Palatka.bg

Запознайте се със Стийв – новият атмосферен феномен

В продължение на вече няколко години членовете на Facebook групата Alberta Aurora Chasers събира на едно място фотографи, обменящи идеи и снимки на прочутите северни сияния. Досега те са успели да запечатат с фотообектива изображения на прекрасни арка от светлини, разсичащи нощното небе. Арката може да бъде забелязана в небето на север в шините над канадските градове Калгари и Едмънтън. Те е озарена в отличителен виолетов или зелен цвят, а понякога прилича на преплитаща се спирала. Един уникален феномен

В самото начало членовете на групата смятали, че светещата лента в лилаво и зелено е следа от самолет

Но експериментирането с настройките на фотообективите, като контролирането на допустимата светлина и обработката на снимките със софтуер, показало нещо необикновено. Докато гъстите следи от самолетите светят, защото биват огрявани от различни източници, разположение на земята, необичайното цветно сияние излъчвало собствена светлина.

Фейсбук последователите смятали, че това било рядко срещано сияние, чийто протони се сблъсквали с електрони, което довело до разкъсване на земната магнитосфера. През 2016 година няколко души от групата посетили университета на Калгари и се срещнали с професора по астрономия Ерик Донован. Те му показали изображенията, от които професорът веднага разбрал, че това не било протонова арка. Проблемът се състоял в това, че сам Донован не знаел какъв бил феноменът, запечатан на снимките.

След тази среща Chris Ratzlaff – фотограф и администратор на Фейсбук групата, публикувал съобщение, с което предложил сиянието да бъде наречено „Стийв“

Името било вдъхновено от анимационня филм “Over the Hedge“ (2006), в който животните се взират, без да откъсват уплашените си очи, в огромен жив плет. Не знаейки с какво се сблъскват, едно от животните, катерица, казва: „Нека да го наречем Стийв“, и всички се почувствали по-добре.

Междувременно професор Донован и неговите колеги се обърнали към европейската космическа агенция (ЕКА), на която принадлежи космическия сателит Swarm, изследващ магнитното поле на Земята. Трябвало да разберат повече за този нов и напълно непознат феномен. Координацията на информацията от снимките от Фейсбук групата и данните от космическия апарт засекли с точност местоположението на Стийв.

До този момент се знае, че Стийв е бързо движеща се лента от горещи газове и е широк от 12 до 30 километра

Освен това учените установили, че той се простира в посока изток-запад и е дълъг няколко хиляди километра. Температурата в сърцевината на Стийв достига 3000 градуса по Целзий. Той може да продължава да свети повече от час и се появява през определено време на годината, като изчезва винаги периода от октомври до февруари.

Едно от най-удивителните неща за Стийв е, че е през цялото време е бил там, но преди фотографите да го забележат, никой не подозирал за съществуването му.

Благодарение на земните обсерватории и сателитите, днешният взрив от информация и армията от учени, Стийв беше забелязан, смята професор Донован. За сега мистериозният атмосферен феномен ще продължи да бъде познат като Стийв, докато Донован и колегите му не измислят по-подходящо име.

Но може би точно то приляга на новооткрития феномен. Елизабет Макдоналд от НАСА предлага сиянието да бъде наречено „Sudden Thermal Emission from Velocity Enhancement” – или накратко – STEVE.