Palatka.bg

Кои и защо са най-опасните градове в света?

Когато планирате следващото си пътуване, може би е добра идея, ако решите избегнете някои от градовете, които предстои да споменем в този материал. Тези населени места са класирани като най-опасните градове света въз основа на случаите на убийства на глава от населението. Важното уточнение във връзка с тази непрестижна класация е, че в нея не са взимат под внимание общият брой убийства, а за да се постигне обективност се отчита броя население и колко убийства са се случили спрямо 100 000 души.

Лос Кабос, Мексико

Лос Кабос, Мексико е най-опасният град в света със степен на убийства от 111,33 на 100 000 души. Позицията на този град в списъка на най-опасните градове в света е показателна и за нарастването на престъпността, което Мексико преживява през последните години. През 2017 и 2018 г. курортният град Лос Кабос за пореден път влезе в новинарските заглавия с поредица от тревожни убийства. По-голямата част от насилието в Лос Кабос е свързано най-вече с търговията с наркотици и туристите никога не са били целта. Независимо от това, случаите на насилие са все още драстични и спечелиха на популярната дестинация за ваканция лидерско място в списъка с най-опасните градове в света.

Каракас, Венецуела

Каракас, Венецуела, е вторият най-опасен град в света. Със 111.19 убийства на 100 000 души, градът спокойно може да претендира и за първото място. На трето място е Акапулко, Мексико, със 106.63 убийства на 100 000 души. Насилието, предизвикано от трафика на наркотици и организирани банди, е отговорно според мнозина за безмилостното насилие в тези градове, въпреки че факторите като цяло не са толкова елементарни, колкото изглеждат. За съжаление, нито един от тези градове не попада за първите път сред призьори в тази ужасяваща класация, с изключение на, до известна степен, световноизвестния курортен град Акапулко, който се превръща в магнит за насилие и престъпни банди, които пристигат от  други региони на страната и превръщат иначе спокойния курорт в опасен престъпен център.

Най-опасните градове в Съединените американски щати
Сейнт Луис

Четири града в Съединените американски щати попадат в класацията за най-опасните в света. Градовете са в низходящ ред на случаите на убийства са  Сейнт Луис, Мисури (65.83), Балтимор, Мериленд (55.48), Ню Орлиънс, Луизиана (40.10) и Детройт, Мичиган (39.69). В Съединените щати облекчените закони около притежанието на оръжие често са обект на много дебати. В Съединените щати насилието с пистолет е причина за десетки хиляди смъртни случаи в цялата страна годишно.

Един град, който е забележителен пропуск от списъка, е Чикаго. Въпреки че през последните години град Чикаго има репутация на град с много и жестоки престъпления, процентът на убийствата му е 27,22 на 100 000 жители, което не му гарантира място в класацията. Важно е да се отбележи, че въпреки че в началото на 2000 г. град Чикаго претърпя цялостно намаляване на престъпността, свързана с тежко насилие и убийства, изглежда, че престъпността след 2010 г. отново нараства.

Чикаго
Най-опасните градове в Латиноамерикански градове

От публикуваните в този списък градове могат да бъдат открити много, попадащи в региона на света, известен като Латинска Америка. Латинска Америка обикновено се отнася за страните от Централна и Южна Америка, където преобладаващият език е испански (или в случая с Бразилия – португалски). Факторите, поради които тези държави доминират тази изключително тъа класация са разнообразни и сложни. Насилието, свързано с трафика на наркотици и неравенството в доходите, корумпираните политици и служители и остатъците от историята на брутален колониализъм, са посочени като фактори, които насърчават насилието, което продължава да процъфтява и до днес.

Южноафриканските градове
Кейп Таун

Три града в Южна Африка също влизат в списъка на най-опасните градове в света: Кейптаун (62.25), Дърбан (38.12) и Нелсън Мандела Бей (Порт Елизабет) (37.53). Южна Африка, която заема най-южната част на огромния африкански континент, често е носител на неприятна слава, заради високия си процент на престъпност, включително процента на убийствата. Фактори като високите нива на безработица, лошото управление на държавата, системният расизъм, огромните нива на корупция са сред основните причини Южна Африка да се превърне в един от символите за висока и брутална улична престъпност и високи нива на убийства.