Palatka.bg

Кои са 10-те най-красиви града в Япония – „Страната на изгряващото слънце“

За малка страна Япония, разнообразието на пейзажи, което можете да откриете в нея е поразително. Природните картини, които ще видите варират от извисяващи се планини и красиви хълмове до равнинни земеделски полета и обгърнати с палми плажове. Комбинирайте тези великолепни гледки със сгради от периода Едо, спокойни светилища и велики храмове и резултатът е наистина феноменален. Днес ще ви разкажем за 10-те най-красиви градове в Япония.

Хида-Такаяма

Град Хида-Такаяма е наречен „Малкото Киото“, заради изобилието си от светилища, храмове и живописни сгради от 18-ти век. Приятно изолиран от заобикалящите планини Хида, градът излъчва старомоден японски чар. Улицата Сан Мачи Суджи е сърцето на историческия квартал на града, за който характерни са старите, тъмни дървени сгради, които са покрити с традиционните сини завеси на име „норен“. Тесните улички са обградени от малки канали с течаща вода, често все още използвани, както от векове насам, за пране на дрехи и изхвърляне на натрупалия се пред къщите сняг.

Градът е известен с отличното си саке (традиционна японска алкохолна напитка, получавана при ферментация на ориз. Процесът на приготвяне наподобява този на бирата. Процентът му варира от 14% до 20%.), като пивоварните се отличават с големи кедрови топки, висящи от входовете им.

Каруизава

Каруизава е очарователен курортен град, сгушен под внушителната планина Асама – един от най-активните вулкани на остров Хоншу, който изригна за последен път преди едва 4 години. Само на час от Токио с високоскоростен влак, посещението на Каруизава е популярно еднодневно пътуване от столицата, което привлича местни жители и туристи с прекрасните си пролетни красоти, удивителни есенни цветове и по-хладните температури през лятото.

Император Акихито среща бъдещата си съпруга императрица Мичико именно в Каруизава през 1957 г., подхранвайки репутацията на града като романтична локация. Това е отлично място за туризъм и посещение на горещи извори, а паркът Yacho-no-mori или Wild Bird Forest е дом на над 60 различни видове птици, които ще събудят любопитството на всеки любител на животните.

Отару

Когато в края на 19-ти век най-северната префектура на Япония Хокайдо е включена в състава на Японската империя, малкото селище Отару се превръща във важно рибарско пристанище. По-късно тук е построена крайната станция на първата ЖП линия на Хокайдо. Причудливият канал на града е дом на множество традиционни складове и заедно с останалата част от префектурата е едно от най-известните места в Япония, където можете да се насладите на прясна морска храна.

Въпреки че районът на канала може да бъде претъпкан от японски туристи, в центъра на града ще намерите по-тихи квартали, изпъстрени със страхотни ресторанти и места за почивка. Градът е особено красив по време на на „Снежния фестивал“ през февруари, когато каналът е украсен с прекрасни светещи снежни фенери.

Нара

С невероятна и богата история, Нара е един от най-богатите в културно отношение градове в цяла Япония. Нара е първата постоянна столица на Япония и дом на осем обекта, включени в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки че град Нара е бил столица на Япония в продължение само на около 70 години, през тези години изкуството, литературата и културата на страната са се развивали с впечатляваща скорост, създавайки традиции, които са оцелели в Япония и до днес.

Разположен на по-малко от час от Киото и Осака, Нара е чудесен компактен град, като повечето от историческите му забележителности могат да бъдат открити в красивия парк на града. Освен храмове, паркът е известен с популацията си на любознателни и свободно движещи се елени. Най-впечатляващата местна забележителност е храмът Тодайджи – огромна дървена сграда, в която се намира една от най-големите бронзови статуи на Буда в Япония.

Магоме

Магоме е малък град в долината Кисо, който някога е служил като важна спирка за пътуващите в периода Едо, които предприемали дългото пътуване между Токио и Киото по пътеката Накасендо. Главната улица на града, широка каменна пътека, обградена от красиво реставрирани стари сгради, е затворена за движение на автомобили.

Освен да се възхищаваме на хубава архитектура, основната причина за посещение на Магоме е да походите по пътеката Магоме-Цумаго, която представлява пет километра от пътеката Накасендо. Тази приятна пътека се извива през гори, земеделски земи и минава през водопади, преди да завърши в също толкова прекрасното градче Цумаго. Пътеката е добре маркирана на английски и автобус пътува между двете села за онези, които не искат да се върнат към Магоме, след като завършат похода.

Каназава

Каназава e един от най-големите градове в Япония, които са били пощадени от въздушните нападения по време на Втората световна война и в резултат много части от стария град остават непокътнати и днес. Тесните улички на Каназава минават през старите квартали на самураите и гейшите, движейки се по канали от периода Едо, красиви храмове и съвременни музеи. Градът е може би най-известен с градината Kenrokuen от 17-и век, която се счита за един от най-зашеметяващите градини в страната. Въпреки многото си исторически забележителности, Каназава не е останал в миналото – това е жизнен, модерен град, който предлага и отлични възможности за забавления, хранене и всички екстри на съвремието ни.

Хаконе

Разположен на по-малко от 100 километра от Токио, Хаконе може да бъде отлична промяна, когато се уморите от забързаното темпо на столицата. Част от Националния парк Фуджи-Хаконе-Идзу, Хаконе предлага зрелищен пейзаж, изпъстрен с планини, езера и приятни за разходка пътеки. Акцентът на всички природни забележителности е Ашино-ко, езеро с фантастична гледка към планината Фуджи, намираща се наблизо и портата в стил тории Хаконе-джинджа, която се издига от водата, за да създаде перфектната японска сцена.

Тории (на японски: 鳥居, /ˈtɔri.i/) е външен декоративен портал, характерен за традиционната японска архитектура. Обикновено тории се поставят на входа или във вътрешността на шинтоистките храмове, символизирайки прехода и границата между светското и свещеното пространство. Тории се използват и в японските будистки храмове. Градът е известен и със своя отличен онсен (горещи извори), традиционни японски кръчми и музеи на изкуството. Въпреки че Хаконе може да бъде посетен и в рамките на кратка еднодневна екскурзия от Токио, си струва да си отделите една нощувка в този прекрасен град.

Кагошима

Със своя топъл климат, мили и отзивчиви местни жители и богата и красива природа е лесно да се разбере защо Кагошима е побратимен град с Неапол. Столицата на префектура Кагошима и един от най-южните градове на Кюшу. Атрактивната Кагошима е осеяна с палми, широки улици и цветя. Градският залив гледа към Сакураджима, активен вулкан, който изглежда сякаш се издига от водите край брега. Гледката е особено зрелищна от юли до август, когато над залива всяка вечер масово се изстрелват фойерверки. Честите изригвания на вулкана превръщат града в сюрреалистична картина с бяла пепел.

При голямо изригване през 1914 г. голямото количество лава, което излиза от вулкана, го свързва с полуостров Осуми и така практически Сакураджима не е повече остров. Вулканичната активност продължава и вулканът изхвърля вулканичен прах в околността.

Фурано

Фурано е малък град в центъра на Хокайдо, известен със спокойните си и красиви гледки към земеделските земи в района. Юли е най-популярното време в годината, в което да си организирате посещение, тъй като тогава градските поля се превръщат в море от лилава лавандула. Известната ферма Томита е в основата на тази традиция, като дори продава кафе, напоено с лавандула в своето кафене. В магазина за подаръци може да купите множество артикули, свързани с района и фермата, включително сладолед с вкус на лавандула.

Също толкова красиви са шарените сезонни цветя, които покриват фермата и околния пейзаж, напомняйки на колоритните холандски полета с лалета. През зимата Фурано е една от най-популярните дестинации за каране на ски и практикуване на всякакви други зимни спортове.

Камакура

Някога важен политически център, Камакура понякога е наричан „Киото на Източна Япония“, заради вековните будистки храмове, шинтоистките светилища, старите дървени домове и историческите паметници. Градът докосва брега, но е и заобиколен от разнообразни горски пейзажи. В допълнение към обиколката на историческите забележителности на града, хълмовете му предлагат редица прекрасни туристически пътеки. Градът е особено популярен през летните месеци, привличащ туристите със своите пясъчни плажове и спокойна атмосфера. Разположен на по-малко от час южно от Токио, това е лесно и полезно еднодневно пътуване от столицата.