Palatka.bg

8-те най-бързорастящи туристически дестинации в Европа

Европейските страни са известни със своите богати и уникални култури, дългия списък с исторически места и красива природа. Въпреки това, не всички страни на континента постигат успех в опитите си развитие на процъфтяваща туристическа индустрия. Или поне не по едно и също време. Докато страните от Западна Европа привличат по-голямата част от туристите в Европа, повечето страни в Югоизточна и Източна Европа се борят за изграждане на постоянен приток на туристи, който да гарантира добри финансови резултати. Не липсата на атракции или любопитни за туристите места води до липсата на туристи, а дефицитът на подходяща туристическа инфраструктура, която често възпрепятства растежа на туризма в страни като България. В последно време много държави в Европа подобряват туристическите удобства, които предлагат на гостите си и отбелязват бърз растеж в сферата на туризма. Днес ще ви представим 8-те най-бързорастящи туристически дестинации в Европа.

8. Армения

Армения е осмата най-бързо развиваща се дестинация в Европа, като популярността ѝ нараства с всеки изминал ден. Историческото богатство, вдъхновяващите паметници, невероятните пейзажи и приветливите местни жители правят Армения привлекателно място за туристи от целия континент. Имайки предвид стабилните и богати исторически връзки между България и Армения може би е време да помислите дали именно Ереван да не е следващата ви дестинация за почивка.

7. Босна и Херцеговина

 

Босна и Херцеговина имат всичко, с което да привлекат любопитните туристи. В страната има непокътната природа и огромно богатство от исторически и културни обекти. Османска архитектура, джамии от 16-ти век, богато и вълнуващо улично изкуство, грандиозните водопади в Кравица, планински села и други, са способни да събудят въображението на туристи от цял свят. Не случайно Босна и Херцеговина е седмата най-бързо развиваща се туристическа дестинация в Европа.

6. Република Молдова

Туризмът в Молдова едва, едва се заражда, но все пак не можем да не отбележим, че изживява осезаем растеж всяка година. Години наред Молдова беше без конкуренция определяна като най-малко посещаваната страна в Европа, която не представлява абсолютно никакъв интерес за повече туристи. Всичко това обаче започва да се променя. Възраждането на молдовската култура, девствената природна красота на молдовската провинция и нейното процъфтяващо винопроизводство допринасят за нарастването на популярността на тази малка държава в Източна Европа.

 

5. Република (Северна) Македония

Изобилието от културни и природни забележителности прави Македония страна с голям потенциал за привличане на туристи. Въпреки това в продължение на много години страната беше посещавана от едва малцина гости. През 2017 г. обаче в Македония са отседнали над 631 000 туристи, което е сериозен ръст, а тенденцията е броят на гостите на страната да се увеличава с всяка изминала година. както личи от факта, че към момента Македония е петата най-бързо развиваща се туристическа дестинация в Европа. Столицата Скопие, бреговете на Охридското езеро, трите национални парка в Македония и 33 природни резервата са част от туристическите атракции в страната.

4. Исландия

Исландия е държава на драматичните пейзажи, огромните високопланински езера, извисяващите се водопади и подземните горещи извори, Днес Исландия е сред първите желани дестинации на милиони по целия свят. По този начин посещенията с цел туризъм в Исландия са се увеличили с близо 500% от 2010 г. насам. Разбира се, когато една страна, особено богата такава, има подобен значим ръст на туризма, то няма как това да не се отрази изключително положително на цялата туристическа индустрия, която използва този растеж, за да създаде луксозна инфраструктура от световна класа, включително шикозни хотели, ресторанти, барове, курорти и други, за да задоволи нуждите на туристите. Маршрутите в Исландия предлагат екзотични изживявания, включително достъп до вулкани или ледникови пещери.

3. Турция

Много е вероятно присъствието на Турция в този списък да ви изненадва, тъй като страната е световноизвестна туристическа дестинация. Истината е, че в продължение на много години туристическата индустрия в Турция е била изключително нестабилен и крехък отрасъл, който поради политически сътресения, икономически проблеми и социалната нестабилност винаги е изпитвал трудности. Осезаемият икономически ръст на Турция последните години доведе и до процъфтяване на туризма, тъй като пътуващите започват да я виждат като по-сигурна и безопасна държава.

През 2018 г. туристическият отрасъл на страната отбеляза ръст от 24,14%, което направи Турция една от най-бързо развиващите се страни по отношение на туризма в Европа. Всеки, който е е бил в страната или се е интересувал от нея може да потвърди, че Турция е изпълнена с безброй вълнуващи и интересни културни и природни чудеса, на които да се насладите. Най-големият град в Турция, Истанбул, е сред световните градове, които никога не заспиват. В исторически план градът е бил център на няколко империи-цивилизации, запазвайки парченце от всяка една от тях. Тук може да разгледате множество исторически и културни туристически забележителности като двореца Топкапъ, Музеят Света София, който в продължение на близо 1000 години е бил християнска катедрала и в продължение на близо 500 – джамия, дворецът Долмабахче, Пазарът на подправките, Големият пазар и много, много други. Не забравяйте, това е само в Истанбул!

2. Грузия

Грузия е изключителна държава с изключителна история. Разположена на кръстопътя между Западна Азия, Източна Европа и Кавказкия регион, Грузия е втората най-бързо развиваща се европейска туристическа дестинация. Този факт едва ли е изненада за този тип пътуващи хора, които се интересуват от по-нестандартни дестинации, тъй като Грузия е изпълнена с разкошни исторически места, а уникалната кухня може да задоволи и най-придирчивите вкусове.

Към всичко това вече може да се добави и наскоро развитата туристическа инфраструктура в страната, която разполага с изключително готини и спокойни семейни хотели, ресторанти и барове, най-вече в столицата Тбилиси. Многобройните катедрали, манастири, крепости, музеи, градини и паркове на Грузия са сред най-основните атракции. Страната има три обекта, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство – манастирът Гелати (живописен средновековен манастир със стенописи, който някога е бил дом на академия с именити учени), Горни Сванети и исторически паметници на Мцхета.

Мцхета е град в Грузия, разположен на 20 километра северно от Тбилиси. Намира се между скалисти планини, при вливането на река Арагви в Мтквари (Кура). Той е един от най-древните градове в страната и нейна първа столица.В цяла Грузия няма друго такова място, наситено с толкова много свети и култови места, като Мцхета. Затова грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“. В него се пази една от най-големите светини на християнския свят – хитона на Христос. Ежегодно на поклонение в Мцхета пристигат хиляди християни от цял свят. Тъй като 40% от територията на Грузия е покрита от гори, включително 25% защитени като национални паркове, туристите в страната могат да се насладят на дейности на открито като туризъм, лодка, наблюдаване на птици, спортен риболов и др., Предлагани в такива природни зони. Грузия също е един от най-старите региони на винопроизводството в света и дейността е вкоренена в културата на страната.

Тъй като 40% от територията на Грузия е покрита от гори, включително 25% защитени като национални паркове, туристите в страната могат да се насладят на дейности на открито като туризъм, пътувания с лодка, наблюдаване на птици, спортен риболов и много други. Грузия също така е един от най-старите региони на винопроизводство в света и тази интересна и приятна дейност е дълбоко вкоренена в културата на страната.

1. Сан Марино

Средновековна микродържава с площ от едва 61,2 квадратни км, Сан Марино се намира в района на планинските върхове на обкръжаваща го Италия. През 2017 г. статистиката показваше, че е имало двама посетители на всеки 33 000 жители на Сан Марино, което го прави една от малкото държави в света, където посетителите превъзхождат броя на местните жители. Сан Марино е любима дестинация на колекционерите на марки и монети, тъй като някои местни пари са високо ценени и търсени, поради дълбоката история на държавата. Въпреки малките си размери, Сан Марино разполага и с обекти, включени в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО.