Palatka.bg

Уникалните хоризонтални водопади в Талбот бей, Австралия

Уникалните хоризонтални водопади са разположени в залива Талбот в района на Кимбърли в Западна Австралия. Макар да се наричат водопади, природният феномен, който всъщност причинява тази любопитна илюзия е двойка отвори или ждрела в McLarty Range, през които огромно количество вода се изтласква от приливни вълни, създавайки временни краткотрайни водопади с височина до 5 метра. Когато приливът и отливът съответно се променят, заедно с тях се променя и посоката на образуване на водопадите.

The Horizontal Waterfalls, Talbot Bay, Western Australia

Двойката отвори е разположена на два хребета, които вървят успоредно в продължение на разстояние около 300 метра

Първата и „пропаст“ е широка около 20 метра, а втората, най-зрелищната, е широка около 10 метра. Когато настъпи силен прилив или отлив, водата се натрупва пред пролуките по-бързо, отколкото може да тече през тях. Това от своя страна създава невероятен ефект, напомнящ водопад, докато водата се втурва през и след това надолу към по-ниските нива от другата страна на хребетите. Процесът е двупосочен и се повтаря отново в обратната посока, когато настъпи съответно приливът или отливът.

IMG_4179

Приливите и отливите в тази зона имат изменение от 10 метра, което се случва в продължение на шест часа и половина от прилив до отлив и обратно. Ако приливите и отливите са достатъчно слаби е възможно да карате лодка, преминавайки през водопадите, за да се вмъкнете в залива. Естествено, това задължително трябва да се случва само след активна комуникация и потвърждение от местните, които познават силата на приливите и отливите и биха могли да ви дадат точен съвет в които мигове подобна разходка с лодка е безопасна и в които е по-разумно да изчакате и да се наслаждавате на водопадите, наблюдавайки ги от дистанция.

Horizontal Waterfalls WA

Феноменалните водопади са включвани в множество документални филми и книги, в които се описва тяхната изключителна красота. Те са представени дори от известния британски естественик и популяризатор на естествознанието Дейвид Атънбъроу като „едно от най-големите природни чудеса на света“.

cape l_2082

Horizontal falls