Palatka.bg

Достъп забранен: Найка – гигантското кристално царство

Ако някога в бъдеще ви се отдаде възможност да пристъпите прага на Найка и се впуснете в дълбините й, бъдете нащрек. Всяка ваша стъпка трябва да бъде внимателна, защото ако се подхлъзнете, ще намерите смъртта си със забито тяло върху някой остър кристал. Но дори това да ви се размине, високата температура на тази необичайна мина ще изсмуче последните сили на организма ви, докато не издъхнете във фаталната клопка на Найка на сто и двадесет метра под земята.

Още през 1910 година мината, намираща се в мексиканския щат Чихуахуа получила определението на „Пещерата на мечовете“ (Cueva de Las Espadas)

Тя представлявала просторен 80-метров коридор, пълен с гигантски селенити – кристали, високи до два метра. За съжаление с отварянето на мексиканската пещера в търсене на сребро и по-късно с цел туризъм, поставило началото на разрушаването на много от красивите кристали.

Деветдесет години по-късно, през 2000 година, двама миньори, работещи по изграждането на тунелите на 300 метра под земната повърхност, открили още една по-голяма пещера. В нея кристалите достигали до 12 метра дължина, а всеки един тежал около 55 тона. Това били най-големите кристали в пещера, намирани от човек – Cueva de Los Cristales – Пещерата на кристалите в Найка.

Преди милиони години вулканичната дейност напълнила планината Найка с киселинен анхидрид – наименованието за втечнен гипс. След като магмата изстинала, анхидридът започнал да се разтваря, достигайки до водите в дълбините на пещерата. По този начин се образували огромни по формата си кристали, като с времето нараствали все повече.

Непоносимата за човешкото тялото температура от 50 градуса по Целзий в комбинация с влажност, достигаща до 90%, кара въздуха да се усеща като 105 градуса

В такива условия човешкият организъм не е способен да се охлади. Ето защо учените са принудени да носят специални охлаждащи екипировки, но все пак това им гарантира пребиваване за не повече от 40 минути в пещерата.

През 2017 година учените на НАСА https://www.youtube.com/watch?v=wgUFb_l4DLE правят сензационно откритие за пещерите в Найка. Дълбоко в стените им живеят непознати до този момент микроби, способни да се адаптират на екстремни условия. Те оцеляват, благодарение на биохимичния процес хемосинтеза, при който източникът на енергия идва от усвояването на металите от скалите. Тези тайнствени микроби живеят там повече от 10 хиляди години.

За съжаление причудливите пещери са затворени за достъп до обикновените хора, включително и по-старата Пещера на мечовете. С цел да бъдат съхранени кристалите, дейността на експлоатацията на мината е спряна. В света са познати още няколко места с подобни кристали, които природата е успяла да съхрани непокътнати в най-чистата им форма. Като забранени съкровища, до които никой не бива да се докосва.