасейлинг, разходки с джетове или канута, наблюдение на делфините и дълбоководен риболов.

Със своята красота и изящество Бора Бора е една мечтана дестинация, за която всеки мечтател и пътешественик бленува.