Palatka.bg

Защо Националният парк „Найроби“ в Кения е толкова известен?

Националният парк „Найроби“ е една от многото защитени зони в Кения. Той е създаден през 1946 г. и се намира на 6 километра от столицата на Кения -Найроби. Електрическа ограда отделя парка от метрополията, но конфликтът между животни и хора продължава да нараства поради недостига на ресурси и земя. Въпреки малкия си размер в сравнение с други паркове в страната, Националният парк „Найроби“ може да се похвали с разнообразна популация от диви животни, която включва дори и птици. Днес ще разкажем за някои уникални характеристики, които превръщат парка в специална и вълнуваща територия на планетата ни.

Национален парк в столицата

Националният парк „Найроби“ е един от малкото паркове в света, който се намира в рамките на метрополия. Намира се на 6 километра от столицата Найроби. Паркът е създаден през 1964 г. по време, когато животните превъзхождали по брой хората в местността. С течение на времето столицата се развила с бързи темпове и конфликтът между хора и животни започнал става все по-ожесточен, а в много случаи и с фатални последици – както за хората, така и за животните. Властите реагирали като забранили лова в част от равнините в Южната част на резервата, но всяка друга дейност, включително земеделие, продължила да бъде разрешена, което нямало как да не доведе до напрежение и все по-скромен размер на Националния парк.

Първият парк в Кения

Националният парк „Найроби“ е първият парк, създаден в Кения, въпреки малкия си размер в сравнение с други паркове и резервати в страната, които се развива впоследствие. Равнината е определена за парк на 16 декември 1946 г., за да защити земята и животните от разрушителните за уникалната природа в района човешки дейности. Природозащитникът Мервин Коуи се застъпил за създаването на защитен парк след завръщането си в Кения през 1932 г., тъй като се притеснявал от заличаване на дивата природа в района.

Дом на изключителният Черен носорог

Националният парк „Найроби“ е едно от най-добрите места а света, където да видите магическите черни носорози сред природата. Това е истинско светилище за природозащитниците, като районът на парка е бил активно използван за възстановяването на други паркове в страната по отношение на тяхната популация на черни носорози и е помогнал на Кения да възстанови популацията на черни носорози от приблизително 300 през 80-те години на миналия век до над 700 днес. Носорозите живеят по-спокойно и необезпокоявано в парка, тъй като той е по-малък и е добре защитен от бракониери. Само 2018 г. местната организация управляваща парка премести осем черни носорога от националния парк „Найроби“ в много по-големия национален парк Цаво Ийст.

Четири от големите пет

Четири от големите пет култови за Африка животни могат да бъдат открити в националния парк „Найроби“ – леопард, лъв, носорог и Кафърски бивол. Всички животни са били обитатели на парка много преди той да бъде създаден и организиран. Петото ключове за континента животно – слонът, отсъства от списъка с животни на територията на парка, тъй като тези огромни бозайници се нуждаят от обширни местообитания, които да поддържат разнообразен спектър от флора, който да осигуря храна за безкрайния им апетит. За съжаление, има случаи на недостиг на храна за някои животни, включително лъвовете, които се принуждават да нападат добитък от съседните общности на Масаите. Конфликт, който естествено, увеличава напрежението между местните животновъди и фермери и обитателите на парка.

Въпреки липсата на слонове Националният парк „Найроби“ е символно място на борбата с убийците на слонове, заради техните бивни

Националният парк „Найроби“ е мястото, където правителството на Кения унищожава тонове слонова кост и бивни. През 1989 г. президентът на Кения издава заповед да бъдат изгорени над 12 тона слонова кост и бивни, докато през 2016 г. президентът Ухуру Кенята заповядва изгарянето на над 109 тона – най-голямата по рода си подобна акция. Изгорената слонова кост е придобива след бракониерското убийството на повече от 8 000 животни, които са живеели не само в Кения, но и в други райони на Африка.