Palatka.bg

Забравеният тунел със стари коли под улиците на Неапол

Само на по-малко от сто и петдесет метра от големия шумен площад Пиаца дел Плебисцито в Неапол, Италия, се крие врата към проход. Той се спуска на почти тридесет метра под земята и води до тунела на Бурбоните: лабиринт от половин километров лабиринт от проходи и тесни канали. Построен в средата на XIX век, тунелът бил изоставен след Втората световна война. Хората си спомнили за него едва в началото на 2000-те години.

Тунелът бил замислен като изход за бягство от кралския дворец на Фердинанд II Бурбон, кралят на Двете Сицилии

Той се страхувал от линчуван от народа на Сицилия и Неапол, тъй като сред хората се ширело силно недоволство по времето на Наполеоновите войни (1803-1815 г.). След този период избухнали три въстания против властта на Бурбоните, а най-ожесточеното се случило през 1848 година, което довело до управлението на революционерите в следващите 16 месеца.

Но завръщайки се на власт през 1849 година, Фердинанд II побързал да се подсигури, пренаписвайки констиуцията. Започнал да крои планове за построяването на безопасен път за отстъпление в случай на нови размирици.

Кралят заповядал да бъде прокопан тунел в земята под застиналия вулкан под улиците на Неапол. За целта трябвало да бъдат използвани и части от вече построения през XVII век акведукт (изкуствен канал) на Карминяно. Новият тунел бил замислен да свързва кралския дворец и военните казарми, а в днешния ден там се намира улица „Морели“.

Но Фердинанд II никога не успял да се възползва от тунела, защото се споминал през 1859 година

Не след дълго към Сицилия се отправила войска от доброволци, които станали част от състава на новото кралство Италия (1861 г.)

Тунелът бил не само изоставен, но и напълно забравен, тъй като никой не го използвал. През 30-те години на миналия век се превърнал в склад на конфискувани и контрабандни автомобили. По време на Втората световна война подземното пространство се превърнало в чудесно бомбоубежище и военна медицинска болница. След като войната приключила, тунелите станали нещо като импровизирано сметище за отломките от изминалите военни времена. Но тук стоварвали строителни отпадъци, стари телевизори и хладилници, коли и мотоциклети, както и фашистки мраморни статуи. Накрая тунелът бил запечатан и забравен.

Днес всички тези подземни проходи заедно с боклука на различните епохи са се превърнали в музей, наречен „Galleria Borbonica” (http://www.galleriaborbonica.com/en/home/). Посетителите могат да видят интересни изложби на старинни автомобили и мотоциклети, както стари убежища, древни резервоари и още много други съкровища, оцелели под прашния воал на времето.