Palatka.bg

Пещерата Джейта Грото – най-известната забележителност в Ливан

Джейта Грото – най-дългата пещера в Близкия изток, е природната гордост на Ливан. Разположено на 18 километра северно от столицата Бейрут, това природно чудо има масив от спиращи дъха скални образувания, съчетани с невероятни сталактити и сталагмити, чието разглеждане е истинска наслада. Спокойни потоци, които текат през блестящите пещери и захранват близката река Нар ал Калб – Кучешката река. Не забравяйте да отделите час или два, за да видите какво биха могли да постигнат силните и постоянни водни течения в рамките на милиони години.

Името на пещерата – Джейта – идва от града, в който се намира и може да се преведе на „рев“ или „шум от вода“

Заради удивителна с дължина от цели 9 км, тя е използвана по време на Гражданската война през 1978 г. от ливанските сили като склад за боеприпаси. Пещерата е силно повредена по време на войната и посещенията в нея са напълно забранени, поради огромната опасност от срутване. На по-късен етап Джейта Грото е реконструира в продължение на повече от година и е отново отворена за туристи през 1995 г., превръщайки се в перлата на туристическата индустрия на Ливан.

Пещерата Джейта Грото е разделена на две нива, до горното може да се стигне чрез въжена линия или малък тематичен парк, през който се минават с малък влак. Именно в тази част на пещерата бихте могли да видите най-дългият сталактит, известен на човечеството с дължина от над 8 метра, а докато вървите през пещерата, ще се сблъскате лице в лице с някои от най-вдъхновяващите и изключителни варовикови образувания, които бихте могли да видите на нашата планета.

След това можете да продължите своя път надолу към долната камера и да се разходите с лодка, изминавайки разстояние от близо 500 метра, докато се възхищавате на скулптурните и архитектурните достижения на природата, която е извайвала своите същински произведения на изкуството в продължение на стотици милиони години.

Не забравяйте да имате предвид, че пещерата Джейта Грото е затворена в понеделник и работи от вторник до неделя от 9 до 17 часа.