Palatka.bg

10-те най-гъсто населени острова в света, в които сякаш няма място за нито една къща повече

Няма съмнение, че хората са видът, който е оставил най-голяма следа в цялата история на Земята, въпреки относително краткото си съществуване, спрямо други видове. Човекът е невероятен вид в контекста на живота на Земята. Едно от най-ключовите ни умения и характеристики е адаптивността. Хората успява да се адаптира към почти всякакви климатични условия, успявайки да изградят начина си на живот по начин, който да отговаря на природата в дадения район. Човечеството се е развивало, размножавало и устроило дори в най-отдалечените краища на света.

Някои от островите, които сме включили в този материал някога са били необитавани от хората, а господари са били дивите животни, безкрайните зелени гори и пустите красиви плажове. Днес на мястото на тези природни богатства могат да бъдат открити цели градове, в някои от които живеят милиони хора. Стотици хиляди години човешка и цивилизационна еволюция са причината човечеството да се насочи към „опитомяване“ на дивите острови – с надежда за по-добър живот.

Но за разлика от общностите и народите, които живеят на континенталните части на планетата, земята и ресурсите на един остров в повече случаи са оскъдни, а във всички случаи са лимитирани

Без пространство и територията, които да отговорят на нуждата от географско разширение на местните народи, островите често са пренаситени с хора и сгради. Кои са 10-те най-гъсто населени острова в света, в които сякаш няма място за нито една къща повече?

Санта Крус дел Ислоте, Колумбия

Санта Крус дел Ислоте (на испански: Santa Cruz del Islote) е неофициално най-гъсто населеният и дори претъпкан остров в света. До него може да се стигне след едночасово пътуване с лодка от крайбрежието на Колумбия в Карибско море или чрез ферибот от пристанище Сантяго де Толу. На острова мога да бъдат открити около 90 къщи и население му е около 1250 жители. Когато децата, които са записани в средни училища в континенталната част на Колумбия посещават семействата си броят на живеещите на Санта Крус дел Ислоте става още по-голям. Все пак островът разполага с 90 жилища, 2 магазина, ресторант и училище.

Островът е заобиколен от идилично красиви и спокойни води, но наоколо няма да откриете нито плаж, нито плувни басейни, нито хотели. Живеещите на острова хора погребват починалите си роднини в намиращия се наблизо остров, защото на Санта Крус дел Ислоте няма място за гробище. Ако сте почитатели на спорт, островът определено няма да ви попадне, защото единственият публичен площад на Санта Круз дел Ислоте е голям едва колкото половината от размера на стандартен тенис корт.

Понастоящем на острова няма изградена цялостна енергийна система и местните нямат достъп до постоянно електричество. Електричество се набавя от генератор, който осигурява ток в продължение на 5 часа всеки ден. Колумбийските военноморски кораби носят питейна вода на острова веднъж на всеки три седмици, но това в никакъв случай не е достатъчно за бедното и изолирано население. Сладката вода е предназначена единствено за пиене, а за миене и пране на дрехите се използва солена вода. За хората тук морето е източникът на възможностите за оцеляването ми. Всички техни нужди и самото им съществуване почти изцяло зависят от заобикалящото ги море.

Въпреки всички проблеми и трудности, Санта Круз дел Ислоте е спокойно и задружно островно селище. Тук хората не заключват вратите си, всички се познават и често прекарват дните и вечерите си заедно. През деня, работейки, а вечер, събирайки се, за да гледат заедно телевизия – филми, сериали и спорт.

Вероятно бихте се запитали защо изобщо някога хората са се заселили на това място? Според местните легенди Санта Крус дел Ислоте е открит преди 150 години от рибари, които впоследствие вдигат лагер на острова, поради липсата на комари.

Хонконг, Китай

Остров Хонконг е островът, където е основана колонията Хонг Конг в града Виктория. Островът е исторически, политически и икономически център на Хонг Конг и има 1,3 милиона души – едно от най-гъсто населените места в света по отношение на гъстотата на населението (19 000 души на квадратен километър). Населението е силно концентрирано по северния бряг, където плътността е 26 000 на квадратен километър.

Някога островът имал скромното население от население от около 3 000 души, които били разпръснато в дузина рибарски селища. Именно това открива Великобритания, когато завзема острова след Първата опиумна война през 1842 г. Островът е дом на много от най-известните забележителности в Хонг Конг, както на исторически обекти и различни големи търговски центрове. Планините на острова пък привиличат любителите на планинския туризъм.

Манхатън, Съединените американски щати

Манхатън e остров на устието на река Хъдсън. Това е най-гъсто населеният и най-старият от петте квартала на Ню Йорк. С население от 1,58 милиона души Манхатън има средно 26,924 жители на квадратен километър, което го прави по-гъсто населен район, от който и да е било друг в Съединените американски щати. Манхатън е третият по големина от петте квартала на Ню Йорк в по отношение на населението, но най-малкият по отношение в територията, която покрива.

Манхатън е най-големият търговски, финансов и културен център на Съединените щати. В Долен Манхатън се намира световноизвестната улица Уолстройт, а Ню Йорк на практика функционира като финансова столица на света, като прогнозният БВП е над 1,2 трилиона. Градът е дом и на Нюйоркската фондова борса, както и на NASDAQ. Тук се намират централите на много големи радио, телевизионни и телекомуникационни компании в САЩ, както и много издатели на новини, списания, книги и други медии. Тук се намира и седалището на Организацията на обединените нации.

Остров Салсет, Индия

Остров Салсет се намира в Арабско море на западното крайбрежие на Индия. Островът е част от метрополията Мумбай, а градовете Тайн и Мира-Бхаяндър се намират именно на Салсет, което го прави много по-населен район, отколкото всички останали региони в Индия, както и един от най-гъсто населените острови в света. Салсет има малко над 15 милиона души население, живеещи на площ от около 619 квадратни, с гъстота на населението от 24 414 на квадратен километър.

mumbai

За разлика от други известни острови, които посрещнали първите си заселници през последните няколкостотин открития, остров Салсет е обитаван още от каменната ера. Колисите, местна риболовна общност били най-ранните известни заселници в района. Маурийската империя. придобива контрол над островите през 3 век пр.н.е. и я превръща в център на индуската и будистката култури и на религия като цяло. Островът попада под контрола на няколко последователни местни династии, преди да се окаже в ръцете на британците през 18 век. По това време островът, особено град Мумбай (бивш Бомбай), вече започнал да се превръща във важен търговски център.

Железопътните виадукти и пътни мостове са построени през 19-ти век, за да свържат остров Бомбай с остров Салсет и съответно остров Салсет до континенталната част на Индия. Тези железопътни линии насърчавали по-богатите търговци да строят вили и резиденции на остров Салсет. До 1901 г. населението на този остров било 146 993 души, а той станал известен като Грейт Бомбай.

Венеция, Италия

Венеция е град в Североизточна Италия, център на областта Венето. Образува се от група от 118 малки острова, разделени от канали и свързани с мостове. Намира се в блатистата венецианска лагуна, която се простира по протежение на бреговата линия между устията на реките По и Пиаве. Венеция е известна с красотата на стила си, архитектурата и произведения на изкуството, които се съхраняват тук. Тя е била сред основните сили в района на Италия през Средновековието и Ренесанса, както и център за подготовка за Кръстоносните походи. Известната битка при Лепанто също се е случила съвсем наблизо. Венеция е много важен център за търговия и изкуство от 13 век до края на 17 век.

Към момента във във Венеция живеят около 300 000 души.

Жоал-Фидиут, Сенегал

Жоал-Фадиут е селище в края на региона Petite-Côte  в Сенегал, намиращо се югоизточно от Дакар. Районът Жоал се намира на континенталната част, докато Фадиут, свързан с мост, се намира на малък остров от традиционни за местната култура миди, които се използват и в архитектура и занаяти в Сенегал. В селото няма никакъв моторизиран транспорт и всички се налага да се придвижват единствено пеша.

Основните препитания за местните хора във Фадиут са риболовът и отглеждането на ориз. Тъй като градът се намира в голяма речна делта, фермерите са се възползвали от плитката и почти постоянно наводняваща се равнина, заливана от реката, за да отглеждат ориз в района.

Островът е дом на около 39 хиляди жители според преброяването през 2007 година.

Мале, Малдивите

Разположен в южния край на острова Северен Мале, Мале е столицата и най-гъсто населеният град на Малдивите. Централният остров е силно урбанизиран, като застроената територия заема по същество цялата земна маса. Малко по-малко от една трета от населението на страната живее в столицата, а населението се е увеличило от 20 000 души през 1987 г. до 100 000 души през 2006 г.

Много, ако не и повечето, малдивски и чуждестранни работници в Малдивските острови остават за кратко на острова, тъй като това е единствената входна точка за тази държава и център на цялата администрация и бюрокрация. През последните години островът значително се разширява чрез депониране.

Ебейе, Маршаловите острови

Ебейе най-гъсто населеният остров от атола Куаджалин в Маршаловите острови. Това е и културният център на местните, живеещи на различни острови, разпръснати в островната група Ралик. Ебейе има едва 360 000 квадратни метра територия, а населението му е малко над 15 000 души. Около 50% от населението се смята, че е на възраст под 18 години.

Някои от обитателите на Ебейе са бежанци или потомци на бежанци, избягали от  последиците от катаклизмичния 15-мегатонов ядрен тест „Castle Bravo“, извършен от Съединените американски щати на 1 март 1954 г. Детонацията предизвиква неочакван ядрен дъжд, който довежда до два сантиметра радиоактивен сняг в близкия атол Ронгелап. След като ядрената катастрофа разпространява своето ужасяващо влияние в границите на почти целия архипелаг, много местните жители отчаяно търсят спасние. Ебейе се оказва крайната дестинация за много от тях.

Василевски остров, Русия

Василевски остров се намира в Санкт Петербург, Русия, граничещ с реките Болшая Нева и Малая Нева (в делтата на река Нева) на юг и североизток, както и с Финския залив на запад. Василевски остров е отделен от остров Декабристов край река Смоленка. Заедно те образуват територията на област Василеостровски – административно подразделение на Санкт Петербург. Oстрова има население от около 210 000 души.

Разположен точно срещу Зимния дворец, Василевски остров представлява голяма част от историческия център на града. Два от най-известните мостове в Санкт Петербург – „Двореца“ и „Благовещенски мост“ го свързват с континента на юг. Василевски остров е перфектно свързан с останалата част на града, като са осигурени много транспортни връзки.

Географски островът се състои от две основни части. Южната и източната част на острова са стари, като сградите са предимно от 19-ти век. В южния край могат да се видят някои от най-старите сгради в града от 18 век. Тази част на острова се отличава със своята правоъгълна мрежа от улици, които първоначално са били предназначени за канали, както във Венеция. Многобройните музеи и катедрали правят Василевски остров популярна туристическа атракция.

Любек, Германия

Град Любек е вторият по големина град в провинцията Шлезвиг-Холщайн, намираща се в северна Германия. Градът е важен местен, но и национален икономически център, тъй като е едно от най-големите пристанища на Германия. Той е бил в продължение на няколко столетия столица на Ханзейска лига (Ханза, Ханзейски съюз или Ханзейска лига, също: Любекска ханза, Немска ханза е съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между 12-ти и 17 век) и поради архитектурното му наследство ти особености е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. През 2005 г. Любек има население от 213 983 души.