Palatka.bg

Вторият живот на неескплоадиралите бомби в селата на Лаос

Войната във Виетнам е една от големите трагедии на XX век. Въпреки че е приключила преди 40 години, ехото от ужасът все още напомня за смъртоносните последици, особено в Лаос. От 1964 до 1973 година американската армия хвърля над два милиона тона бомби над страната. Този ужасяващ факт поставя Лаос на първо място измежду държавите, понесли най-интензивното бомбардиране в историята на човечеството.

Само в Лаос са се провели над 580 000 бомбардиращи мисии, съпоставимо с еднократно бомбардиране на всеки осем минути, 24 часа в денонощието в продължение на девет години. Но не всички хвърлени бомби осъществили предназначението си. Около 30% от главите не приключили с експлозия и останали непокътнати на земята след края на войната. Те продължили да се взривяват на най-неочакваните места и време, дори за съжаление по време на детска игра.

Част от тези инциденти довели до нещастни случаи, но и до този момент по-голям процент от жертвите са обикновени хора от селцата, опитващи се да отворят бомбите и продадат метала за скрап

Според дилърите на суровините един качествен снаряд, тежащ почти тон, може да донесе печалба около $100. Празни бомби, които някога съдържали смъртоносни експлозиви, се забелязват из цялата страна – някои се използват за канута, други – за контейнери за вещи, кофи за смет, а доста семейства ги употребяват като основи за къщите си.

Когато фотографът Марк Уотсън (https://www.highlux.co.nz/) предприел пътуване от 13 000 км през страната с велосипед, не подозирал, че ще се натъкне на сеещи смърт бомби, използвани по най-неочаквани начини. Вторичните отпадъци, останали след такава мащабна бомбардировка, казва Марк, намират място в домовете и селата на хората – като основи на къщи, саксии, кофи и дрънчащи камбанки за вратовете на кравите.

Събирането на бомбени суровини е смъртоносна дейност, но хората са принудени да се впускат в търговията поради бедността, в която се намират.

Голяма част от земеделската земя не се дава на хората за обработване

Причината е наличието на неексплоадирали бомби. Това задълбочава бедността още повече, тъй като селяните не могат да вършат онова, от което имат нужда, за да преживеят. От неправителствената организация за откриване и отстраняване на бомби, Mines Advisory Group (MAG) , твърдят, че хората не смеят да орат земята надълбоко, знаейки, че там някъде ги чака бомба. А това означава бедна реколта от посевите.

Междувременно хората продължават да намират смъртта си или да се осакатяват при случайните взривявания на бомбите от миналото.

Дейността на организацията напредва бавно, а и финансирането е ограничено. Въпреки това от стартирането през 1994 година, броят на  доброволците се увеличава и само за 2018 година те са обезвредили почти 20 000 бомби.