Palatka.bg

Кои са държавите, които притежават най-много острови и кой е изненадващият победител?

Статистиките показват, че приблизително 700 милиона души на Земята живеят на острови. Поради изолацията си, островите обикновено предлагат уникални и любопитни причини, поради които да ги посетите, тъй като те са склонни да бъдат дом на специфични животни и растения, които често се срещат единствено и само на конкретния остров. Стратегически владението на острови в открито море винаги е било сериозно геополитическо предимство, а със създаването на ексклузивните икономически зони около всяка територия превърнаха островите в ключови и мечтани владения за всяка една държава. Поради историята, географските и политическите особености на някои държави, те са се справили по-успешно от други в покоряването или контролирането на острови. Днес ще ви разкажем кои са тези държави и коя е държавата с най-много острови в света.

11. Естония – 2355 острова

Макар и вероятно за мнозина от вас фактът, че е Естония е сред държавите с най-много острови да е изненадващ, това е доказан факт. Международно проучване от 2015 г. установи, че в Естония има около 800 острова повече, отколкото се смяташе до момента, което доведе до корекция на броя на островите в страната до 2555. Най-големият остров в Естония е Сааремаа, който има обща площ от 2 671 квадратни километра. Огромен процент от островите в Естония не са обитавани.

10. Гърция – около 6000 острова

Няма как, когато чуем думата остров една от асоциациите ни да не бъде южната ни съседка Гърция. Имайки предвид огромният брой българи, които прекарват лятната си почивка в Гърция, то не би било изненада да кажем, че българите сме покорили немалко от гръцките острови. Различните източници определят броя на островите в Гърция между 1600 и 6000, в зависимост от минималния размер, който тези източници взимат под внимание при дефиницията си за остров. От общия брой над 166 имат постоянни населени места. Крит е най-големият гръцки остров по площ, следван от Евбея, Лесбос и Родос. Всички острови са в различни групи, а именно намиращите се на север Егейски острови край западния бряг на Турция, Арго-Сароновите острови близо до Атина, Цикладите в центъра на Егейско море, Додеканезът край Турция, Спорадите край бреговете на Евбея и Йонийските Острови в Йонийско море.

9. Обединено кралство – 6289 острова

Обединеното кралство е остров, отделен от континентална Европа от Северно море и Ламанша. Включвайки всички отвъдморски територии, в цяла Великобритания има 6 289 острова, повечето от които са в Шотландия. Някои от най-забележителните острови включват Skye, Orkney, Fair Isle, Lindisfarne, Mersea, Isle of Wight, Herm, Anglesey, Lundy и Bryher.

8. Япония – 6 853 острова

Япония е архипелаг, простиращ се на 377 973 квадратни километра върху 6 853 острова, от които над 430 имат постоянно. Четирите основни острова включват Хоншу (който е най-големият и дом на столицата Токио), Хокайдо, Шикоку и Кюшу. Докато повечето японски острова са естествено създадени, има и няколко, които са създадени вследствие на човешка дейност. Всеки от обитаемите острови в Япония има уникална култура и биоразнообразие, докато необитаемите са домове на хиляди растителни и животински видове, включително застрашени такива или ендемични за конкретния регион.

Японските острови предоставят изключителна възможност за проучвания и експедиции, както и перфектни места, на които да се отдадете на риболов. Другата последници от географските особености на Япония са честите земетресения. Годишно в цялата страна има приблизително 1500 земетресения. Четири пети от Япония са труднодостъпни високи планински с около 200 вулкана, което затруднява разширяването на селища, ферми или индустрии, поради което всяка педя земя е изключителна ценна, пък била и тя малък остров насред океана.

7. Филипините – 7107 острова

Много от всички 7 107 острови във Филипините са популярни сред туристите заради красивите плажове и тюркоазени води. Най-големият остров във Филипините е Лусон, който, естествено, е и най-населеният.

6. Австралия – 8 222 острова

Според официалните данни реалният брой острови, които са част от територията на Австралия са 8 222. От тях 3 477 острова са в Западна Австралия, 1 955 в Куинсланд, 1000 в Тасмания, 887 в Северна територия и 346 в Южна Австралия. Остров Мелвин е най-големият от всички австралийски острови. Държавата-континент може да се похвали с различни диви животни и растения, които са ендемични за Австралия. Други атракции включват Големия бариерен риф, множество езера, прекрасни гори и огромната пустиня.

5. Индонезия – 17 508 острова
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Република Индонезия е архипелаг от предимно вулканични острови, разположени в Югоизточна Азия, но и с някои териториални владения в Океания. Световният справочник на ЦРУ изчислява, че в страната има 17 508 острова. Индонезия е 14-та по големина държава в света, ако взимаме под внимание единствено сухопътната площ. Основните острови в Индонезия включват групите острови Малаку и Сунда. Островите Сунда са най-известни с огромния по размер и население остров Ява, където е позиционирана и столицата Джакарта. Индонезийските острови са популярни, заради своите уникални плажове, вулкани, праисторическо наследство, културни традиции и богатата дива природа.

4. Канада – 52 455 острова

Според официалната статистиката Канада управлява 52 455 острова в границите си. Най-големият от тях е остров Бафинова земя, който обхваща 507 451 квадратни километра. Около 30 000 острова се намира в т.нар. залив Джорджия, което го прави един от най-големите архипелази в сладки води в света. Общо 1864 острова могат да бъдат открити по река Сейнт Лорънс.

3. Норвегия – 55 000 острова

Северноевропейската държава Норвегия може да се похвали с над 55 000 острова. Всъщност в Норвегия има толкова много острови, че е трудно да се изчисли колко точно е дълга бреговата ивица на Норвегия, като оценките варират от 25 000 километра до 83 000 километра. Най-големият остров в Норвегия е Шпицберген, единственият обитаем остров в Свалбард.

2. Финландия – 188 000 острова

Финландската агенция по туризма отбелязва, че в страната могат да бъдат открити 179 584 острова, 98,050 от които са в рамките на 188-те хиляди езера в страната. Само 455 от тези острови имат постоянно население, на което се налага да използва водни пътища към континента, тъй като не осигурени алтернативни транспортни връзки.

1. Швеция – 221 800 острова

В Швеция има общо 221 800 острова, по-голямата част от които не са обитавани, което едва ли е изненада. Това число, което на моменти е трудно да си представим, когато говорим за острови, означава, че Швеция най-вероятно има повече острови, отколкото където и да е било другаде по света, като преднината на тази страна спрямо останалите е огромна. Дори столицата на страната, Стокхолм, е архипелаг от четиринадесет острова, свързани с над 50 моста.