Palatka.bg

Защо горите са в пламъци – експертите посочват причината за зачестяващите пожари на планетата

Горските пожари са сериозно непредсказуемо бедствие, опасно не само за хората и икономиката. В последно време вниманието започна да се обръща върху най-големия потърпевш – природата. Възстановяването на „зеления дроб“ на планетата може да отнеме столетия, а благодарение на нас хората, може и да не се случи никога. Защо горите са в пламъци и чия е вината за това?

През лятото на 2019 година огънят бушува не само в Далечния изток на Русия, но и на север от Скандинавския полуостров, в Аляска и дори в Гренладия

Учените смятат, че летните горски пожари, предизвикващи заплаха, са напълно нормално явление. Но тази година пожарите достигнаха катастрофални размери и те стават все по-заплашителни за планетата.

Марк Парингтън – есперт по пожарите в Службата за наблюдение на атмосферата „Коперник“ (CAMS) – смята, че ситуацията от лятото на 2019 година може да се нарече безпрецедентна, откакто съществува човечеството. Издигащият се дим над зоните, където бушуват пожарите, може да бъде видят дори от космоса. Смогът е огбърнал огромни географски територии и е пропъдил хората от населените места.

В Русия следите на дима се наблюдават със специална техника от всички шест часови пояса, при това отдалечени на хиляди километри от епицентъра на пожарите. Специалистите в службата CAMS стигнали до извода, че само през месец юни във въздуха били отделени 50 мегатона въглероден диоксид. Това се равнява на количеството газ, който отделят някои европейски страни като Швеция, за цяла година.

За северната полярна област Арктика летните горски пожарите са обичайно явление и то е съществувало далеч преди появата на човека

Но с всяка изминала година заради глобалното затопляне пожарите зачестяват и стават все по-интензивни и мащабни.

И все пак защо най-силно гори Арктика? Марк Парингтън обяснява феномена с силното въздействие на парниковия ефект именно в тази зона. Най-общо казано заради действията на човека страдат полярните региони, но те успяват да се възобновят най-бавно от катаклизмите.

В момента разпространението на огъня в северните региони се следи от спътници и до този момент е установено, че пламъците са освободили натрупаните за хиляди години запаси от метан и въглероден диоксид. Пожарите, предизвикани от затоплянето, все повече повишават температурата в Артическия пояс. Това се случва не само поради изхвърлянето на големи количества газ в атмосферата, но и заради покриването на арктическите ледове с пепел. Да не забравяме, че точно тези ледове играят важна роля при терморегулацията на северното полукълбо.

Главната причина за зачестилите пожари е неконтролируемото производство на въглероден диоксид от нашата цивилизация

Този газ играе важна роля при терморегулацията на Земята, тъй като задържа топлина. Но човешката дейност води до това, че чупливият баланс се е нарушил и в момента концентрацията на въглероден диоксид е най-висока от 800 хиляди години насам. Увеличаването на въглеродния диоксид е в резултат на горенето на въглеродни горива. В последните десетилетия невидимото с просто око катастрофално бедствие се е усложнило и от интензивното изсичане на горите и емисията от повърхността на почвите.