Palatka.bg

Остров Кижи: Свещеният остров на Русия и част от Световното културно наследство

Санкт Петербург и Москва не са единствените страхотни места в Русия, които бихме могли да посетите. Кижи е архитектурен ансамбъл, намиращ се на едноименния остров Кижи в Онежкото езеро в Република Карелия, Русия. Този музей на открито е пълен с очарователни сгради, които демонстрират северната архитектура и нейните достижения. Тук можете да научите много за класическия неурбанизиран начин живот в Русия и как той се е развивал в миналото, достигайки до наши дни.

Около 50 души живеят тук целогодишно, непрекланяйки глава дори пред безмилостната зима, когато температурата пада до 40 градуса под нулата. Когато обаче настъпи лятото, красивият остров посреща посетителите, които изпитват любопитство към това да изследват руския живот. Спокойствието, тишината, чистият въздух и липсата на стрес влияят повече от добре на гостите на остров Кижи в Онежкото езеро, които обикновено го напускат с нежелание.

Официалното наименование на този музей е Държавен исторически, архитектурен и етнографски резерват Кижи

Оригинални структури са пренесени тук от региона на целия Онежки район, Архангелска област, намиращ се в Северна Русия, за да илюстрират класическите архитектурни стилове в района. Островът е малък и тесен, с размери приблизително 6 километра на 1 километър и посетителите могат спокойно да обиколят пеша всички пътеките, които ги отвеждат до разглеждането на всяка сграда на острова.

Една от основните атракции, разположени на острова, е Преображенската катедрала, построена през 1714 г. Тя е построена с помощна на десетки хиляди дървени трупи, които създават изключително нетипичен и нетрадиционен вид на църквата. Използваното дърво е Трепетликоподобна топола, която отразява светлината в безброй нюанси, променящи цвета на куполите на катедралата в зависимост от това по кое време на деня и през кой сезон наблюдавате сградата. Зрелищната гледка, която се разкрива пред вас ще ви изуми и несъмнено ще ви е трудно да повярвате, че катедралата е направена от дърво.

Повечето руски катедрали са твърде големи (а и от финансова гледна точка е ужасяващо скъпо), за да се отопляват по време на тежката зима. Преображенската катедрала не е изключение, така че в съседство има по-малка зимна църква, в която също моагт да бъдат открити прекрасни икони и стенописи.