Palatka.bg

Зловещата контролна зала на Четвърти реактор на Чернобил вече е отворен за туристи

„Силно радиоактивната“ контролна зала в Четвърти реактор на атомната електроцентрала Чернобил, намираща се в центъра на ужасяваща катастрофа от 1986 г. е отворена за туристи, стига те да носят защитен костюм, шлем и ръкавици, докато са вътре, съобщава CNN.

Туристическите агенции в Чернобил потвърждават информацията, че контролната зала вече е отворена за организирани туристически обиколки след юлското решение на украинския президент Владимир Зеленски да обяви региона за официална туристическа атракция (това решение не беше никак случайно, а беше изцяло обвързано с огромния прилив на интерес към Чернобил след излъчването на изключително успешния едноименен минисериал на HBO). След напускане на залата онези, които са влизали в контролната зала в Четвърти реактор, трябва да се подложат на два рентгенологични теста за измерване на експозицията на радиоактивни замърсители.

Чернобил и намиращият се наблизо град Припят са в епицентъра на зоната за сигурност с размер около 3200 квадратни километра, въпреки че части от района отдавна са посещавани от туристи и много места, които остават официално извън границите на забранената са честа дестинация за хората, които искат да се отдадат на по-екстремен туризъм. Реактор 4, включително контролната зала, намираща се в него, винаги са били категорично забранени за посещение за всички, освен на шепа професионално подготвени специалисти и научни изследователи. Данните сочат, че радиацията в самата стая е около 40 000 пъти по-висока от нормалната.

Що се отнася до това какво можете да очаквате да видите в стаята, през 2011 г. Guardian разказва, че помещението до голяма степен е изпразнено от своите оригинални превключватели и ценни инструменти, които са били взети за спомени от „ловци на сувенири сред извеждащия от експлоатация персонал“. Все пак някои елементи като диаграми за поведението на реактора и остарялото окабеляване остават , (Вероятно те биха отнели твърде много време за демонтиране или усилията не са си заслужавали за сметка на прекарането време в тези нечовешки условия).

Самият тежко повреден реактор на блок 4 и оригиналният му саркофаг са обхванати в арка от 32 000 тона, с което се цели предпазването на околната среда и населението на Украйна и съседните държави от изпусканата от реактора радиация.