Palatka.bg

Град Хамилтън в Канада – магическото селище, в което ще откриете безброй водопади

Обзалагаме се, че Канада не е първата държава в света, която ви идва на ума, когато стане дума за вулкани. И това е нормално и очаквано. Говорейки за Канада в ума ни се настаняват картини на безкрайния ледовит север, на безбрежни гори и безбройни езера. Още по-малко вероятно пък ни се струва един канадски град да бъде наричан „Световната столица на водопадите“ – абсурд! Подобна титла вероятно би трябвало да се държи от някоя екзотична южноамериканска или африканска страна. Би трябвало, но бихме сгрешили, ако това е нашето предположение. Ниагарският водопад, може и да е най-посещаваният водопад в Северна Америка, но истинската „Световната столица на водопадите“ се намира на 80 километра на запад, именно в канадския град Хамилтън.

Hamilton Waterfall

Разположен в сърцето на най-силно индустриализирания район на страната, Хамилтън може и да не най-очакваният отговор, но всъщност е място с невероятна природа и изключителни пейзажи. Районът обаче е най-известен със своите водопади.

Хамилтън е дом на повече от сто водопада, повече от впечатляваща бройка, когато говорим за урбанизирана местност

Hamilton Waterfalls

Изобилието от водопади се дължи на местоположението на града – по протежението голям склон, покрай който преминава и навлиза вода от езерото Онтарио, като водите на практика преминават през центъра на града. Множеството различни малки разклонения, поточета и особености на терена водят до образуването на водопадите, превърнали се в запазена марка на града.

Hamilton waterfalls

За съжалeние, както е типично за всеки голям индустриален град, който е насочен към промишлеността, а както е в случая на Хамилтън, към производството на стомана, природните забележителности и тяхното развитие остава на заден план, за сметка на фабриките и продуктите, които се произвеждат в тях. Поради липса на интерес от страна на местните власти към развитието на туристическото лице на града, водопадите на Хамилтън до голяма степен остават незабелязани, както от посетителите на града, така и от неговите половин милион жители чак до 2008 г., когато Крис Еклунд, роден в Хамилтън гражданин основава „Градът на водопадите“ – организация с нестопанска цел, чиято цел е да насочи общественото внимание към прекрасните водопади, с които разполага градът и властите да възприемат политика на популяризиране на страхотните водни каскади.

Hamilton - waterfall A 5a

Местните хора винаги са знаели за някои от по-големите водопади в града и често са ги посещавали през уикендите, като мнозина дори плуват, където това е позволено, или пък си организират спокойни пикници със семейството или с приятели, но до онзи момент никой не си е давал сметка за истинския потенциал, който притежава Хамилтън, благодарение на ценното си водно богатство.

Hamilton Pool

Дори и днес никой не може да представи конкретен и потвърден списък с водопадите в Хамилтън

Сайтът на Крис Еклунд споменава поименно около 130 водопада, но някои източници твърдят, че броят им достига до над 150. Колебанието и липсата на окончателен брой вероятно се дължи на факта, че едва около 50-60 от водопадите текат през цялата година, така че броят им може да варира в зависимост от сезона през годината. Също така има сериозна възможност някои водопади да са частна собственост, намирайки се в имотите на различни собственици, което означава, че почти сигурно те не са били отчетени. За съжаление обаче, много водопади в центъра на Хамилтън постепенно изчезват завинаги с нарастването на населението и непрестанното активно строителството на жилищни и бизнес сгради.

Hamilton Pool Waterfall

В Хамилтън няма големи и мощни реки, така че размерите на водопадите в града не могат да бъдат сравнявани с величието на Ниагарския водопад. Вместо огромно, шумни и епохални, водопадите на Хамилтън са малки, тихи и спокойни, а в тях се крие огромно разнообразие. Те са изключително богати и разнообразни – някои са лентов тип – водата пада от голяма височина, като ширината на струята е малка, класически тип – височината и ширината на водопада са почти еднакви и тип „завеса“- водата пада от малка височина, но за сметка на това широчината е основния фактор.

Hamilton - second waterfall 1

Най-живописният водопад в Хамилтън е Водопадът на Уебстър. Най-високият водопад е Водопадът Tew’s, който е висок цели 41 метра, а най-мъничкият е Малкият Дейвис, чиято дължина е едва 3 метра.

Хамилтън е пример, че често не забелязваме съкровищата, които ни заобикалят и сякаш забравяме, че, отвъд развитието на градовете ни, местата, на които живеем са преди всичко изключително творения на природата.

Albion Falls