Palatka.bg

Родени от сблъсъка на континентите – солените ледници на Иран

Някога преди преди милиони години в Персийския залив властвало царството на водата в много по-големи мащаби, отколкото е ни е познато днес. Поглъщайки огромни земи от Арабския полуостров, по вода се намирал цял днешен Иран. Когато започнала да се изпарява, стихията открила след себе си бреговете на моретата и земите блеснали, сковани в безмерни количества сол. Солта била заливана от седиментите, стичащи се от най-далечни планини след всеки дъжд. Пласт след пласт натрупванията се втвърдявали, докато сковавали под себе си солта.

След като природата приключила с тази творческа дейност, солта започнала да се промъква като течност, която се стремяла да се избави от непосилната тежест върху й

Така се родили интересни образувания, познати като солени тектонични халитови отлагания. Известно е, че тежестта на седиментите и скалите, оказващи й натиск карат солта да се надига и да си пробива път през твърдата каменна броня на скалите. Ако се добере до слабо място в отлаганията, солта ще продължава пътя си през „похлупака“ и така започват да се образуват куполи или кули от сол, наричани в геологията „диапири“. Понякога диапирите успяват да разбият пътя към повърхността и се разпростират хоризонтално, превръщайки се в солени глетчери, т.е. солени ледници.

Всички тези невероятни творения от сол могат да бъдат видени в южната, югозападната и централната част на днешен Иран

Най-красивите и внушителни примери се намират в най-голямата планинска верига Загрос. Солените ледници се простират паралелно на иранския бряг на Персийския залив. Самите планини Загрос се образували  при титаничния сблъсък на арабските и евразийските тектонски плочи. Тогава се издигнали много хребети и разломи, които освободили път за израстване на солени диапири.

Никъде по света не съществува такова масивно струпване на солени ледници, както сочат твърденията на ЮНЕСКО (https://whc.unesco.org/en/tentativelists/6198/). Дори до този момент творението на природата да не е включено в Световното наследство, това предстои да се случи съвсем скоро.

В южната част на планините Загрос съществуват над 130 солени куполи, оказващи влияние върху стуктурата на иранските планини. Това е най-забележителният случай на нагънати образувания в света. Освен солените куполи, ледници, долини и извори от сол, там се простира и най-дългата солена пещера в света (6.4 км) в планината Намакдан.

Но иранските солени куполи и ледници са уязвими от попадането им под експлоатация на петролни находища под натрупалите си седиментни пластове. Подобни солени ледници съществуват и в други региони на планетата – САЩ, Мексико, Германия и Румъния, за които места отдавна се знае, че крият залежи на петрол.