Palatka.bg

Чудото „Шимао“ – първият хотел в света, построен в изоставена кариера

Шимао не е просто луксозен петзвезден хотел от онези, които сме свикнали да виждаме в богатите Емирства. Той е първият хотел в света, построен в прегръдката на природата или по точно в изоставена кариера в Китай. Пълното му наименование е Shimao Wonderland Intercontinental (Songjiang Quarry Hotel) и е определян като иновативно архитектурно чудо. И има за какво – той е единственият по рода си, изграден в земята на мястото на експлоатирана водна кариера.

Строителството на хотела приключва през 2018 година, когато е отворен за посещения

Едно от най-големите му предимства е, че е най-еко ориентираното място за отдих в Китай. Изоставената водна кариера се намира на 30 км от мегаполиса Шангхай. В хотела се простират и два подводни етажа, а зеленият покрив прелива към естествената част на горите зад самия хотел. Уникалният дизайн на сградата се слива с природните дадености като скалистите стени, водопадите и обкръжаващите ги планини. Огромен стъклен водопад се излива по цялата височина на фасадата на хотела. Стаите на четиринадесетте етажа, хамиращи се над повърхността на водата в долната част на хотела, разполагат с балкони с изглед към водната кариера.

В подводните етажи се помещават стаи и ресторант, който гледа към аквариум, дълъг десет метра, а на близо има достъп до комплекс за отдих, плувен басейн и водни спортове

Архитектите на Шимао са успели да изградят покрива така, че да е част от земята с цялата й естествена зеленина, без да се унищожи нищо от растителността. Като бонус гостите на хотела могат да се разходят по стъклена пътека, водеща към висящи над скалите платформи, от които всеки може да се наслади на гледките на водната кариера.

Луксозният курортен кът не е просто успех на впечатляващ дизайн или инвестиция с основна цел печалба – Шимао е трябвало да бъде построен, за да пред задаваща се екологична катастрофа. Хотелът е пример за т.нар. „пасивна устойчивост“, като се цели да се използва микроклимата на кариерата и способността на скалите да задържат охлаждането на водата през лятото и поддържането на топла темпертура през зимата.

Инженерното чудо на Шинмао е било сътворено от британския архитект Мартин Джочман с помощта на същата дизайнерска фирма, построила впечатляващия Бурж Ал Араб хотел в Дубай. Цели 12 години били необходими, за да се издигнат основите на хотела, тъй като доставянето на материалите се осъществявало чрез напълно иновативни транспортни методи. Главният инженер нарекъл процеса „битка с гравитацията“, нуждаеща се от включването на 5000 архитекти, дизайнери и строители по време на целия строителен процес.