Palatka.bg

Ще оцелеят ли коалите, въпреки масовото унищожаване на техния хабитат?

Сладки, възхитителни, причудливи и обичани. Това са само част от думите, които често се използват за описване на коалите – едно от най-известните животни в света, превърнало се, заедно с кенгуруто, в символ на Австралия.

Въпреки цялата онлайн любов, която видът получава в световен мащаб, реалният свят на коалата не е толкова чаровен, колкото самият вид. Днес коалите са изправени пред множество заплахи за своето оцеляване. Историята на пациентите в болницата за коали в Австралия ежедневно доказват този факт, разказва доктор Ошимая Сен Наг.

Коалата: Специално творение на природата

Коалата (научноto наименование на това любимо на милиони животно е Phascolarctos cinereus) е наистина уникално животно. Коалата има множество черти, които го отличават от всички останали видове диви животни. Дивите коали живеят в източна и югоизточна Австралия. Тук те предпочитат да обитават райони, в които превес са взели евкалиптовите видове. Коалите обожават  тези дървета и животът им е изцяло обвързан с тях. Те рядко слизат от дърветата, като получават всичката си нужна храна и вода , като консумират евкалиптови листа.

Съдържанието на влага в листата задоволява жаждата им за вода. Коалите прекарват малко време будни – те спят по близо 18 часа на ден, като през цялото време са се прилепили и хванали с нокти за любимото си дърво! Те се хранят предимно през нощта и често консумират огромни количества листа и дори е известно, че съхраняват листа в бузите си. Въпреки че листата на евкалипта са силно отровни за повечето същества, включително хората, коалите изненадващо остават невредими от отровата.

Коалите раждат сезонно, като обикновено това се случва в периода от октомври до май. Женските коали носят потомството си в торба в продължение на около шест месеца. Малките коали остават „закрепени“ към гърба на майка си около година, а впоследствие се отделят, започвайки самостоятелен живот. Коалите трудно взаимодействат помежду си и рядко създават социални групи.

Нежелано вълнение в мудния живот на коалите

Въпреки бавния си начин на живот и липсата на намеса в живота на други видове, включително хората, коалите, както и другите диви животни, не са били пощадени от човешките дейности.

Днес според Международен съюз за защита на природата коалата присъства като „уязвим” вид в Червения списък на организацията. Числеността на тези животните бележи спад от около 28% за последните 25 години. Експертите се притесняват, че е неизбежен по-нататъшен спад на населението, ако мерките за опазване тези прекрасни животни не бъдат предприети навреме.

Какви са причините за намаляването на числеността на коалата?

Помощник-клиничният директор в болницата за коали Скот Касъл разказва за най-големите заплахи за коалите:

„Причина номер 1 за намаляване на популацията на коалите загубата на местообитания. За коалите това означава, че те са принудени да излязат извън традиционните райони, които обитават или да влизат в конфликти с други коали и животни като цяло, за да запасят дома си. Коалите живеят самотни животи и се събират само да се чифтосват (или да се бият около границата на района, който определят за свой дом). Следователно, когато общото им местообитание е намалено, те са принудени да споделят все по-малко и по-малко дървета. Някои от по-малките или по-малко агресивните коали трябва да напуснат района напълно, което означава, че те не могат да живеят нормален живот оттук насетне.

Това не им позволява да се хранят нормално, налага се да пресичат пътища, да влизат в задните дворове на къщите, където рискът от среща с куче е голям. Всичко това изисква огромно количество енергия, а имайки предвид бавният живот, който коалите обикновено водят това ги поставя в риск за живота им, тъй като тялото им става многократно по-уязвимо при атаки на паразити или вируси, поради по-слабата от обикновено имунна система.“

Той също споменава, че въпреки че в статистиката могат да бъдат открити множество причини за смъртта на коали, включително пътни произшествия, нападения на кучета, инфекциозни заболявания и др., но на практика основният причиняващ тези проблеми, фактор е загубата на местообитание.

Не за първи път коалите са изправени голяма заплаха за своето оцеляване

Активното ловуване на коали за техните кожи довежда до избиването на милиони индивиди от този вид в края на 19-и и началото на 20-и век.

Болницата, посветена на спасяването на коалите

С намаляването на числеността на коалите се ражда и спешната необходимост за справяне с настоящите заплахи пред вида. Болницата Port Macquarie е една от организациите, чиято работа създава положително въздействие в живота на хиляди индивиди от този вид. Болницата, посветена на лечението на ранени или болни коали, е създадена през 1973 г. в австралийския град Порт Макуори от визионерската двойка Джийн и Макс Стар.

Болницата е лицензиранa за рехабилитация на диви животни, като повечето процедури се извършват на място. Port Macquarie също си сътрудничи с различни национални и международни институции и групи за изследвания и наблюдение на коалите. Болницата е отворена всеки ден в годината и позволява на посетителите да направят обиколка на болницата, за да научат повече за коалите.Към лечебното заведение оперира денонощна спасителна служба, която реагира при подадени сигнали за коали в беда. Медицинската история на пациентите в болницата разкрива много за заплахите пред коалите в наши дни.

Касъл информира за често срещаните медицински проблеми или източник на наранявания, засягащи коалите, които пристигат в болницата за лечение:

„Всяка коала има нужда от голяма площ, особено в градски условия, където евкалиптовите дърветата са едва няколко в рамките на цяла улица или квартал. По време на търсенето си на храна те се скитат понякога безцелно и попадат в къщи, дворове, басейни или се оказват заседнали на някой покрив! В тези случаи често можем да им помогнем преди да бъдат наранени. При случаи, при които животните имат далеч по-малко късмет обаче, коалите биват удряни от автомобили, нападани от кучета или падат от дървета.“

От горната информация става напълно ясно, че пристигащите в болницата коали са предимно жертви на загуба на местообитания, което ги принуждава да влизат в контакт с градската среда, където животът е опасен за тях. Нормалният им начин на живот е нарушен в такива среди и те са подложени на множество стресови и животозастрашаващи ситуации, както е видно от медицинската история на коалите, които се лекуват в болницата.

Когато любовта не е достатъчна

Въпреки че коалите са популярни по целия свят и са любими животни на милиони по света, любовта и обожанието на техните почитатели не са достатъчни, за да могат коалите да живеят относително необезпокоявано. Необходими са действия за спасяването им, категорични са от болницата. Общественото участие в опазването на коалите и мащабните инициативи за съхраняване на вида, предприети от правителствените и неправителствените организации, могат да помогнат за оцеляването на коалите в природата.