Palatka.bg

Макар и да не свързваме Шотландия с красиви острови, тя също си има своите перли

Остров Йона е малък и спокоен  – едва шест километра дълъг и два километра широк, но приносът му в историята на Шотландия, и дори на света, е наистина голям

Тук Св.Колумба основава своя известен манастир, а островът има славата на люлката на християнството в Шотландия. Остров Йона е красив – с бели пясъчни плажове, съкровищница от диви животни и растения и очарователно усещане за мир и спокойствие.

Iona Island

Разположен на около два километра от брега на остров Мул, който е част от отдалечения полуостров Арднамерхан на западното крайбрежие на Шотландия, Йона не се отличава с особено височина и често бива сериозно атакуват от ветровете, които идват от Атлантическия океан, намиращ се на запад от острова. Тъй като е толкова малък остров, основното селище, Baile Mòr, често е нарича просто…Селото, което е до известна степен нормално, имайки предвид, че местното население е малко – едва 200 човека, което е нищожна бройка на фона на факта, че всяка година островът привлича над 130 000 посетители.

Много преди Св.Колумба да основе своя манастир, хора са живеели на острова

Най-високата точка на Йона е само на 101 метра и и до днес е покрита с останки на жилища от времето на Желязната епоха, предшестващи Колумба със стотици години. Идването на светеца обаче е осигурило мястото на Иона в историята. След като е бил заточен от родната си Ирландия, Колумба и дванадесет последователи създават първия манастир на острова и започват процеса на покръстване на местното население, а впоследствие и живеещите района племена. Йона става известен като център за учене и разпространение на християнската религия.

Йона е невероятно богат по отношение на природата, остров

Става дума за изключително разнообразие, както на сушата, така и около бреговете на острова. Дивите цветя тук се срещат непрестанно, особено през лятото, когато разцъфтяват четирите вида орхидеи, които могат да бъдат открити на Йона. Подобно на други океански острови, така на Йона птиците са сред най-важните и многобройни обитатели на на острова. Те едновременно използват територията на Йона и за живеене, но и за временна спирка по техните миграционни маршрути.

Едно от най-големите богатства на Йона по отношение на животинските видове е фактът, че водите на острова привличат втората по големина риба в света – гигантската акула, както и косатки, китове-минки, три вида делфини, а понякога и рядко срещаната и екзотична риба луна. Когато към това впечатляващо разнообразие добавим и симпатичните видри, които са изградили множество домове на острова, не е трудно да се досетим защо хиляди любители на природата от цял свят са привлечени от острова – тук те могат да се доближат до десетки различни видове, като всички са събрани в една малка географска област, в която човек лесно може да придвижва.

Йона предлага и някои забавни места за развлечения, които обаче не се вписват в традиционната представа за курортни места за забавление

Да, наистина островът разполага с голф игрище, но то е безплатно и всъщност теренът не е специално създаден, за да спасява туристите от скуката, а всъщност се използва пригодена местна ливада, която служи за перфектното голф-игрище, в което удари се извършват между крави и други животни, допълващи идиличната картинка  Освен крави и овце, местността предлага и красива гледка към плажа, който се докосва до студентите води на Атлантическия океан.

Iona Island

Плажовете на Йона са много и едно от чудесните неща, от които можете да се възползвате на острова е, обикновено е възможно да откриете прекрасен и закътан плаж, който ще бъде единствено и само ваш за няколко часа. Независимо в коя посока тръгнете със сигурност в един момент ще достигнете до очарователен и обаятелен плаж, която почти със сигурност ще бъде и приятно пуст,

Ако сте почитатели на спокойствието, красивите природни картини и разходки, то всичко това може да бъде открито в изобилие на остров Йона

Бихте могли да се включите в организирано посещение на изоставената мраморна кариера на юг от острова или просто да се разхождат из красивите пътеки на Йона, където не е никак трудно да се открие спокойно място, в което да се наслаждавате на топли напитки и шума на вълните. На острова има едва няколко коли, тъй че ви препоръчваме да се придвижвате основно пеша, с колело или да си наемете автомобил за дните на вашия престой.

Скоростта на живота тук е много по-бавна, отколкото сме свикнали и това несъмнено допринася за магията на острова. Независимо каква е вашата лична мотивация да го посетите – многовековната история, усещането за отдалеченост, спокойствие и мир, заради красивите диви животни и растения или пък за да се насладите на завладяващите изгреви и залези, Йона е място, което оставя сериозна следа у вас и ще ви очаква отново и отново. Наистина мистичен остров.