Palatka.bg

За първи път: учените пресъздадоха лицето на куче от древността

Хората са идвали и са си отивали, минавайки през най-различни епохи и цивилизации. Където и да са се установявали нашите предци, винаги са били следвани от най-верният спътник и приятел на човека – кучето. Ето защо не е изненадващо, че най-после учените успяха да реконструират главата на питомно куче, живяло в Шотландските Оркнейски острови преди около 4500 години. Въз основа на размера на черепа, специалистите са стигнали до извода, че кучето е било голямо, колкото среден представител на възрастно коли. Външният му вид се доближава до този на европейския сив вълк.

Формата на очите подказва, че кучето е било с доста дружелюбен характер

Според агенцията Historic Environment Scotland, занимаваща се със съхранието на историческото наследство на Шотландия, археолозите открили черепа на ятова неолитно куче през далечната 1901 година при разкопките на гробницата под могилата Cuween Hill. Внушителната катакомба се състои от четири големи зали, централен коридор и укрепен покрив. През 2018 година агенцията (HES) представи дигитални модели на гробницата (https://sketchfab.com/3d-models/cuween-hill-chambered-tomb-orkney-019b94f2deef470fa4252f95b02ed640), благодарение на които потребителите имат възможносттда да се разхождат из интериора на виртуалния макет на погребалното светилище. За разлика от други гробници с тунели, Cuween Hill пази зашеметяващия брой от 24 черепа на кучета и останки на само 8 човека от същото време. Според Стийв Фарар, куратор от агенцията, отбелязва, че това необичайно голямо количество от съхранени останки на кучета.

И все пак изобилието на находни на четириногите от древността е трудно да помогне за прецизното установяване на връзката между хората и животните от далечните времена. Ярката култура на неолитния народ на Оркнейските острови е твърде далечна за нас, смята Фарар. Но фактите говорят, че кучетата са се ползвали със специално значение в древното общество.

В миналото изследователите са се натъкнали на вкаменелости на кучета на други места с разкопки, датиращи от Неолита в този регион. По-нататъшните изследвания показали, че кучетата си набавяли питателна храна, съдържаща животнски кости, вероятно изхвърляни от трапезата на неолитните хора. Според учените това доказвало тясната връзка между кучетата и човеците.

Гробницата Cuween Hill не е единственото погребално съоръжение от Неолитната епоха на Оркнейските острови, което крие следи от присъствието на животни в ежедневието на хората от миналото

Гробницата в скалите на южните острови Ronaldsay съдържа множество орлови кости, а друга катакомба, намираща се на възвишенията Yarso, крие останките на 36 червени елена.

Специалистите по пресъздаване на лица са успели да изградят главите на хора от Неолитната епоха, но никога досега това не се е случвало с най-добрите приятели на прадедите ни. В случая с кучето от Cuween Hill черепът му преминал през сканиране чрез компютърна томография в университета по Ветеринарска наука в Единбург. Дигиталният модел помогнал за изграждането на реалистичен череп от глина, силикон и обвивка от козина, напълно идентична с тази на познатия ни европейски сив вълк.

При моделирането на човешкото лице обикновено дизайнерите прибягват до вече съществуващи данни от връзките на костната структура и меката тъкан. Когато става въпрос за пресъздаване на кучешко лице, досега не е имало никаква база, на която дизайнерите да стъпят. Все пак всички съвременни кучета са развъждани през последните 100 години и именно това е причината древното куче от Cuween Hill да няма жив аналог измежду своите живи наследници.