Palatka.bg

Куага – зебрата, която се завърна след 100-годишно изчезване

Куага? Може би не сте чували за нея, но не сте единствените. Това е животно, братовчед на зебрата, което изчезнало от лицето на земята преди повече от сто години. Дори до този момент в интернет пространството се знае малко за завръщането на куага. Била е забелязана последно през далечната 1883 година в Амстердам, Холандия. В природата последната митична дива братовчедка на зебрите била убита в Африка през 1878 година. През 2016 година куага се завръща, благодарение на двадесетгодишни усилия на южноафриканските учени.

Подобно на зебрите, куагата също има ивици, но те украсяват предната част на тялото й

Другата половина прилича по-скоро на тялото на кон, защото за разлика от познатите ни зебри, задната й част е изцяло кафява. Тези животни бродели из земите на Южна Африка в многобройни стада, но европейците, заселили южния континент, избили почти докрай куагите. В края на XIX век последният екземпляр умрял в зоологическата клетка в Холандия, но благодарение на ДНК експерименти и провеждане на селекция на специални породи, учените успели да отгледат нов вид, шокиращо наподобяващ куага.

Групата учени под наименованието “Проект Куага“ (https://quaggaproject.org/) работили по „възкръсването“ на малко познати животински видове. Според Ерик Харли, лидерът на проекта и професор в университета Кейптаун, ключът се криел в гена на животното. Изследването на останки от кожата на някогашната куага показали, че всъщност животното било подвид на обикновената съвременна зебра.

Харли предположил, че гените, присъщи на куагата, все още съществуват в тези на зебрата и биха се възродили чрез селективно кръстосване. Доказателство за това било, че с появата на бял свят на всяко ново жребче специфичните окраски ставали все по-изявени.

Според Харли успехът на проекта бил предопределен, когато след петото поколение започнало да се наблюдава прогресивно намаляване на ивиците на козината на кончетата. По-късно кафявият цвят започнал да става все по-наситен в задната част на тялото, а това значело, че учените били на прав път.

Зебрата може да променя козината си?

Разбира се проектът не останал без своите критици. Някои не виждали нищо повече от създаването на по-различно изглеждаща зебра, без да се имат предвид особеностите на биологичната й адаптация и разликата в поведението й от някогашната куага.

Има много хора, които не виждат смисъл в това да се върне нещо съществувало в миналото, смята Майк Грегър, един от учените в проекта. По своя ген тези животни може би не са същите, но съществуват още генетични особености и адаптации, които не сме използвали, добавя Грегър.

Ето защо новият вид куаги са наречени „rau quaggas” в чест на Рейнолд Рo (Reinhold Rau) – един от основоположниците на проекта. През 2016 година само шест от сто животни в резервата носели названието „ро куаги“. Учените си поставили за задача, че когато ро куагите достигнат до 50 броя, ще бъдат обособени в свой собствен резерват.

Ако успеем да възвърнем животните или поне да се сдобием с външния вид на куага, казва Харли, тогава ще можем да кажем, че грешката ни е вярна и не правим нищо нередно.