Palatka.bg

Суджоу и Ханджоу – две по-непознати, но ценни китайски съкровища

Намиращият се на 175 километра югозападно от Шанхай град Ханджоу е най-известен с огромното си живописно езеро. Красотата на града и чистият въздух привличат множество посетители от десетилетия, ако не от столетия. Множество местни и международни туристи посещават града, а Западното езеро се счита от мнозина за най-красивото езеро в Китай, а част от града е включен като обект в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Акцентът на престоя ви в Ханджоу може да бъде няколкочасова разходка с лодка по Западното езеро

Докато се наслаждавате на приятното си плаване ще имате възможност да разгледате храмове, градини, изкуствени острови. Езерото е обградено от хълмове, сенчести паркове и пещери, в които също бихте могли да надникнете.

Районът около Ханджоу е известен и със своя фин зелен чай. Можете да посетите някои от най-известните плантации, в които да вкусите от добре познатия чай Dragon Well. Топлата вода се налива директно върху чаените листа, които след едва няколко минути превръщат водата в прекрасна и изключително вкусна напитка. Много специалисти напомнят, че зеленият чай е отличен за вашето здраве, а според мнозина Dragon Well е най-добрият чай в Китай. Плантацията е заобиколена от множество зелени и китни хълмове и буйни зелени гори. Ако имате няколко свободни часа можете да се разходите и сред самата плантация, преминавайки през всички етапи на производството на чай. Плантацията е държавна собственост и почти всички чуждестранни туристи са „мотивирани“ да закупят големи количества чай.

Ханджоу е стар център на занаятите и текстилната индустрия, известен с производството на памук и коприна

Развити са хранително-вкусовата и леката, каучуковата и химическата промишлености. В града се намира седалището на компанията за електронна търговия „Алибаба“.  Компанията е една от най-големите в света и с продажби над 3,7 милиарда долара (2015) Alibaba  е световен лидер,  макар основната част от дейността ѝ да е концентрирана в Китай.

Друг страхотен град, който не бива да пропускате е Суджоу

Сучжоу се намира на едва около час пътуване с автобус от Шанхай. Дистанцията между двата града е около 100 километра. Сучжоу също е обект в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и категорично оправдава славата си на любим на туристите града, известен със своите изящни канали, мостове, пагоди и красиви стилизирани градини.

Разположен по линията на Големия канал на Китай, градът е бил транспортен център за търговия в продължение на много векове. Постепенно с времето и пристигането на множество търговци, които се преместили в селището, бидейки изкушени от богатствата, които могат да генерират в него и скоро го превърнали в богат и красив град.

Славата на Сучжоу се крие в градините му, а вниманието към детайлите е потресаващо. Lingering Garden, засадена за първи път през 1593 г., е една от деветте класически градини, включени като обект на ЮНЕСКО и е една от най-красивите градини в Китай. В нея са създадени зашеметяващи природни пейзажи в ограничено пространство. Градината обхваща 5,6 декара и е разделена на няколко секции. Всеки раздел има своя тема, водни тела, традиционни структури, коридори, изкуствени хълмове, скали и перфектно поддържани площи. Отделните части на градината са свързани с дълга покрита пътека, където стените са гравирани с изключителни примери за калиграфия. Lingering Garden е доста по-различен пример за градина, спрямо класическите европейски или американски представи за подобни паркове.

Друг акцент на вашето посещение може да бъде едночасов круиз по древния живописен Голям канал

Големият канал е най-дългият в света воден път и един от най-големите инженерни проекти в цялата история на Китай. Отпуснете се в дървена лодка, докато разглеждате живописната атмосфера около и попивате духа на Стария град. Това ще ви позволи да разгледаме Сучжоу като пътуващи търговци, както са го правили хиляди преди векове. Превърнете се за кратко в Марко Поло! Покрай канала ще видите блестящи примери за пагоди, стенописи и декорации. Ще имате възможност и да се срещнете с местни жители, които живеят по поречието на канала.

Градът е известен като Венеция на Китай заради множеството красиви канали, които го прорязват

Сучжоу е известен и като столицата на коприната на Китай. По време на династиите Тан и Сун този град е бил център на производството на коприна в цялата страна, а качеството на изработката в района се е превърнало в еталон за успешно производство на този изключително търсен материал. Благодарение на политиката на династиите Мин и Цин Сучжоу продължава да бъде градът, който произвежда най-висококачествената коприна в Китай, а поредното доказателство е, че Сучжоу произвежда коприна дори на кралски семейства. Съветваме ви да посетите Suzhou Silk Factory – най-голямата фабрика за коприна в Китай, където местните гидове и работници ще ви разкажат за процеса на обработка на коприната.

Първо ще присъствате на кратка демонстрация, която ще представи пред вас детайли за развъждането на копринената буба и какъв е процесът на изработване на коприна от въртящите се копринени буби и как създаденият от тях елемент достига до становете и впоследствие се превръща в готови продукти, които се използват в десетки държави по целия свят. Ще видите и голямо разнообразие от копринени изделия, които категорично ще бъдат сред най-качествените и красивите, които сте виждали през живота си. В този завод, управляван също от правителството, също ще бъдете често „мотивиран“ от служителите във фабриката да закупите максимално много висококачествени копринени изделия от различни видове, включително стоки за бита като спално бельо и пердета.

От началото на Големите икономически реформи в Китай през 1978 г. Сучжоу се превърща в един от най-бързо развиващите се големи градове в света, като темповете на растеж на БВП са около 14% годишно през последните 35 години.  С високата продължителност на живота и доходите на глава от населението рейтингите на индекса на човешкото развитие на Сучжоу са приблизително сравними с умерено развита страна, което прави Сучжоу един от най-развитите и проспериращи градове в Китай.