Palatka.bg

Красивият и приказен португалски град на шоколада – Обидош

Култура. История. Средновековен замък и … шоколад! Това съчетава в себе си португалският град Обидош. Още при влизането в него се забелязват огромният замък и дългите му крепостни стени, които се извисяват на най-високия хълм в местността. В зависимост от периода, през който сте там, има възможност да останете приятно изненадани и от още нещо. В Обидош се провежда ежегодният Международен фестивал на шоколада.

Obidos

Смята се, че името на града идва от латински и означава „цитадела“. Той се разделя на две части. В едната се намират къщите на местните. Те са почти еднотипни – бели с керемидени покриви. Различават се по височината и цветната лента, която очертава ъглите на къщата, като преобладават сините и жълтите. По някои сгради има и растения, които допринасят за красотата и уникалността им. В другата част на града се намира дворецът Обидош.

Той се различава от повечето замъци в Португалия, защото е средновековен. Въпреки това археолозите доказват, че в Обидош е имало живот още от римско време. Открити са форум и различни  структури, които можете да видите и до днес. Замъкът обаче е построен от маврите. Крепостните му стени са дълги над 1 километър, а самият дворец се извисява на 79 метра. Изумително е, че след опустошителното земетресение в Португалия през 1755 година, пораженията върху него не са прекалено сериозни и успява да се запази.

OBIDOS

Името на града обаче не винаги е било Обидош

В далечната 1210 г. крал Афонсо II решил да кръсти местността на съпругата си, но през годините то било сменено. С промяната на управляващите и в този замък обитателите били различни. Крал Денис I Португалски, решил да го подари на съпругата си Изабела Португалска като дар за сватбата им. От тогава се превърнало в традиция новият монарх да прави същия жест към жена си. Поради тази причина започнали да наричат местността „Града на португалските кралици“.

Докато се разхождате из автентичните улици наистина ще се почувствате като истински царе и царици. Обиколката около замъка покрай крепостните му стени ще ви пренесе в отделните етапи от живота на монарсите. Цялостната обстановка препраща към могъществото и величието на някогашното кралство. От по-високите точки на хълма имате възможност и да видите панорамната гледка към Обидош, както и необятната, богата природа на Португалия, заедно със съседните му местности.

Obidos

Ако решите да разгледате града, направете го през пролетта. Така ще успеете да се докоснете и до най-сладките тайни, които крие. В периода март-май в рамките на половин или един месец се провежда ежегодният “Интернационален фестивал на шоколада”. През 2017 година той беше проведен за 15-и пореден път. Огромният надпис „Chocolate“ (шоколад) ще ви приветства още на входа на крепостните стени на двореца. Търговците продават най-различни дрехи, чаши, сувенири и други предмети, върху които са изрисувани шоколадови барчета. Лакомствата също са навсякъде и са в изобилие – от плодове с шоколад до най-различни кремове, бонбони и торти. Табелите към различните обекти също са направени под формата на сладки изкушения.

OBIDOS

На фестивала ще намерите и от традиционната португалска напитка – жинжиня

Представлява ликьор от череши (понякога от вишни), който се пие от шоколадова чашка. Вкусът е сладък, но не прекалено натрапчив. Комбинацията с чашката прави напитката още по-неповторима и единствена по рода си, защото вкусовете се смесват идеално и се балансират. Обидош е известен и с най-добрата жинжиня в страната. На фестивала има още много демонстрации и  готварско шоу с местни готвачи. Сред най-интересните части е музеят на шоколадовите фигури. В него са представени най-различни скулптури на изкусни майстори. Ще видите фигури на мебели, влюбени двойки, крале и кралици направени изцяло от шоколад.

Obidos

Обидош е град с история и култура. Той съчетава средновековието и настоящето в едно. С право мнозина все още го наричат град на кралиците, но и на шоколадовите изкушения.