Palatka.bg

Интериорната мода на Средновековието: защо хората спели в дървени кутии

Сънят е важна част от живота на човека, но откакто човечеството съществува, спокойствието и личното пространство по време на сън са били немислим лукс. Много бедни семейства живеели в малки къщи, където разполагали с една или в най-добрия случай с две стаи. Основното помещение служело като спалня и всекидневна, в която се настанявали и гостите. В Западна Европа в по-големите къщи било обичайна практика слугите да делят едно спално помещение с господарите си. Според историческите сведения, когато крал Хенри V правел любов с Катрин Ваола неговият иконом и ковчежник присъствал в спалнята.

В някои случаи завесите около леглото придавали неприкосновеност и чувство за усамотение

Но ако по онова време някой наистина искал да се радва на пълно уединение, можел да спи в легло под формата на голяма дървена кутия. В много от селските домове в Шотландия, Франция и някои част в Холандия и Обединеното кралство хората спели в правоъгълни дървени кутии, в които имало легла. За да остане на спокойствие, лягащият си затварял вратичката на кутията. На практика леглото приличало на карета с крака, която можела да бъде местена на различни места из къщата. В други случаи леглата-кутии били вграждани в стената, превръщайки се в част от интериора на стаята. Вместо врати, много от спалните кутии разполагали със завеси, допринасящи за превръщането на леглото в уютна и полуизолирана кабина за сън. Освен усамотението, малкото затворено помещение съхранявало температурата на тялото, позволявайки на спящия човек да спи в топлина през зимните месеци.

Със сигурност практичните легла-кабини били идеални мебели, защитаващи спящия от обезпокояване от хора, вълци и други животни, промъкващи се в къщите. Препоръчвало се малки деца и бебета да бъдат оставяни в затварящите се легла, докато възрастните прекарвали деня в работа извън дома.

Според енциклопедията за Архитектура и обзавеждане на колиби, къщи и вили , публикувана през далечната 1833 година, в много легла-кутии се монирали рафтове и чекмеджета, изпълняващи функцията на вътрешни ракли и гардероби за дрехи. В енциклопедията се пояснява още, че в някои части на Европа вратичките на леглата се заключвали от вътрешната и външната страна с цел да се предпазят вещите, съхраняващи се в леглото-кабина.

Необичайните легла се превърнали в толкова голям писък на модата, че дори огромни имения, разполагащи с многобройни и просторни спални се снабдявали с легла-кутии

През XVIII век дизайнерите на закритите спални извършвали поръчки и за тайни легла, приличащи на обикновени гардероби и бюфети, често криещи се зад масивни библиотеки и рафтове с книги.

Модата на леглата-кутии започнала да залязва през XIX век с нарастването на проблема с хигиената и застоялия въздух, присъщи за ежедневието на редица европейски народи. В много части на Шотландия практиката да се спи в легло-кабина продължила почти през целия XIX век.