Palatka.bg

5 съвета за пътуване, с които да направите почивката си толкова по-лесна!

Убедени сме, че вече сте направили много от първите и най-трудни крачки по отношение на изграждане на рутинна подготовка за всяко пътуване, благодарение на която дните ви на път могат да бъдат далеч по-спокойни от обикновеното и класическо напрежение, стрес и усещане, че нещо не е или няма да бъде наред. Въпреки това, предлагаме преди да се отправите към следващото си приключение и пътешествие наблизо или далеч да обърнете внимание на 5-те съвета за пътуване, които ще откриете в настоящата статия, и които имат силата, ако ги следвате, да ви „лишат“ от много от неприятните елементи, свързани с едно пътуване, което до момента са ви се стрували естествени.

Направете си списък за пътувания и го проверете два пъти или дори три пъти преди тръгване

Вероятно от мнозина от вас са попадали в ситуация, в която след всяко пътуване, на което сте забравили нещо важно, си казвате, че за следващото приключение задължително ще трябва да си напишете списък, който да следвате и да отмятате всичко, което в е нужно, за да не го забравяте повече. Само, че никога не правите подобен списък и историята се повтаря и винаги има нещо, което забравяте. В седмиците преди пътуването открийте 1 свободен час, в който на спокойствие да помислите за всички вещи и документи, от които имате нужда. Съставете си списък и го допълвайте в следващите дни, в които несъмнено ще ви хрумнат допълнителни идеи. Дрехи, бельо, карти памет, външни батерии, репеленти и всичко останало, което може да бъде от основна важност по време на пътуването ви, но е напълно възможно да не се появи в съзнанието ви няколко часа преди полета ви.

Убедете се, че всичките ви документи за изрядни

Най-същественото и основно правило за пътуване е да не бъдете незаинтересовани по отношение на подготовката, тъй като това би могло да ви коства много излишни усилия, нерви и със сигурност пари. Да, знаем, че основният фокус на вълнение е самото пътуване, но, за да се случи именно по начина, по който сте си го представяли, то трябва да положите известна доза усилия предварително. Усилия, които всъщност могат да бъдат много вълнуващи, любопитни и забавни.

Първото нещо, на което задължително трябва да обърнете внимание седмици или месеци преди едно голямо пътуване, извън Европейския съюз, и за което в никакъв случай не бива да чакате до последната минута, е да се уверите и да бъдете напълно сигурни, че паспортът ви е валиден, а не е изтекъл. Имайте предвид че много държави има официални или приети изисквания срокът на валидност на даден паспорт да бъде минимум 6 месеца от датата на влизане в страната. Ако валидността на паспорта ви изтича след 2-3 месеца съществува огромен риск да не бъдете допуснати до страната, независимо че всичко останало във вашите документи е изрядно.

Въпреки че сме свикнали да се радваме на широк безвизов достъп до мнозинството страни по света, все пак има и немалко държави, които ще изискват от вас предварително попълване на визови документи на базата, на които държавата да прецени дали да ви допусне. Обикновено, ако пътувате с туристическа цел обикновено няма да имате проблеми с получавате на туристическа виза. Много държави предлагат и възможността да получите виза при пристигане, но задължително трябва да проверите дали тази възможност се предлага от граничните служби на конкретните държави  и дали важи за български граждани.

Ако пътуването ви включва автобусни, самолетни или влакови трансфери, или ако планирате да посетите популярни туристически атракции, за които е нужно предварително резервиране, то се опитайте да го направите възможно най-скоро, за да избегнете разочарованието от липса на свободни места или по-лошо – да се окаже, че сте „заседнали“ на някоя гара или спирка, чакайки следващия автобус или влак без да имате какво да правите. Важен съвет и винаги да пазите и съхранявате електронни и физически копия на важни документи, тъй като това наистина би могло да бъде от изключителна важност, ако попаднете в проблемна ситуация.

По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате

Огромен процент от българските туристи са склонни да спестяват от разходите за застраховки, особено, когато става въпрос за по-кратки пътувания. Въпреки това застраховката към пътуването ви може да се окаже един от най-важните, а понякога и животоспасяващи аспекти от вашето приключение. Елемент, който не бива да се пренебрегва. Една обикновена и не чак толкова скъпа застраховка може да ви спести толкова време, пари и притеснения, че да се чудите как сте пътували без застраховка до момента. Множество компании предлагат различни нива на полицата при застраховка, а цената им е повече от разумно, имайки предвид колко много пари бихте похарчили при спешен случай. Ако изобщо разполагате с тях. Разбира се, нашето най-топло и сърдечно пожелание към вас е никога да не ви се налага да ползвате предоставените от застрахователя услуги.

Научете основни думи и термини на местния език

Не викайте на местните, те не са глухи, нито глупави, а вероятно просто не могат да ви разберат, защото не говорят английски или на не чак толкова високо ниво. Не се ѝ опитвайте да говорите бавно на събеседниците си сякаш, ако повторите една дума, която даден човек не знае, особено бавно, то той или тя изведнъж ще осъзнае, че я знае.

Съветваме ви и никога да не се оплаквате, особено на местните хора, че те не говорят свободно английски. Начинът на живот и социалното и обществено развитие на различните държави може изключително много да се различава спрямо вашите идеи и представи. Опитайте се да бъдете максимално мили и учтиви с хората, с които се срещате, а не забравяйте и, че в света на технологиите бихте могли спокойно да осъществите разговор с помощта на Google Translate.

Научаването на основите на местния език е чудесен начин да покажете уважение към хората, с които се срещате и да разрушите бариерите между вас, събуждайки симпатия. Ако заредите в арсенала си и усмивката, искреното и приятелско отношение, бихте могли да разрушите всяка стена, която се появява между вас и събеседника ви, ако не споделят един език. Научете поне няколко основни фрази, което не само ще улесни живота ви по време на пътуването, но и ще се потопите по-пълноценно в културата на държавата, в която сте гости, а и, уверяваме ви, местните ще ви уважават повече и ще подхождат с отворени обятия към вас.

Пътувайте с максимално скромен и лек багаж, но не жертвайте най-необходимите дрехи.

Почти на всеки от нас му се е случвало да вземе толкова много багаж за тридневно пътуване сякаш ще остава да живее в държавата, която посещава, поне 3 седмици. Твърде големият и обемист багаж прави всичко много по-трудно, бавно и натоварващо – както физически, така и психически – стигането до и от летището, чакането да се настаните в хотела с, преместването от хотел на хотел, ако пътувате в различни градове.

Постарайте се да пътувате с възможно най- олекотената версия на багажа си, но нека това никога да не бъде за сметка на най-важните ви дрехи и аксесоари – винаги си носете достатъчно бельо, чорапи и топли дрехи, ако пътувате на място, на което времето може да се промени. Често дори и през деня да е топло, е възможно вечер градусите рязко да слязат надолу по живачната скала и да ви се наложи да пропуснете някоя страхотна вечер на плажа или в хубав ресторант, защото ви е твърде студено, а нямате топла връхна дреха. Не е нужно да взимате много дрехи, ако нямате идея кога и при какви обстоятелства бихте могли да ги използвате. При опаковането на багажа е нужно единствено да спрете за миг и да помислите дали наистина има шанс да облечете тази конкретна дреха. Ще се убедите, че обикновено взимаме множество ненужни дрехи, които само ни тежат у уморяват.