Palatka.bg

Кое е най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света?

Стоейки на брега на езерото Туркана в Кения, спокойно бихте могли да се заблудите, че се намирате на морския бряг. Вълните във водата се полюшват, плажът е пясъчен, а водният басейн – огромен. Вятърът наоколо е силен, а множество рибарски лодки са закотвени наблизо – готови за път. Независимо усещане обаче, това не е море, това е езерото Туркана – най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света, обхващащо площ от около 7 000 кв. км.  Водите в това езеро са силно алкални. Местните хора наричат езерото „Нефритено море“, заради спиращия дъха тюркоазен цвят.

Езерото Туркана е разположено в северната част на Кенийската долина Рифт и е захранвано от три реки: Омо от Етиопия, Турквел и Керио. Продълговатата форма на езерото Туркана се намира в долината Рифт от границата на Етиопия, простираща се на 312 километра от север на юг и на 73 километра в най-широката си точка, а максималната му дълбочина е 30 метра. Преди между четири и осем хиляди години езерото се простирало на повече от 400 километра от долината на Омо, почти до друго ключово за региона езеро – Баринго.

През този период от езерото дори тръгвала река, която текла на северозапад, за да се влее във великата африканска река – Нил

Въпреки че се намира в пустинята, езерото Туркана може да има изненадващо придирчиво по отношение на времето – силен вятър и гръмотевични бури могат да се появяват за часове. Вятърът на сушата и във водите на езерото може да бъде изключително силен, тъй като то се затопля и охлажда по-бавно от земята. Внезапни бури в района също са са често явление.

Fishermen from Lake Turkana

Езерото е заобиколено от сух, сякаш извънземен пейзаж, който е до голяма степен лишен от живот. Животът в самото езеро обаче процъфтява. Туркана е дом на най-големите в света популации на нилски крокодили, хипопотами и стотици видове птици и риби. В скалистите брегове могат да се открият десетки видове скорпиони и змии. Брегове на езерото са разкрили най-старите известни фосилни останки на Homo habilis – изчезнал вид от род Човек, живял преди приблизително 2,5 до 1,8 милиона години. Днес животът на повече от четвърт милион души и най-малко десет племена зависят от езерото, което те използват за риболов, напояване на животните, поливане и всякакви други дейности.

Aerial-shot-of-the-flat-barren-land-adjacent-to-the-central-western-shore-of-Lake-Turkana-Kenya2

Lake Turkana vista

Lago Turkana - Lake Turkana

Lake Turkana shore

Lake Turkana

Fred investigates the possibility of alternate transport. Lake Turkana, Kenya.