Palatka.bg

Камбоджа забранява използването на слонове за транспорт около Ангкор Ват

Ангкор Ват е сред най-известните туристически забележителности в цяла Азия. Храмовият комплекс в град Ангкор в Камбоджа е  смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Пътешественици от цял свят пристигат в Камбоджа, за да зърнат този уникален храм.  За мнозина качването на гърба на слон, който ви развежда около Ангкор Ват е сбъдната мечта. За други това е грубо малтретиране на животни и демонстрация на злоупотреба с диви животни.

Независимо какво е вашето лично мнение, властите в Археологическия комплекс Ангкор Ватса обявиха, че искат да превърнат гледката на слон, носещ на гърба си туристи, в спомен от миналото.

Пълна забрана в началото на 2020 г.

Към 15 ноември минимум два от 14-те слона, които обикновено могат да бъдат видени в близост до храма, вече са преместени в близките горски райони. Служителите на парка се надяват всеки от слоновете да бъде „пенсиониран“ до началото на 2020 г.

Използването на слонове за разходки на туристите в Ангкор Ват датира от поне от 2001 г.

Забраната през 2019 г. идва след години на натиск от страна на активисти, борещи се с правата на животните и десетки хиляди подписи в различни петиции.

Въпреки че невинната езда на слон може да изглежда напълно безобидна, бизнесът с участието на животни в туризма никога не е това, което изглежда на повърхността.

Според проекта Mondulkiri – организация, която се опитва да прекрати практиката слонове да развеждат туристи, куки или труди остри предмети, често се използват, за да се дърпат ушите на слона назад, за да бъде принуден да се движи. Освен това техните проучвания и множество свидетелски показания доказват, че на слоновете не им се дава достатъчно време за ядене или пиене на вода и често се държат под изгарящото слънце в продължение на часове. Поради това не е нечувано работните слонове в Ангкор Ват да умират, докато са на работа, както се случи през 2016 г. с женския слон Самбо.

Азиатският слон е застрашен вид, който може да се види само в части от Югоизточна Азия и Индийския субконтинент

Техният види страда изключително много през целия 20 век поради търсенето на слонова кост. Въпреки че сега международната търговия със слонова кост е строго забранена, числеността на слоновете, която днес се изчислява на по-малко от 50 000, продължава да намалява, заради загубата на местообитание, лова и съществуващия черен пазар на слонова кост.

Азиатският слон е по-малкият от двата вида слонове в света (другият е Африканският слон). Един от най-лесните начини, по които можете да разграничите азиатски и африкански слон е да погледнете към ушите им, тъй като азиатските слонове имат много по-малки уши от техните африкански роднини.

Разбира се, Камбоджа не е единствената страна, където местната дива природа играе голяма роля в туристическата индустрия

През 2016 г. популярният уебсайт за пътувания и резервации TripAdvisor забрани продажбата на билети за атракции, които позволяват физически контакт на хората с животни. През 2019 г. платформата разшири забраната си, включвайки всякакви атракции, които държат морски животни в плен. През 2019 г. Airbnb обяви, че ще стартира категория пътувания, които са базирани на идеята за опознаване на дивите животни в сътрудничество с организацията World Animal Protection. При това сътрудничество нямаа се допуска пряк контакт между хора и хора. World Animal Protection международна неправителствена организация, която цели защита на животните, работейки в тази сфера повече от 30 години. Благотворителната организация описва своето виждане като: Свят, в който хуманното отношение към животните има значение и жестокостта към животните е приключила.

Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II в началото на XII век в тогавашната столица Ясодхарапура (днешен Ангкор) като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Скъсвайки с шиваистичната традиция на предходните владетели, Суряварман посвещава храма на бог Вишну.

Ангкор Ват е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център от основаването си до наши дни. Сградата е образец на високия класически стил на кхмерската архитектура. Превърнала се в символ на Камбоджа, тя е изобразена на нейния национален флаг и е най-известната туристическа атракция на страната.