Palatka.bg

Спиращо дъха видео: древните останки на Помпей, заснети с дрон

Много приказки са разказвани за този древен римски град. Погребан под воала на вулканична пепел след изригването на Везувий, и до днес руините на Помпей крият отговорите на въпросите за живота на древните римляни. В близост до днешен Непол, Помпей бил изграден през VII век пр. хр. от оските, дошли от южната част на днешна Италия. Макар и малко градче, стратегическото му местоположение го превърнал в процъфтяващ център в региона Кампания – един от бастионите на Западната цивилизация. Гроздето и маслините били най-голямото богатство за Помпей, защото почвата била плодородна, благодарение на вулканичните седименти от изминалите изригвания. Животът на древните римляни процъфтявал по тези земи, докато през 79 година не изригнал легендарният вулкан Везувий.

Той избълвал вулканична пепел, газ и камъни на височина от 33 километра със скорост от 1,5 милиона тона в секунда

Според учените енергията, освободена при изригването била над 100 хиляди пъти по-мощна от тази при атомната експлозия над Хирошима. След гибелното изригване на Везувий, за съществуването на Помпей било забравено. Но през 1748 година по време на изграждането на замъка на Чарлз III, работниците се натъкнали на руините. Оказало се, че докато вулканът унищожил част от населението и погребал града под пепелта, именно това бил и ключът към съхранението на целостта на Помпей.

Днес останките от древния град са посещавани от почти 3 милиона души годишно, което го прави един от най-популярните музеи под открито небе. Благодарение на археолога Стивън Елис (https://twitter.com/StevenEllis74) днес Помпей може да бъде разгледан, без да се налага кракът ви да стъпва там. Видеоклипът на бързопрелитащия дрон през старинните улички на римското градче разкрива цялостната картина за архитектурата от миналото. Улиците, които служели като отводнителни канали, са пресечени от подредени един зад друг кръгли каменни блокове. Върху тези повдигнати „пешеходни пътеки“ минавали не само пешеходци, но необезпокоявано можели да преминават каручки и други видове съоръжения на колела.

След като през 1997 година Помпей бил включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО, зачестили въпросите около съхранението на града

Дългият списък от проблеми като климат, вандализъм, липса на финансиране за подръжка поставят под риск целостта на Помпей в бъдеще. Това е причината римското градче да се намира в списъка на „Световно наследство в опасност“ на ЮНЕСКО. За щастие съществуват доста италиански и чуждестранни организации като Pompeii Sustainable Preservation Project , които се грижат за опазването на градчето в добро състояние.