Palatka.bg

На гости на Ушуая – най-южният град на планетата

Южната част на Южна Америка е раздробена на редица малки острови, известни като Тиера дел Фуего. Разположени приблизително между 52 ° и 55 ° ширинa, тези острови представляват някои от най-отдалечените спрямо Екватора земни формирования. Поради множество исторически и географски причини районът е слабо населен, но все пак все още има два основни центъра, в които живее по-осезаемо количество хора – Ушуая и Рио Гранде – и двете селища са разположени на остров Исла Гранде де Тиера дел Фуего, най-големият остров на архипелага.

Този остров е споделен териториално между Аржентина и Чили и макар чилийската част да е географски по-голяма, аржентинската страна е по-населена. И Ушуая, и Рио Гранде са с еднакви размери, но Ушуая се намира в по-южната част на острова. Позиция, която му позволява да претендира за титлата „най-южният град в света“, въпреки че не е единственият град, който твърди това.

Ушуая е административната столица на Тиера дел Фуего, индустриално пристанище и туристически център

Почти всички туристически пътувания до Антарктида започват от тук. Хора от цял свят пристигат в Ушуая, завъртат се за съвсем кратко наоколо и незабавно се качват на един от круизните кораби, които напускат пристанището, впускайки се в приключение към Антарктида . Малко са тези, които спират, за да разгледат града, смятайки че биха изгубили ценното си време, ако се разхождат из Ушуая вместо да пътуват към целта си – Антарктида.

Въпреки всичко, Ушуая има много какво да предложи на туристите

Атмосферата в града наподобява тази в неголемите северноевропейски пристанищни туристически градове на Великобритания и Скандинавския полуостров, а лифтовете до алпийския ледник и ски заслоните във високата планина непосредствоено до града – на Швейцария.

Популярни туристически атракции са знакът „Fin del mundo“ (Край на света) и едноименната пощенска станция в близкия Национален парк, както и пътешествието с катамаран по пътя на Чарлз Дарвин, който минава в протока непосредствено пред града, между многобройни острови, маркирани от „фарове на края на света“, край които се излежават стотици тюлени, подскачат пингвини и други птици и се отразяват острите неестествено огънати силуети на скалните върхове на Огнена земя.

Ушуая има сериозното население от 71 000 души и инфраструктура, за да се нарече град. На юг има селище, наречено Пуерто Уилямс, чието относително постоянно население е около 2800 души. Пуерто Уилямс е столица на чилийската провинция Антарктида и също претендира, че всъщност не Ушуая, а именно Пуерто Уилямс е най-южният град в света. Но поради малкия размер и скромното населението на града, това твърдение не се приема твърде насериозно от голяма част от специалистите и изследователите по света.

Статутът на Ушуая се оспорва от Пунта Аренас, столицата на най-южния регион на Чили, Магаланес и Антартика Чилена
Пунта Аренас

Пунта Аренас е сред най-големите градове в целия Патагонски регион с население от около 127 000 души. Градът се намира северно от Ушуая, но чилийските власти твърдят, че Пунта Аренас е по-истински град, отколкото Ушуая, тъй като е значително по-голям от Ушуая и по отношение на населението, и по площ. Ушуая е само 23 квадратни километра, докато Пунта Аренас е повече от седемнадесет хиляди квадратни километра. Това прави Пунта Аренас сериозен кандидат за титлата „най-южният град в света“.

Ако размерът, площта и населението не са критерий, по който да бъде оценяван и избран „най-южният град в света“, то селището Пуерто Торо категорично е най-южното населено място в света, макар и да има едва 36 души постоянно население – предимно рибари и техните семейства. Това е и единствената общност на Земята, която живее под границите на 55-ия паралел. Това е и единственото чилийско селище и пристанище (макар за мнозина думата пристанище да не описва особено точно Пуерто Торо, поради скромния му размер), принадлежащи към Атлантическия океан.

Пуерто Торо е основан през 1892 г. по време на Златната треска на Тиера дел Фуего и някога е бил един от най-важните градове в региона. След като перспективите за намиране на злато намалели, хората се преместили и Пуерто Торо се превърна в миниатюрна общност с богато минало и повече от несигурно бъдеще.

Пуерто Торо