Palatka.bg

Съществуват обекти от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Афганистан?

Афганистан със сигурност не е в списъка със страни, в които да прекарате следващата се ваканция. Радваме се за това! Пътешественическият ни дух обаче се събуди за пореден път и се запитахме дали, ако Афганистан не беше страна, раздирана от ужасяващи конфликти, тя можеше да предложи нещо на туристите? Тъй като сме убедени, че приключенията не са чужди и на вас, решихме да ви разкажем кои са обектите от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Афганистан и каква е тяхната история. Макар и обектите да са само два…или по-скоро един?

Към момента в Афганистан има два обекта, които са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, като и двата са културни. Това са Джамското минаре и Будите на Бамиян.

Джамското минаре

Джамското минаре се намира в отдалечен, изолиран и трудно достъпен район на Афганистан – край село Джам в провинция Гор, Централен Афганистан. Минарето е с впечатляваща височина от 62 метра. Смята се, че е построено около 1190 години с най-висококачествените местни тухли и е добре известно със сложната си декорация, която се състои от геометрични орнаменти, стихове от Корана и множество фигури. За съжаление, към момента Джамското минаре е сред обектите на ЮНЕСКО, които са в най-лошо състояние и дори цялостното му срутване не се отхвърля от множество работещи на терен професионалисти.

Опасности, които поставят под въпрос бъдещото съществуване на Джамското минаре

Ерозията, проникване на вода и влага, поради близостта на минарето до реките Хари и Ям, са само някои от най-големите заплахи за Джамското минаре. Друг риск са земетресенията, чийто епицентър е именно районът, в който се намира минарето. Въпреки спорадичните усилия за съхранението ѝ кулата продължава да се накланя, а фактът, че работата по постройката е била завършена в различни етапи и епохи затруднява работата на специалистите, дори в редките случаи, в които те биха могли да достигнат до Джамското минаре.

След посещението си британският поклонник и член на парламента Рори Стюарт съобщава, че множество крадци и  иманяри също са навредили на археологическия обект около минарето, поставяйки го под допълнителен риск и опасност от срутване.

Буди от Бамян

Будите на Бамян бяха невероятни статуи на Буда, построени през 507 г. (по-малката) и 554 г. (по-голямата). Изсечени в скала в долината Бамян в района на Хазаратят в централен Афганистан, на 230 км северозападно от Кабул, и на впечатляващата надморска височина от 2500 метра.

Унищожението на Талибаните

За съжаление, и двете статуи бяха унищожени с експлозиви и систематично заличавани в продължение на седмици. Процесът на безвъзвратно унищожение започва на 2 март 2001 г. от сили на талибаните, действащи в Афганистан, които са господстваща сила без конкуренция в страната към онзи период. Този процес на унищожаване се провежда на няколко етапа. Отначало статуите на Буда са повредени от зенитно огнестрелно оръжие и оръдия, насочени директно към статуите.

По-късно талибаните поставят противотанкови мини в основата на ъглите, така че когато участъци от скалата се откъснат, вследствие на артилерийски огън, статуите ще бъдат допълнително разрушени от минните взривове. Те обаче не спряха дотук. Обучени мъже са спуснати по лицето на статуите, където поставят огромно количество експлозиви в Буда. Когато един от взривовете не успява да унищожи лицето на една от двете статии, е изстреляна ракета, която да довърши започнатото. В крайна сметка, въпреки че статуите и празните пространства зад тях нямаше как  да бъдат напълно заличени, след няколкоседмична работа на талибаните вече беше невъзможно да се разпознае, че са статуи на Буда.

Реставрация

След четиринадесет години, на 7 юни 2015 г., китайска авантюристична двойка Синю Джан и Хонг Лианг запълниха незапълнените кухини, в които някога се извисяваха двете статуи на Буда с 3-D технология за лазерно прожектиране, която поне за миг да възстанови двете изключителни достижения на Гандхарското изкуство. Проекторът, използван за акцията, е на стойност около 120 000 долара, е осигурен от самите Синю и Хонг, които били дълбоко разстроени от унищожаването на статуите. С копнежа да отдадат почит, те поискали съгласие от ЮНЕСКО и афганистанското правителство, за да изпълнят целта си.

Макар двете фигури да са напълно унищожени техните контури и някои от особеностите им все още личат в нишите. Също така все още е възможно посетителите да видят монашеските килии и свързващите ги пасажи. След края на войната с талибаните започват международните усилия за повторно изграждане на статуите и тук са включени правителството на Япония, различни организации като афганистанския институт в Будендорф, Швейцария заедно с техническия Университет в Цюрих (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich). Най-вероятно това ще се направи чрез анастилоза на двете Буда статуи.