Palatka.bg

Защо Националният парк „Комодо“ в Индонезия категорично е в списъка с най-удивителни места в света?

По отношение на броя посетители и популярност сред туристите, Националният парк Комодо може да изглежда малко невзрачен и пренебрежим мъник срещу мощността на други туристически острови като Бали или Ломбок. Националният парк Комодо обаче е специално място по много причини, тъй като предоставя изключителни изживявания, които туристите не могат да намерят никъде другаде по света. В този материал ще ви разкажем какво конкретно имаме предвид, за да се убедите, че Националният парк „Комодо“ в Индонезия е едно скритите съкровища в света, които всеки пътешественик може да мечтае да посети.

Националният парк „Комодо“ се състои от три острова – остров Комодо, остров Падар и остров Ринка – и множество по-малки острови разположени около трите главни елемента. Паркът се намира между провинциите Източна Нуса Тенгара и Западна Нуса Тенгара, което е източно от по-популярните туристически дестинации като споменатите Бали и Ломбок.

Националният парк Комодо е обект от Списъка със световно наследство на ЮНЕСКО

Идеята за националния парк „Комодо“ е да се осигури естествено местообитание и опазване на древния и рядък вид Комодски варан (Varanus komodoensis). е най-големият гущер в света. Принадлежи към семейство Варани. Достига на дължина до 3 – 4 m и тегло около 70 – 100 кг. Обитава единствено пет индонезийски острова, между които Флорес, Комодо и Ринка. Не е изяснено защо точно и само на тези острови е еволюирал този гигантски гущер. Най-вероятно на Флорес, ако се съди по намерени вкаменелости. Предполага се, че е потомствен вид на Австралийската Мегалания. Добър плувец е и в търсене на храна може да се мести от остров на остров.

Значението на парка се признава от глобални организации като ЮНЕСКО, които го класифицират като обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 г. Не само това, WWF и Conservation International признават, че паркът Комодо е глобална приоритетна зона за опазване. И не на последно място по важност е фактът, че паркът е признат като едно от новите Седем чудеса на природата. По този начин беше представа и неговата глобална важност за природното многообразие на нашата планета.

Тук ще имате възможност да видите редкия Комодски варан

Комодските варани могат да бъдат намерени само на пет острова в целия свят, четири от които са част от Националния парк „Комодо“, плюс близкия остров Флорес в Източна Нуса Тенгара. Според учените този конкретен вид е успял да оцелее в продължение на милиони години, което го прави един от най-старите видове, които съществува и до днес и са преминали през безброй катаклизми и климатични промени. Много учени смятат, че Комодските варани са близки роднини на динозаврите – те са живели в същата епоха и показват подобна телесна структура. Поради тази причина Комодските варани често са наричани „последният динозавър в света.“ Видът е известен и като най-големият жив вид гущер като средната дължина  на този удивителен вид достига до 3 метра.

Всички тези уникални факти водят множество заинтересовани учени и любопитни туристи в парка. Въпреки това районът е далеч по-малко интересен, любопитен и посещаван в сравнение с много други региони на Индонезия, което позволява Националния парк „Комодо“ да остане в сравнително чисто, приветливо и спокойно състояние, каквото се надяваме винаги да остане.

Изключителното биоразнообразие

Колкото и да са великолепни и впечатляващи, комодските варани не са единствените обитатели на Националния парк „Комодо“. Неговата отличителна природна среда съчетава силни течения, богата на хранителни вещества океанска вода и вулканични елементи, които дават възможност на хиляди различни видове да процъфтяват на и около островите. В рамките на района живеят около 1000 вида тропически риби, 260 вида корали, 70 вида гъба, както и забележителни ендемични видове като оранжево-краката скрупула, Тиморският елен, ринка, костенурки, делфини и змии.

Забележителни подводни приключения

Разпростирайки се и отвъд сушата, Националният парк „Комодо“ е впечатляващ и под повърхността на водата. Всъщност „Комодо“ разполага с повече от 50 места за гмуркане от световна класа, които може да проучите, тъй като условията са перфектни, както за начинаещи, така и за специалисти-гмуркачи. На водолазите почти може да се гарантира среща с редки екзотични видове, от неонова тропическа риба до морски костенурки, гъби до морски краставици. Много от изящните видове корали и риби също могат да бъдат наблюдавани, докато спокойно плавате метър-два под водата с шнорхел.