Palatka.bg

Пластмасата в нас и в света около нас – как невидимите частици се превърнаха в заплаха за човечеството

Можем ли да си представим живот без пластмаса? Тя е навсякъде – опаковки, пликове, чаши, играчки, предмети за бита. Тези и още много други пластмасови изделия са създали една от най-големите екологични заплахи за нашата съвременност. Според прогнозата на учените до края на 2050 година пластмасата в Световния океан ще бъде повече от рибата.

Вредното вещество се появило преди повече от 150 години (1855 г.) и това било истинска революция. Когато започнала да се произвежда, пластмасата намерила приложение навсякъде, но само след десетилетия хората осъзнали, че откритието било нож с две остриета.

Пластмасата поглъща Планетата – в последния половин век производството й е нараснало двадесет пъти. Всяка година в света се бълват стотици милиони пластмасови вещи, а само една десета част от цялото количество се преработва. Всичко останало попада на бунището или се изгаря.

Много страни бият тревога и се опитват да намалят своето вредно влияние върху околната среда. Но докато можем да забележим еднократна чаша, захвърлена на брега на реката или в парка, скрита за очите ни остава заплахата, наречена микропластмаса. Това е най-миниатюрната частица на пластмасата, която е намерила място в организма на всеки от нас. Въпреки, че няма категорични данни до колко опасността за здравето е голяма, фактите говорят, че тези малки частици отдавна попадат в телата ни. Съществува теория, която гласи, че микропластмасата се превръща в нещо като магнит, привличащ различни токсични вещества, а в дългосрочен план това оказва отравяне на организма.

Морските организми, съобщават учените, поглъщат микрочастиците заедно с планктона. Понякога това е причината да умрат, но голяма част от рибите и морските дарове идват на нашата маса. Днес цялата риба, която ядем, съдържа пластмасови частици. Според последните данни средностатистическият европеец поглъща до 52 хиляди микрогранули в годината. Освен това в 95% от случаите бутилираната в пластмасови бутилки вода крие микропластмаса.

Шведската компания Coalition Clean Baltic (https://ccb.se/ )заедно с руски еколозии наскоро проведоха изследване на водоеми в Русия и Беларус. Задачата поставяла разглеждането на водата чрез микроскоп и установяването на наличието на микропластмаса. Разбира се, тя била там. За по-детайлни изображения към проекта била привлечена фотографката Татяна Кузнецова. Тя заснела образци на водата с най-малките частици от микропластмаса. С “космически ефект” добавила към тях вещи от бита, които съдържат пластмаса и за чийто пластмасов състав най-вероятно не подозираме. Малко хора знаят, че микропластмаса се сдържа в козметиката и в кремовете за лице, създаващи обещания ефект на “сияние” или такива, които “изглаждат недостатъците”. В геловете за лице и душ може да съществуват до 200 хиляди пластмасови гранули. Те се оттичат в канализацията и попадат в Световния окена. И остават там завинаги.

Когато отворим пластмасова опаковка у дома, в продължение на няколко месеца около нас ще продължават да се носят микрочастици на пластмаса

С фотопроекта си Татяна Кузнецова се надява да стигне до повече хора и да предизвика реакции у тях. Досега, според нея, повечето от зрителите не подозирали за съществуването на микропластмасата. Работейки в сферата на екологията от пет години, Кузнецова забелязала, че осмислянето на проблемите за опазването на околната среда помага на хората да разберат някои неща по-добре. Всеки има свои причини да го направи, смята фотографката. Според нея дори незначителните действия в нашия “малък” живот винаги могат да окажат влияние на нещо голямо като околния свят, хората, глобалните процеси. От една страна осъзнаването води до по-голяма отговорност, а от друга – до приятното чувство, че твоят живот е преплетен с този на милиони други хора, подчертава Кузнецова.